Life Advice

Paradicsomos fusilli

2017.07.19. 08:31 | N.di | Szólj hozzá!
Paradicsomos fusilli Tovább

Nálam javában tombol a paradicsomszezon. Eszméletlen az idei termésünk, nem győzzük szedni. Persze ez nem panasz. Imádom. Ahogy a tésztát is. Az olasz konyhát is. Adja magát tehát, hogy paradicsomos tésztát kell készíteni. Mivel az idei az első évem, hogy ekkora konyhakertet nevelgetek, gyakran nézem Jamie Oliver vidéki konyhája című műsorát. És ott láttam ezt az eszméletlenül egyszerű, és gyors és mégis hihetetlenül ütős paradicsomos tészta receptet. Ha van 15 perced, ki ne hagyd :) Tömény paradicsomos ízorgia :D

 

img-6694.JPG

 

Hozzávalók:

  • 6-7 db paradicsom (Mérettől, ízléstől függ. Én 3 színűt, és 7 különböző fajtát használtam :) )
  • 250 g fusilli tészta vagy a penne is jó hozzá
  • bors
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek. fehérborecet (vagy balzsamecet)
  • szárított oregánó
  • + friss fűszerként bazsalikom, és friss oregánó

 

Elkészítés:

  • A paradicsomot feldarabolom. A piciket félbevágom, a nagyobbakat negyedelem, vagy nyolcadolom. Méret függő. Alaposan megsózom összeforgatom, és egy szűrebe teszem kb 10-15 percre lecsöpögni.
  • Közben felteszem a tésztát főzni sós, lobogó vízben. Al dente módra főzzük meg. "Ami azt jelenti, hogy a tésztának épp olyan keménységűnek kell lennie, hogy harapni lehessen, vagyis nem szabad túlfőzni."
  • Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, de nem öntjük le hideg vízzel. Csak addig hagyjuk állni, amíg elkészítjük a paradicsomot.
  • Ekkora a paradicsomból a só hatására a felesleges nedvesség kicsepegett, csak a tömény, fenséges paradicsomíz maradt. 
  • Beleöntöm egy tálba, ízesítem. Én itt már sót nem használok, a többi fűszer van soron. Vagyis a bors, a szárított oregánó, az olaj és az ecet. Alaposan összeforgatom a paradicsomot. Majd a két szép kezemmel összenyomkodom. 
  • Itt tépkedem bele a friss zöldfűszereket ízlés szerint. Még egyszer összeforgatom.
  • Nincs más hátra, mint hozzáönteni a tésztát, összekeverni, és még egyszer egy kevés friss fűszerrel díszítésként megszórom.

 

Jó étvágyat ehhez a mennyei nyári tésztaételhez :)

Tovább a poszthoz

Lecsó - a nyár slágere

2017.07.12. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Lecsó - a nyár slágere Tovább

A paradicsom és paprika palántáim irtózatosan megnőttek és roskadoznak a nagy mennyiségű termés alatt. Így már előre örülök, hisz bőven tudok eltenni paradicsompürét. De mielőtt eljutnánk oda, a legelső leszedett termésekből kötelező elkészíteni a nyár alap ételét: A lecsót! Tyúkjaink is jól produkálnak, így tojásunk is van mindig frissen. A zöldfűszer pedig nálam alapvető, hogy friss. 

Üdítő, könnyed, tényleg nem nyár a nyár nélküle!

