Life Advice

Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta

2017.02.23. 09:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta Tovább

Imádok a tésztákkal kísérletezni. Mindig is tésztamániában szenvedtem. De amióta megvettem a tésztanyújtó gépemet meg főleg :) Nem lehet összehasonlítani a bolti tésztával, legyen az bármilyen jó márka.

Amikor készítek tésztát, mindig többet gyártok, mert magamnak egy picit meg szoktam extrázni, páromnak pedig natúran hagyom, és minden nap mással fogyasztja. Persze Ő inkább az édesebb ízeket szereti, én viszont a különlegesebb tésztafogásokkal kísérletezgetem. Így született meg ez a tészta recept is. Ami azzal a mondattal kezdődött, hogy "nézzük mi van a hűtőben." :)

A végeredmény: A csirke omlós és tejszínes, a tejszín izgalmasan citromos, és benne az olvadt brie sajt, majd a legvégén a friss bébispenót. Brutál finom :)

 

img_2768.JPG

 

Hozzávalók:

A házi tésztához:

  • 250 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 tk só
  • kevés víz (amit felvesz)

Ebből több tészta lesz. Közel egy kiló főtt állapotban, ebből nekünk most kb. 400 g-ra lesz szükségünk főtt állapotban.)

A csirkés tésztához:

  • 1 db csirke mell filé (szimpla)
  • fél citrom
  • 1 dl tejszín
  • kb. 70 g Brie sajt
  • 1 marék friss bébi spenót
  • diónyi vaj a csirke lepirításához.
  • só, bors, kakukkfű
  • 400 g tészta (főzött állapotban)

 

Elkészítés:

  • Először a tésztát készítjük el. 
  • A lisztbe beletesszük a sót, beleütjük a két tojást, és elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összevegyült, lassan adagolunk hozzá vizet. Kis adagokban. Arra kell figyelni, hogy ne legyen túl ragacsos a tészta. Amikor már jónak érezzük, lisztezett deszkán át gyúrjuk, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. (Én ilyenkor 3 részre szoktam osztani, ki gömböcöket készítek, és így szoktam pihentetni.)
  • Pihentetés után picit lisztezett tenyérrel, lisztezett felületen lelapítom, és mehet a tésztanyújtó gépbe. Akinek van, annak írom, hogy a végső vastagság a 7-es, 8-as között szokott lenni. És kb 1 centis szélességben szoktam felvágni. Akinek nincs, az minél vékonyabbra nyújtsa, ne legyen vastagabb 1 - max. 2 mm-nél.
  • Majd a kinyújtott, feldarabolt tésztát, sós, kicsit olajos lobogó vízben pár perc alatt puhára főzzük. (Sokkal kevesebb idő kell neki, mint száraz társainak.)
  • Amíg a tészta fől, lepirítjuk a felkockázott csirkét diónyi vajon, közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Belereszelem fél citrom héját. (Mossuk meg előtte.) 
  • A megfőtt tésztából kb. 400 grammnyit a csirkére teszünk, összeforgatjuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzáöntjük a tejszínt.
  • Alaposan összeforgatjuk, hagyjuk 1-2 percet rotyogni. (Ha túl sűrűnek érezzük, keveset tehetünk bele a tészta főzővizéből is.)
  • Majd belecsipkedjük a brie sajtot. Ismét alaposan összekeverjük, várjuk meg míg a brie sajt teljesen felolvad, majd tegyük takarékra a lángot, fedjük le, és 30 percig főzzük. 
  • Közben nézzünk rá, keverjük át, nehogy lepiruljon.
  • A fél óra leteltével keverjük hozzá a bébi spenótot. A nagyobb darabokat széttépkedtem. 
  • Azonnal tálaljuk.

 

Szenzációsan finom kaja. :)

 

Tovább a poszthoz

Joghurtos pogácsa

2017.02.16. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Joghurtos pogácsa Tovább

Amikor valamilyen tartalmas levest készítek, nem szoktam mellé különösebb második fogást tálalni, mert úgy sem férne belénk :). Inkább pogácsát szoktam sütni mellé. Van egy nagyon finom sajtos pogácsa receptem, ami pillanatok alatt összedobható, hiszen nem kell keleszteni. 

Azonban kevés munka hozzáadásával még az előzőnél is finomabb pogácsát készíthetünk. Hihetetlenül finom!!! Puha. (Még másnap is) Tökéletes kísérője egy tartalmas gulyásnak, de vendégváró nasinak is első osztályú!

 

img_3760.JPG

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 ek zsír
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor 
  • fél kocka élesztő (50g-os Budafok élesztőt használok)
  • 1 db tojás
  • 3 dl joghurt
  • 2 tk só
  • 25 dkg kenhető állagú vaj
  • + 1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

  • A tejet megmelegítjük kéz melegre, és a cukor segítségével felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztben alaposan elmorzsoljuk a zsírt.
  • Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojást és a joghurtot.
  • Mehet bele a só. Alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá még kevés lisztet. Ha véletlenül nem akarna összeállni, minimális tejet. Ezt azért írom le, mert minden liszt máshogy viselkedik, de nem kell megijedni, apró dolgokkal orvosolható minden.
  • Jól meglisztezett deszkán fél centisre kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a vaj kicsivel több, mint felét.
  • Jöhet a tészta hajtogatása. Szemmel harmadoljuk, majd a két szélét középre hajtjuk, ezután annyiszor hajtjuk félbe!, ahányszor csak engedi. Kicsit kézzel lapíthatjuk, hogy könnyebb legyen.

