Life Advice

Habos rizs

2015.01.21. 22:16 | N.di | Szólj hozzá!
Habos rizs Tovább

Kis gyermekkorom óta ezt a desszertet (is) csinálja édesanyám karácsonykor. Imádom. Vagyis az egész család imádja. Mikor elköltöztem otthonról, elsők között volt ez a recept, amit anyukámtól elkértem. És mivel már olyan !rég! :) volt karácsony, ezért muszáj volt elkészítenem. Különben is, az ilyen desszerteket még alapozó szakasz előtt vagy alapozó szakasz elején kell (szabad) enni :)

 

152101_142228_2012-02-01_19_40_26.jpg

 

 

Hozzávalók:

A rizshez:

  • 1 bögre rizs
  • 7 dl tej (6-9 deci. 3 bögre, azzal a bögrével, amivel a rizst is mértük)
  • 2 ek vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek cukor

A hab elkészítése:

  • 7 dl habtejszín (6-8. Tejszíne és a rizs mennyisége válogatja.)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg cukor

Csokiöntet:

  • 2 tábla jó minőségű 70%-os étcsoki. (vagy lehet nagyobb is, ki hogy szereti. Én a Lidl-ben szoktam venni)

 

Elkészítés:

  1. A rizshez valókat összekeverjük, felforraljuk, majd utána kis lángon kb. 20 percig főzzük, vastag falú lábosban, ha van, vasat is tehetünk alá, hogy biztos ne égjen le. 
  2. 20 perc után lekapcsoljuk, és jól kihűtjük. A fedőt NEM SZABAD közben levenni, hisz a fedő alatt még puhul a rizs.
  3. Ha jól lehűlt, általában csomós lesz, azt kézzel vagy villával nagyjából szétnyomkodjuk.
  4. A rizs hűlése közben felverünk 4-5 dl tejszínt egy vaníliás cukorral és 2-3 ek. cukorral. Ha jó kemény, akkor ezt összekeverjük a rizzsel, és egy tálba tesszük. (Lehet valakinek sok ez a tejszín mennyiség, ez nekem sem jön mindig tökéletesen össze. Lényeg, hogy azért több legyen a rizs, mint a tejszín. De ezt az összeállítás közben úgy is látjuk, érezzük.)
  5. Még 3 dl tejszínt felverünk csak úgy, önmagában. Félretesszük.
  6. A csokiöntethez az étcsokit gőz felett megolvasszuk. Nekem ennél a típusnál tényleg nem kell semmit beletennem. Gyönyörűen fényes, folyós csoki lesz.
  7. A habos rizses egyvelegre csorgatunk az öntetből, majd erre halmozzuk a felvert habot, és a legvégén a maradék olvasztott csokival meglocsoljuk (csíkokat, pöttyöket teszünk rá).
  8. Irány 1 napra (éjszakára) a hűtő.

 

Másnap pedig ehetjük a habos-babos csodát :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr477096191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása