Life Advice

Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta

2017.02.23. 09:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta Tovább

Imádok a tésztákkal kísérletezni. Mindig is tésztamániában szenvedtem. De amióta megvettem a tésztanyújtó gépemet meg főleg :) Nem lehet összehasonlítani a bolti tésztával, legyen az bármilyen jó márka.

Amikor készítek tésztát, mindig többet gyártok, mert magamnak egy picit meg szoktam extrázni, páromnak pedig natúran hagyom, és minden nap mással fogyasztja. Persze Ő inkább az édesebb ízeket szereti, én viszont a különlegesebb tésztafogásokkal kísérletezgetem. Így született meg ez a tészta recept is. Ami azzal a mondattal kezdődött, hogy "nézzük mi van a hűtőben." :)

A végeredmény: A csirke omlós és tejszínes, a tejszín izgalmasan citromos, és benne az olvadt brie sajt, majd a legvégén a friss bébispenót. Brutál finom :)

 

img_2768.JPG

 

Hozzávalók:

A házi tésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk só
  • kevés víz (amit felvesz)

Ebből több tészta lesz. Közel egy kiló főtt állapotban, ebből nekünk most kb. 400 g-ra lesz szükségünk főtt állapotban.)

A csirkés tésztához:

  • 1 db csirke mell filé (szimpla)
  • fél citrom
  • 1 dl tejszín
  • kb. 70 g Brie sajt
  • 1 marék friss bébi spenót
  • diónyi vaj a csirke lepirításához.
  • só, bors, kakukkfű
  • 400 g tészta (főzött állapotban)

 

Elkészítés:

  • Először a tésztát készítjük el. 
  • A lisztbe beletesszük a sót, beleütjük a két tojást, és elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összevegyült, lassan adagolunk hozzá vizet. Kis adagokban. Arra kell figyelni, hogy ne legyen túl ragacsos a tészta. Amikor már jónak érezzük, lisztezett deszkán át gyúrjuk, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. (Én ilyenkor 3 részre szoktam osztani, ki gömböcöket készítek, és így szoktam pihentetni.)
  • Pihentetés után picit lisztezett tenyérrel, lisztezett felületen lelapítom, és mehet a tésztanyújtó gépbe. Akinek van, annak írom, hogy a végső vastagság a 7-es, 8-as között szokott lenni. És kb 1 centis szélességben szoktam felvágni. Akinek nincs, az minél vékonyabbra nyújtsa, ne legyen vastagabb 1 - max. 2 mm-nél.
  • Majd a kinyújtott, feldarabolt tésztát, sós, kicsit olajos lobogó vízben pár perc alatt puhára főzzük. (Sokkal kevesebb idő kell neki, mint száraz társainak.)
  • Amíg a tészta fől, lepirítjuk a felkockázott csirkét diónyi vajon, közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Belereszelem fél citrom héját. (Mossuk meg előtte.) 
  • A megfőtt tésztából kb. 400 grammnyit a csirkére teszünk, összeforgatjuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzáöntjük a tejszínt.
  • Alaposan összeforgatjuk, hagyjuk 1-2 percet rotyogni. (Ha túl sűrűnek érezzük, keveset tehetünk bele a tészta főzővizéből is.)
  • Majd belecsipkedjük a brie sajtot. Ismét alaposan összekeverjük, várjuk meg míg a brie sajt teljesen felolvad, majd tegyük takarékra a lángot, fedjük le, és 30 percig főzzük. 
  • Közben nézzünk rá, keverjük át, nehogy lepiruljon.
  • A fél óra leteltével keverjük hozzá a bébi spenótot. A nagyobb darabokat széttépkedtem. 
  • Azonnal tálaljuk.

 

Szenzációsan finom kaja. :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

http://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr1412284245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

éhezőtehervonatfékező 2017.02.25. 06:33:08

Biztos, h a felkockázott és lepiritott csirkét a már kifőzött tésztával még 30 percig jell főzni? Nem szárad ki?

N.di 2017.02.25. 07:55:26

@éhezőtehervonatfékező: igen. Biztos. Elképesztően finom, és omlós lesz. Ezzel most lehet hogy hülyeséget mondok, de gondolom a tejszín miatt nem. De szerintem 20 perc főzés is elég lenne neki. Mivel én mást is csináltam mellette, én fél órát főztem. De tényleg alaphangon.