Végre itt a jó idő, és jót tesz a szabadban való felüdülés. A bográcsban készített étel pedig sokszoros élvezet. Hisz össze lehet csődíteni a családtagokat, a friss levegő gyereknek, felnőttnek, sokadik hónapos kismamának egyaránt jót tesz, és a jó hangulatban egy remek ízvilágú ételt kapunk, amit nem lehet utánozni a konyhában készült étellel.
Ezt a pörköltet már rengetegszer elkészítettem családi eseményeken és céges közös laza megmozdulásokon egyaránt. De párom focista és teniszes barátait is elkápráztattam már. Legalább is eddig minden évben visszakövetelték. :)
Szóval most megosztom itt is, hogy én hogyan készítem a pincepörköltet. Lehet, hogy nem úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, de amíg ízre egy tökéletes ételt kapunk, szívesen elrugaszkodom a "nagykönyves" verziótól :) Én nem szoktam vegyíteni, csak sertésből csinálom.
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéslapocka
- 1,5 kg sertéscomb
- 20-30 dkg füstölt szalonna
- 3 ek zsír (nem kell szerénykedni vele)
- 3 nagy vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 darab tv paprika
- 4-5 db paradicsom
- pirospaprika
- só, bors, őrölt kömény, csipet majoranna
- Erős Pista (csak az íze kedvéért)
- 2 kg burgonya
- bor (opcionális. Én pl. nem szoktam tenni bele)
Elkészítés:
- Először is rakjunk tüzet. Aztán mehet föléje a bogrács :)
- A bográcsban felhevítjük a zsiradékot és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és a felcsíkozott füstölt szalonnát.
- Amikor megdinsztelődött, ne spóroljunk az idővel, beletesszük a kockákra vágott húst, addig kavargatjuk, amíg a hús minden oldala kicsit kifehéredik, én közben szoktam sózni is, és a felaprított fokhagyma is itt megy bele.
- Majd amikor kifehéredett a hús, a felaprított paradicsomot és paprikát belekeverjük, azzal is kicsit hagyjuk dinsztelődni.
- Majd a pirospaprikát is beletesszük, kevés vízzel felöntjük (elfedje) és így megpároljuk. (Mindig csak kevés vizet töltünk utána). Közben még ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával, az Erős Pistánkkal.
- Kb. 2 órán át rotyogtatjuk, közben kevergetjük, kóstolgatjuk, figyelünk a tűzre, nehogy alább hagyjon a lendület, bár olyan túl erősnek sem szabad lennie, mert akkor könnyen leég.
- Amikor a hús már majdnem készre puhult, hozzákeverjük a megtisztított, felkockázott burgonyát és együtt készre főzzük.
- Itt is folyamatosan kóstolni kell, illetve vizet tölteni utána, mert a burgonya sokat felszív még. Mi levesebbre szoktuk hagyni, mint az átlagos pörkölt, mégis csak egy egytálétel, na meg ki nem szeret tunkolgatni a végén :)
Ha magunknak csinálom, kenyeret szoktam sütni mellé. Ha vendégek is vannak, akkor két fajta pogácsát :) ( a focistáknak úgy ízlett :) )