 

img-6326.JPG

 

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb méretű paradicsom
  • 2 db paprika
  • 4 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 szelet kenyérszalonna
  • só, bors, majoranna
  • zsiradék
  • petrezselyem

 

Elkészítés:

  • A hagymát felkockázom, a szalonnát felcsíkozom. Együtt teszem kevés zsiradékkal együtt egy serpenyőbe. (Nem kell sok zsiradék, mert a szalonna is fog engedni magából.)
  • Ha már a szalonna amit lehetett kiengedett magából, és a hagyma is üveges, belerakom a felcsíkozott paprikát, sózom, borsozom, fűszerezem és 1-2 percig pirítom. Majd kb. 30-40 ml vízzel felöntöm, és lefedve kb. 15-20 percig nem nagy lángom párolom.
  • Ha a víz elfőtt, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot is. (Érdemes figyelni arra, hogy a paradicsom jócskán enged magából levet).
  • A 4 tojást felverem kevés sóval, és ráöntöm a zöldségekre. Az elején gyakran megkevergetem, aztán hagyom picit rotyogni fedő alatt. (1-2 perc) Fedő le, még egy-kétszer átkeverem, míg egy egynemű anyagot nem kapok. 
  • Kóstolom, ha kell még fűszerezem. 
  • A legvégén megszórom friss, aprított petrezselyemmel.

 

Már csak a friss kenyér kell, meg a szabad levegő. 

Jó étvágyat :) 

 

Éljen a nyár és az Ő csodás terményei :)

 

Tovább a poszthoz

Tökfőzelék

2017.07.05. 11:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tökfőzelék Tovább

Újdonsült kertünk elkezdte önteni magából a friss zöldségeket. A nyár szépségei. Imádom! Nekem a nyár szépségei közé tartozik az első leszedett, finom, zsenge tökből készített főzelék. Friss kaporral. Mennyei! Gyerekkoromban anyukám az asztal körül kergetve próbálta belém tukmálni. Ma már dupla adagot készítek kettő frissen gyalult, zsenge tökből.

Pillanatok alatt elkészül. A nyár egyik slágere nálunk. 

 

img_6283.jpg

 

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű tök
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kk őrült pirospaprika
  • fél csokor friss kapor
  • 1 ek sertészsír vagy étolaj

 

Elkészítés:

  • A tököt megtisztítjuk, kettévágjuk, a magot kikaparjuk belőle, majd legyaluljuk. Én a vékonyabb változatot kedvelem.
  • Sózzuk, összekeverjük, és hagyjuk állni fél órát.
  • Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, összekeverjük, rátesszük a tököt, amit előtte kinyomkodunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már puha, belekeverjük az aprított kaprot.
  • A tejfölt a liszttel simára keverjük, behabarjuk a főzeléket, még kb. 5 percig főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük sóval.

 

Fasírozottal tálaljuk. Nyami :)

 

 

Tovább a poszthoz

Sült pisztráng, vajas mandula mártással

2017.06.28. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Sült pisztráng, vajas mandula mártással Tovább

Nagyon szeretem a halakat, főleg nyáron, amikor 1: nem akarok órákat a konyhában lenni. 2: Csak könnyen emészthető, egészséges ételekre vágyom. A hal ilyen. Minden mennyiségben. 

Nem főlök meg a konyhában, nem terheli meg a pocit, és még bűntudatom sem lesz, mert egészséges :)

 

img_2112.JPG

 

Hozzávalók (2 személyre)

  • 2 db egész pisztráng 
  • 6 db koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom felszelve + kell majd fél citrom leve a mártásba
  • só, bors, friss kakukkfű, borsikafű
  • 2 ek. olívaolaj
  • fél marék friss petrezselyem (mártásba)
  • 100 g szeletelt mandula
  • 100 g vaj

 

Elkészítés:

