A tegnapi plusz műszak után, mára kaptam pihenőnapot. Ami lazulással, olvasással, és némi házimunkával telt. Napközben jött a gondolat, ha már ennyi időm van ma, legyen a vacsora sushi. Minden alapanyag van itthon, nem tart vissza semmi. Rengeted receptet végig böngésztem. Mindenből tetszett valami. Így összegyúrtam ezekből a saját receptem.
Hozzávalók:
- 300 g sushi rizs
- 4 dl víz
- 20 ml mirin (akinek ez nincs, ahogy nekem sem volt, annak 3 ek. rizsecet, 2 tk. cukor, 1 kk.só)
- wasabi
- 3 db nori lap
- lazac filé (én füstölt lazacfilét használtam)
- uborka
- (egyéb opcionális, mint paprika, gyömbér, stb. nekem ezek nem voltak itthon)
- tekeréshez babmuszlap
- tálaláshoz szójaszósz
Elkészítés:
- A rizst mossuk át. (olvastam, hogy ha ezt is tradícionálisan akarjuk csinálni, akkor minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.)
- Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt.
- Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!
- Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza.
- Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre.
- Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).
- Tegyük a sushi rizsre a zöldség és a halszeleteket alatta wasabival is meg lehet kenni, de azzal azért csak óvatosan, mert elég erős... (én azért picit tettem rá)
- Ezután kezdjük el feltekerni óvatosan a bambuszlap segítségével a norit.
- Miközben feltekerjük, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét.
- A két végét vágjuk le egy éles késsel, majd vágjuk hat részre (nem fűrészelve mert akkor szét esik).
Kifordított sushi összeállítása:
- Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre.
- Tartsuk kezünket benedvesítve, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen.
- EDDIG UGYAN AZ VOLT, MOST JÖN A CSAVAR :)
- Egy frissen tartó fóliát vágjunk a rizs tetejére. Majd óvatosan fordítsuk meg, és úgy tegyük vissza a bambuszra. (tehát úgy fognak elhelyezkedni, hogy bambusz-rizs-algalap)
- A nori tetejére tegyünk még egy adag rizst. 1-1 centit elhagyva a végénél.
- Jöhet a belevalók elhelyezése.
- Ezután kezdjük el feltekerni óvatosan a bambuszlap segítségével a norit, és közben óvatosan szedjük le ról a fóliát.
- Amikor már henger alakú, akkor visszacsavarjuk a fóliába, és úgy hempergetjük a bambusz segítségével. Így nem esik szét, nem esik le róla a ragadós sushi rizs.
- Ha teljesen összeállt, a fóliát leszedjük, és mint az előzőt, ezt is feldaraboljuk!
Szójaszósszal tálaljuk.