Régen ettem már egészben sült csirkét, és az e havi GoodFood magazinban volt egy recept. Kicsit felturbóztam :) Az eredmény: Mennyei lakoma!
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 2 db citrom
- 3 db alma
- másfél fej fokhagyma
- kb. 10 dkg kockázott füstölt tarja
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 nagyobb méretű champion gomba
- petrezselyem
- 2 zsemle
- 1 tojás
- só, bors, rozmaring
- vaj
- 5-6 közepes burgonya nagyobb kockákra darabolva
Elkészítés:
- A csirkét sózzuk, borsozzuk, kívül, belül. Megfűszerezzük rozmaringgal, és kicsit hagyjuk állni.
- A hagymát felaprítjuk, kevés vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a tarját, és a felaprított gombát, majd egy almát felkockázunk és azt is picit átforgatjuk a hagymával, gombával és a tarjával. Közben a zsemléket vízbe áztatjuk.
- A zsemlékből kicsavarjuk a vizet, hozzáadjuk a hagymás egyveleget, beleütünk egy tojást, sóval, borssal, kevés rozmaringgal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk!
- A csirke bőre alá töltjük a tölteléket. Mindenhova jusson. Mellhez, combokhoz és szárnyakhoz is. Sajnos nekem kicsit elszakadt az aranyom, túlságosan megtömtem :)
- Gerezdekre vágjuk a maradék almát, egy citromot megfelezünk, az egyik felét beletesszük a csirke belsejébe, 4-5 alma darabbal, valamint fél fej fokhagymával, amit gerezdekre szedtünk és megtisztítottunk.
- A krumplikat beletesszük egy tepsibe, mellé tesszük a maradék almát, a fej fokhagymát félbevágva, valamint a maradék citromot negyedelve. Sózzuk, és megszórjuk rozmaringgal, alaposan átforgatjuk, majd kitoljuk a tepsi széleire, hogy bele tudjuk tenni a csirkét.
- Kenjük meg vajjal, öntsünk alá kevés vizet és nagyon kevés olajat, fedjük le fóliával, és süssük 40 percig, 170-180 fokon.
- 40 perc után vegyük le a fóliát, kenjük meg újra vajjal, majd toljuk vissza a sütőbe kb. 20 percre, fólia nélkül. Az idő elteltével vegyük ki újra, harmadszorra is kenjük meg, és még 15 perce tegyük vissza, hogy szépen megpiruljon a teteje.
- Ezután vegyük ki, a csirkét tegyük egy tálra, fedjük le fóliával. A krumplit forgassuk össze jól az almával, citrommal, csirke szaftjával. (ha túl sok lé van a tepsiben, akkor öntsünk le belőle) majd toljuk vissza a sütőbe, hogy jó ropogósra süljön. 10-15 perc.
- Vegyük ki, tegyük vissza a tepsibe a csirkét, vagy tálaljuk az egészet egy szép tálon :) Szórjük meg petrezselyemmel. És már ehetjük is.
Az alma-citrom egyvelegtől szenzációsan finom és omlós lesz a csirkénk. Szó szerint leomlott a csontról a hús. És a krumpli is átvette ezt a harmonikus ízvilágot.
Jó étvágyat!