  • A pisztrángokról egy papírtörlő segítségével leitatjuk a felesleges nedvességet. Kívül-belül. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Jöhet a fűszerezés. Szintén kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. 
  • A halak belsejében 1-1 db fokhagymát elhelyezünk, valamint a citromkarikákat is sorba rendezzük.
  • Meglocsoljuk 1-1 ek. olívaolajjal a pisztrángok tetejét, rátesszük a félbevágott paradicsomokat, és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.
  • Közben elkészítjük a mártást. 
  • A vajat megolvasztjuk, de ne teljes lángon, mert pillanatok alatt megbarnul. Nekünk csak egy enyhe barnaságra lesz szükségünk. Szóval mikor megolvadt a vaj, mehet be mandula, kevés só. Egy kicsit hagyjuk együtt őket a láng felett, belecsavarjuk fél citrom levét, a felaprított petrezselymet, összekeverjük és kész is a mártás. (Érdemes úgy időzíteni, hogy a hallal együtt készüljön el. Ennek a mártásnak max. 5 perc szükségeltetik)
  • A halat kivesszük a sütőből, óvatosan átfordítjuk a másik felére, és így tovább sütjük még kb. 5 percig grill fokozaton, hogy a másik fele is szép színt kapjon.
  • Mikor ismételten kivesszük a sütőből meglocsoljuk a mandulás mártással, és jóízűen elfogyasztjuk. :)

 

Tovább a poszthoz

Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta

2017.02.23. 09:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta Tovább

Imádok a tésztákkal kísérletezni. Mindig is tésztamániában szenvedtem. De amióta megvettem a tésztanyújtó gépemet meg főleg :) Nem lehet összehasonlítani a bolti tésztával, legyen az bármilyen jó márka.

Amikor készítek tésztát, mindig többet gyártok, mert magamnak egy picit meg szoktam extrázni, páromnak pedig natúran hagyom, és minden nap mással fogyasztja. Persze Ő inkább az édesebb ízeket szereti, én viszont a különlegesebb tésztafogásokkal kísérletezgetem. Így született meg ez a tészta recept is. Ami azzal a mondattal kezdődött, hogy "nézzük mi van a hűtőben." :)

A végeredmény: A csirke omlós és tejszínes, a tejszín izgalmasan citromos, és benne az olvadt brie sajt, majd a legvégén a friss bébispenót. Brutál finom :)

 

img_2768.JPG

 

Hozzávalók:

A házi tésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk só
  • kevés víz (amit felvesz)

Ebből több tészta lesz. Közel egy kiló főtt állapotban, ebből nekünk most kb. 400 g-ra lesz szükségünk főtt állapotban.)

A csirkés tésztához:

  • 1 db csirke mell filé (szimpla)
  • fél citrom
  • 1 dl tejszín
  • kb. 70 g Brie sajt
  • 1 marék friss bébi spenót
  • diónyi vaj a csirke lepirításához.
  • só, bors, kakukkfű
  • 400 g tészta (főzött állapotban)

 

Elkészítés:

  • Először a tésztát készítjük el. 
  • A lisztbe beletesszük a sót, beleütjük a két tojást, és elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összevegyült, lassan adagolunk hozzá vizet. Kis adagokban. Arra kell figyelni, hogy ne legyen túl ragacsos a tészta. Amikor már jónak érezzük, lisztezett deszkán át gyúrjuk, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. (Én ilyenkor 3 részre szoktam osztani, ki gömböcöket készítek, és így szoktam pihentetni.)
  • Pihentetés után picit lisztezett tenyérrel, lisztezett felületen lelapítom, és mehet a tésztanyújtó gépbe. Akinek van, annak írom, hogy a végső vastagság a 7-es, 8-as között szokott lenni. És kb 1 centis szélességben szoktam felvágni. Akinek nincs, az minél vékonyabbra nyújtsa, ne legyen vastagabb 1 - max. 2 mm-nél.
  • Majd a kinyújtott, feldarabolt tésztát, sós, kicsit olajos lobogó vízben pár perc alatt puhára főzzük. (Sokkal kevesebb idő kell neki, mint száraz társainak.)
  • Amíg a tészta fől, lepirítjuk a felkockázott csirkét diónyi vajon, közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Belereszelem fél citrom héját. (Mossuk meg előtte.) 
  • A megfőtt tésztából kb. 400 grammnyit a csirkére teszünk, összeforgatjuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzáöntjük a tejszínt.
  • Alaposan összeforgatjuk, hagyjuk 1-2 percet rotyogni. (Ha túl sűrűnek érezzük, keveset tehetünk bele a tészta főzővizéből is.)
  • Majd belecsipkedjük a brie sajtot. Ismét alaposan összekeverjük, várjuk meg míg a brie sajt teljesen felolvad, majd tegyük takarékra a lángot, fedjük le, és 30 percig főzzük. 
  • Közben nézzünk rá, keverjük át, nehogy lepiruljon.
  • A fél óra leteltével keverjük hozzá a bébi spenótot. A nagyobb darabokat széttépkedtem. 
  • Azonnal tálaljuk.

 

Szenzációsan finom kaja. :)

 

Tovább a poszthoz

Joghurtos pogácsa

2017.02.16. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Joghurtos pogácsa Tovább

Amikor valamilyen tartalmas levest készítek, nem szoktam mellé különösebb második fogást tálalni, mert úgy sem férne belénk :). Inkább pogácsát szoktam sütni mellé. Van egy nagyon finom sajtos pogácsa receptem, ami pillanatok alatt összedobható, hiszen nem kell keleszteni. 

Azonban kevés munka hozzáadásával még az előzőnél is finomabb pogácsát készíthetünk. Hihetetlenül finom!!! Puha. (Még másnap is) Tökéletes kísérője egy tartalmas gulyásnak, de vendégváró nasinak is első osztályú!

 

img_3760.JPG

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 ek zsír
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor 
  • fél kocka élesztő (50g-os Budafok élesztőt használok)
  • 1 db tojás
  • 3 dl joghurt
  • 2 tk só
  • 25 dkg kenhető állagú vaj
  • + 1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

  • A tejet megmelegítjük kéz melegre, és a cukor segítségével felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztben alaposan elmorzsoljuk a zsírt.
  • Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojást és a joghurtot.
  • Mehet bele a só. Alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá még kevés lisztet. Ha véletlenül nem akarna összeállni, minimális tejet. Ezt azért írom le, mert minden liszt máshogy viselkedik, de nem kell megijedni, apró dolgokkal orvosolható minden.
  • Jól meglisztezett deszkán fél centisre kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a vaj kicsivel több, mint felét.
  • Jöhet a tészta hajtogatása. Szemmel harmadoljuk, majd a két szélét középre hajtjuk, ezután annyiszor hajtjuk félbe!, ahányszor csak engedi. Kicsit kézzel lapíthatjuk, hogy könnyebb legyen.

 

pogacsa.jpg

  • Ezután kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal. Lehet hogy nem fér rá az egész, ez attól függ, mennyire sikerül kinyújtani. Majd megismételjük a hajtogatós mozdulatsort. 
  • Fóliába csomagoljuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
  • Mikor kivesszük a hűtőből egy vicces kinézetű tésztalabdát kapunk :) Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét rácsozzuk, megkenjük tojással, és mehet az előmelegített sütőbe.
  • 20-25 perc alatt 200 fokon (hőlégkeveréssel) megsütjük.

 

 

Tovább a poszthoz

Citromos-zöldborsós rizottó

2017.02.10. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Citromos-zöldborsós rizottó Tovább

Bár én többnyire hús párti vagyok, a legtöbb tésztaételemhez is teszek valamilyen húst valamilyen formában, valamelyik nap elért az a pont, mikor nem bírtam ránézni a húsra. Valami igazán könnyed, laza, üde kajára vágytam. Aminek az elkészítése is egyszerű. Gyors kutakodás után a kamrában találtam még bontatlan állapotban egy doboz rizottó rizst. A fagyasztóban volt tavalyról elrakott zöldborsó, a konyhapulton pedig árválkodott egy citrom. Így megszületett a gyors, laktató, könnyed rizottó ötlete. Tökéletes választás volt. Így nem tartom magamban a receptet :)

