Life Advice

Bejgli, repedés mentesen :)

2015.12.22. 06:30 | N.di | Szólj hozzá!
Bejgli, repedés mentesen :) Tovább

Eljött a karácsonyi időszak. Mindenki csomagol ezerrel, bevásárol, szaladgál, rohangál, és tologatja maga előtt az elkerülhetetlent. Azt a bizonyos bejglit! Amit csak azért sem boltban veszünk meg, hanem elkészítjük saját magunk. És 5 percenként sasoljuk a sütőben, hogy vajon kireped, vagy nem....

Nekem.... idén..... végre...... NEM!!!! :) 3 év kísérletezgetés után sikerült 4 tökéletes bejglit készítenem. Figyelve minden lényeges pontra. 

Most itt is elárulom a tökéletes bejgli receptet, és a kényes pontokat :) De nyugodtan vágjon bele mindenki. Mert a végeredmény kárpótol a munkáért :)

 

dsc_0284_3.jpg

 

Hozzávalók: 4db bejglihez

  • A tésztához
  • 500 g búzaliszt
  • 150 g vaj
  • 100 g sertészsír
  • 50 g porcukor
  • 2 csipet só
  • 8 g élesztő (friss)
  • 3 tojássárgája
  • 100 ml tej

A töltelékhez

  • 270 g dió (darált)
  • 110 g porcukor
  • vanília aroma
  • fahéj
  • 1 ek. baracklekvár
  • szerecsendió
  • forralt tej, amennyit felvesz

Mákoshoz:

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • vanília aroma
  • narancs reszelt héja
  • forralt tej, amennyit felvesz

A kenéshez

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

 

Elkészítés

  • Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, és a sót, és összemorzsoljuk az összetevőket.
  • Egy másik edénybe megy az élesztő, a tej, és a tojássárgája, simára keverjük az őket.
  • A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes cuccot, és gyúrjuk simára a tésztát, figyelve arra, hogy ne gyúrjuk túl. Ahogy nagyjából egynemű lesz, mehet a deszkára, és ott gyorsan készre dolgozzuk.
  • Ha kész a tészta, 4 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, majd fóliával letakarva minimum egy órára tegyük a hűtőbe.

 

bejgli_1.jpg

 

  • Jöhet a töltelék.
  • Egy tálba kimérjük a diót, a cukrot, a fahéjat, a vanília aromát, és lazán összekeverjük őket. Ez után mehet bele a narancslekvár. Azzal is eldolgozzuk.
  • Egy lábasban tejet forralunk, és evőkanalanként keverjük a diós keverékhez. Arra kell figyelni, hogy ne legyen "szottyos" mert azaz egyik oka a repedésnek. Ahogy látjuk, hogy összeállt, hagyjuk a tejet. (Nekem speciel a diósba talán 2 vagy 3 ek. tej ment.) Kész a diós töltelék. Ketté osztjuk.
  • A mákhoz hozzákeverjük a cukrot, a vanília aromát, és utána ebbe is kanalanként adagoljuk a forró tejet. Itt is ugyan úgy óvatosan. Ezt is ketté osztjuk.
  • A tésztát nagyjából egy A4-es lapnak megfelelő, egyenletes vastagságú téglalapokra nyújtjuk. A végeket késsel plasztikázzuk.
  • Kettőt megtöltünk a diós keverékkel, kettőt a mákossal. Kb. 1-1 centi maradjon el a széleken. Majd jöhet a feltekerés. 

 

(Nem tudom mennyire számít, de én kettesével készítettem el. Először megcsináltam a mákosat, majd amíg az sült, addig elkészítettem sütésre a diósat. Úgy gondoltam, ha nincs szorosan a tepsin, az is meggátolja a repedést.)

 

  • A bal és jobb szélét óvatosan felhajtjuk, rásimítjuk. Majd lentről elkezdjük feltekerni. Óvatosan, ne túl szorosan. 
  • Tegyük sütőlemezre a kész tekercseket, úgy, hogy a hajtás lefele legyen.
  • Kenjük le a tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük  hűvös helyre száradni!

 

bejgli_2.jpg

 

  • Ha a tojássárgája megszáradt, kenjük le  tojásfehérjével is. Majd szurkáljuk meg villával, vagy bármivel. Én egy vastagabb hústűt használtam. Ismét tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg ismét megszikkad a kenés. 
  • Közben melegítsük elő a sütőt (alul-felül sütés) 200 fokra.
  • Ha megszáradt a bejgli, mehet a sütőbe. 10 percig sütjük  200 C-on, majd vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további kb. 10 percig süssük. De a vége felé azért nézzünk rá a sütő ablakán keresztül, nehogy megégjen.
  • Ha kész, jöhet ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

 

Amikor langyos hőmérsékletet ér el a bejgli, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és várjuk a karácsonyt. :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr768190568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása