Szeretem a halakat, és fontosnak tartom a halfogyasztást, annak ellenére, hogy tudom, amit itthon a boltban megveszünk, köszönő viszonyban sincs azzal, amit mondjuk egy tengerparton fogyasztunk el. Sajnos ilyenhez nem volt még szerencsém, így nekem a hal ez a boltban kapható, fagyasztóban fellelhető zacskós micsoda. Legalább is, ha tőkehalról beszélünk. Persze a frissen kifogott harcsa nem ebbe a kategóriába tartozik :)
De, hogy miért tartom fontosnak a hal fogyasztást?
- Tele van omega-3 zsírsavval, amely segíti az egészséges koleszterinszint fenntartását.
- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
- A, D, B12, B1, B2, E-vitamint tartalmaz.
- Gazdag foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kálcium forrás.
- A rendszeres halfogyasztás segíti azon agyi területek épségének megőrzését, amelyek a rövid távú memóriáért és a koncentrációs képességért felelősek.
És a lista nem teljes :)
Ez egy nagyon egyszerű fogás, nem csinál koszt a konyhán, ízletes, és mint azt a felsoroltak bizonyítják, rendkívül egészséges is.
Hozzávalók (1 adag):
- 100 g tőkehalfilé
- 70 g csiperke gomba
- 1 ek olívaolaj
- 50 g gouda sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors, borsikafű
+ saláta a tálaláshoz, vagy ki milyen körettel szeretné fogyasztani. A makro értékek a salátás verzióra vannak számolva ami 85 g paradicsomból, és 70 g mediterrán saláta keverékből állt :)
Elkészítés:
- A halfilét bekenjük az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a borsikafűvel, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával.
- Egy hőálló tálba tesszük.
- A gombát felszeleteljük, és rárétegezzük a halra.
- Megszórjuk a reszelt sajttal.
- 175 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A zöldségekkel, vagy a tetszőleges körettel tálaljuk :)
makro: 410 kcal; fehérje: 34,8 g; zsír: 24,7 g; CH: 11,0 g
Ugye milyen egyszerű? :)