 

rizotto.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 1-1,5 l zöldségalaplé
  • 20 dkg rizott rizs
  • kb 10 dkg zöldborsó
  • 1 citrom (vagy fél, ki hogy szereti)
  • 2 dkg vaj
  • parmezán ízlés szerint
  • kevés olívaolaj
  • (ha szükséges a végén só, bors) 

 

Elkészítés:

  • Az olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát, kicsit később a zúzott fokhagymát, majd hozzá keverem a rizst, és anélkül, hogy megégetném, opálosra pirítom.
  • Majd felöntöm a deci borral, és addig kevergetem, míg felisszák a bort a rizsszemek.
  • Ezután az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs.
  • A zöldborsót forrásban lévő sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • A harmadik adag alaplé után a rizshez adjuk a borsót, belereszeljük a citrom héját, és fél citrom levét.
  • Folytatjuk a folyadék adagolását, kevergetését. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl maszatos legyen.
  • Amikor a rizsszemek megpuhultak, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vajat, amivel alaposan összeforgatjuk. Majd itt szoktam én egy marék reszelt parmezánt is belekeverni. 

 

Tálaláskor lehet még rá citromot csurgatni, valamint megszórni még parmezánnal. 

 

Tovább a poszthoz

Császármorzsa

2016.11.08. 08:40 | N.di | Szólj hozzá!
Császármorzsa Tovább

Kedvesem egyik legnagyobb kedvence. Egy örök klasszikus. Rengeteg elkészítési mód található az interneten, én most azt írom le, ahogy mi szeretjük. És igen, jól látjátok, nem teszek bele citromot.

Kár szaporítani a szót!

Szerintem az egyik legzseniálisabb édes tészta féleség! Bármikor! Bármennyit!

 

csaszarmorzsa.jpg

 

Hozzávalók:

  • 200 g búzadara
  • 14 g liszt
  • 500 ml tej
  • 1 rúd vanília
  • 6 db tojás (különválasztva)
  • 200 g kristálycukor
  • 80 g vaj (a sütéshez)

 

Elkészítés:

  • A lisztet elvegyítjük a búzadarával, ráöntjük a tejet, és alaposan összekeverjük. Majd hagyjuk állni 1 órát.
  • Az idő elteltével a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vanília rúd kikapart belsejével, és hozzáadjuk a tejes búzadarához.
  • A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a masszába.
  • A vajat felolvasztjuk egy nagy méretű serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg darabjaira nem esik. Utána hagyjuk mindig picit pirulni 2 kevergetés között. 
  • Ha kész, tálalhatjuk is valamilyen finom házi lekvárral. 

 

Mennyei csemege!!!

Tovább a poszthoz

Mákos guba, vaníliasodóval

2016.10.17. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Mákos guba, vaníliasodóval Tovább

Kedvesem valamelyik nap közölte, hogy bár nagyon szereti amiket főzök neki, mégis vágyna valami igazán magyaros ételre, ami lehetőleg édes legyen. Szerencsére meg is nevezte. Baromi rég evett már mákos gubát. Ő nagyon szereti a mákot, én kevésbé, igazából csak karácsonykor szoktam csinálni neki bejglit. Az, hogy igazán rég evett mákos gubát az kb. 10 évben mérhető alaphangon, hiszen 9 és fél éve vagyunk együtt, de én még nem csináltam.... soha.... Szóval, ígéretet tettem neki, hogy a másnapi ebéd az lesz :)

Sok receptet végig böngésztem, és ezek keveréséből állítottam össze az enyémet. Hogy milyen lett? Egyedül, 2 nap alatt bevágott egy jénaival :)

Nem kell ennél nagyobb elismerés :)

Mivel kalácsból készítettem, küllemre nem lett elegánsan szép, viszont ízre felülmúlhatatlan.  

 

14720632_668981633257330_7587153903407082961_n.jpg

 

Hozzávalók:

Guba:

  • 400-450 g kalács (ilyen kiszerelésben volt a boltban. Hogy miért nem kifliből készítettem? Mert a boltban kapható vacak, ezért meg most nem akartam elkészíteni a saját kiflimet)
  • 450 ml tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 40 g vaj + a jénaihoz kevés
  • 100 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • 4 evőkanál méz (én akácot használtam)
  • 1 ek narancslekvár
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 2 tojásfehérje

Sodó:

  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott ek liszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Guba:

  • Egy kb. 25*15 cm-es magasabb jénait kivajazunk, és előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  • A kalácsot felszeljük, nagyobb darabokra tépdeljük, és egy nagy tálba tesszük.
  • A narancslekvárt egy edénybe tesszük, elkezdjük melegíteni, és amikor már folyik, hozzáöntjük a tejet, amibe beletesszük a darabolt vajat és a vaníliarúd kikapart belsejét, héját is, valamint a mézet és felforraljuk.
  • Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kalácsot, jól átforgatjuk, de azért viszonylag óvatosan, hogy egyenletesen szívja be.
  • Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, és az őrölt szegfűszeget.
  • Ezután a keveréket a kalácsra szórjuk, és jól átkeverjük vele. Óvatosan persze.
  • A legvégén keményre felverjük a tojásfehérjét és lazán elvegyítjük a mákos gubával.
  • A kész gubát a tepsibe tesszük, és megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc) .
  • Majd ekkor még egyszer átforgatjuk, és még tovább sütjük 5-7 percig.

Sodó:

  • Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral.
  • Ha már kicsit habos, adjuk hozzá a lisztet. Ismét alaposan keverjük el, majd folyamatosan öntsük hozzá a tejet, nehogy csomós legyen.
  • Gőz fölött, kevergetve sűrítsük be.

 

A kész gubát melegen tálaljuk a sodóval.

Tovább a poszthoz

Focaccia gesztenyével es aszalt paradicsommal

2016.09.15. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Focaccia gesztenyével es aszalt paradicsommal Tovább

Ismét egy Bede Anna recept. És ismét valami olaszos. Mert szeretem. Azt nem mondom, hogy nem kell gyakorolnom még az elkészítését, hogy jobban látszódjanak a gödröcskék, de ízre szenzációs volt. Bár azt elhatároztam, hogy legközelebb a sima rozmaringos változatot késztem el. De az elkésztés óta az egyik kedvenc kenyérfélém.

image.jpg

 

Hozzávalók:

  • 300 g teljeskiőrlésű liszt
  • 50 g rétesliszt + a tészta gyúrásához
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 200 ml langyos víz
  • 100 g főtt gesztenye, negyedekre vágva
  • pár darab aszalt paradicsom kisebb darabokra vágva
  • 1-2 ek. rozmaring
  • olívaolaj

 

Elkészítés:

  • Egy nagy tálba tesszük a lisztet, mehet hozzá az élesztő, a só, a cukor, és egy ek. olívaolaj. Majd az aszalt paradicsom, a gesztenye és a rozmaring levelek. Összekeverjük a kezünkkel, hogy nagyjából elvegyüljenek egymással.
  • Ezután lassan adagolom hozzá a vizet, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor mehet hozzá még pici liszt, de fontos hogy lágy tésztát kapjunk. 
  • Ha kész a gyúrás, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát rétesliszttel megszórt deszkára tesszük, és átgyúrjuk. 
  • Kettéválasztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kézzel szétlapítjuk, és ismét pihentetjük konyharuha alatt 15 percet. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  • Sütés előtt ismét szétlapítjuk. Ujjal mélyedéseket nyomunk a tésztába. (Ne nyomjuk át.)
  • A tetejüket megkenjük olívaolajjal, és alul-felül sütéssel 20-25 perc alatt megsütjük. (Szép aranybarnára.)
  • És kész is a csoda. :)

 

(Az elírásokért elnézést kérek, vonaton írogattam. És nem ment túl gördülékenyen... :) )

Tovább a poszthoz

Fotóim az Instagramon