 

pogacsa.jpg

  • Ezután kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal. Lehet hogy nem fér rá az egész, ez attól függ, mennyire sikerül kinyújtani. Majd megismételjük a hajtogatós mozdulatsort. 
  • Fóliába csomagoljuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. 
  • Mikor kivesszük a hűtőből egy vicces kinézetű tésztalabdát kapunk :) Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét rácsozzuk, megkenjük tojással, és mehet az előmelegített sütőbe.
  • 20-25 perc alatt 200 fokon (hőlégkeveréssel) megsütjük.

 

 

Tovább a poszthoz

Citromos-zöldborsós rizottó

2017.02.10. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Citromos-zöldborsós rizottó Tovább

Bár én többnyire hús párti vagyok, a legtöbb tésztaételemhez is teszek valamilyen húst valamilyen formában, valamelyik nap elért az a pont, mikor nem bírtam ránézni a húsra. Valami igazán könnyed, laza, üde kajára vágytam. Aminek az elkészítése is egyszerű. Gyors kutakodás után a kamrában találtam még bontatlan állapotban egy doboz rizottó rizst. A fagyasztóban volt tavalyról elrakott zöldborsó, a konyhapulton pedig árválkodott egy citrom. Így megszületett a gyors, laktató, könnyed rizottó ötlete. Tökéletes választás volt. Így nem tartom magamban a receptet :)

 

rizotto.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 1-1,5 l zöldségalaplé
  • 20 dkg rizott rizs
  • kb 10 dkg zöldborsó
  • 1 citrom (vagy fél, ki hogy szereti)
  • 2 dkg vaj
  • parmezán ízlés szerint
  • kevés olívaolaj
  • (ha szükséges a végén só, bors) 

 

Elkészítés:

  • Az olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát, kicsit később a zúzott fokhagymát, majd hozzá keverem a rizst, és anélkül, hogy megégetném, opálosra pirítom.
  • Majd felöntöm a deci borral, és addig kevergetem, míg felisszák a bort a rizsszemek.
  • Ezután az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs.
  • A zöldborsót forrásban lévő sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • A harmadik adag alaplé után a rizshez adjuk a borsót, belereszeljük a citrom héját, és fél citrom levét.
  • Folytatjuk a folyadék adagolását, kevergetését. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl maszatos legyen.
  • Amikor a rizsszemek megpuhultak, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vajat, amivel alaposan összeforgatjuk. Majd itt szoktam én egy marék reszelt parmezánt is belekeverni. 

 

Tálaláskor lehet még rá citromot csurgatni, valamint megszórni még parmezánnal. 

 

Tovább a poszthoz

Császármorzsa

2016.11.08. 08:40 | N.di | Szólj hozzá!
Császármorzsa Tovább

Kedvesem egyik legnagyobb kedvence. Egy örök klasszikus. Rengeteg elkészítési mód található az interneten, én most azt írom le, ahogy mi szeretjük. És igen, jól látjátok, nem teszek bele citromot.

Kár szaporítani a szót!

Szerintem az egyik legzseniálisabb édes tészta féleség! Bármikor! Bármennyit!

 

csaszarmorzsa.jpg

 

Hozzávalók:

  • 200 g búzadara
  • 14 g liszt
  • 500 ml tej
  • 1 rúd vanília
  • 6 db tojás (különválasztva)
  • 200 g kristálycukor
  • 80 g vaj (a sütéshez)

 

Elkészítés:

  • A lisztet elvegyítjük a búzadarával, ráöntjük a tejet, és alaposan összekeverjük. Majd hagyjuk állni 1 órát.
  • Az idő elteltével a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vanília rúd kikapart belsejével, és hozzáadjuk a tejes búzadarához.
  • A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a masszába.
  • A vajat felolvasztjuk egy nagy méretű serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg darabjaira nem esik. Utána hagyjuk mindig picit pirulni 2 kevergetés között. 
  • Ha kész, tálalhatjuk is valamilyen finom házi lekvárral. 

 

Mennyei csemege!!!

Tovább a poszthoz

Mákos guba, vaníliasodóval

2016.10.17. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Mákos guba, vaníliasodóval Tovább

Kedvesem valamelyik nap közölte, hogy bár nagyon szereti amiket főzök neki, mégis vágyna valami igazán magyaros ételre, ami lehetőleg édes legyen. Szerencsére meg is nevezte. Baromi rég evett már mákos gubát. Ő nagyon szereti a mákot, én kevésbé, igazából csak karácsonykor szoktam csinálni neki bejglit. Az, hogy igazán rég evett mákos gubát az kb. 10 évben mérhető alaphangon, hiszen 9 és fél éve vagyunk együtt, de én még nem csináltam.... soha.... Szóval, ígéretet tettem neki, hogy a másnapi ebéd az lesz :)

Sok receptet végig böngésztem, és ezek keveréséből állítottam össze az enyémet. Hogy milyen lett? Egyedül, 2 nap alatt bevágott egy jénaival :)

Nem kell ennél nagyobb elismerés :)

Mivel kalácsból készítettem, küllemre nem lett elegánsan szép, viszont ízre felülmúlhatatlan.  

 

14720632_668981633257330_7587153903407082961_n.jpg

 

Hozzávalók:

Guba:

  • 400-450 g kalács (ilyen kiszerelésben volt a boltban. Hogy miért nem kifliből készítettem? Mert a boltban kapható vacak, ezért meg most nem akartam elkészíteni a saját kiflimet)
  • 450 ml tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 40 g vaj + a jénaihoz kevés
  • 100 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • 4 evőkanál méz (én akácot használtam)
  • 1 ek narancslekvár
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 2 tojásfehérje

Sodó:

  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek cukor
  • 1 csapott ek liszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

Elkészítés:

Guba:

  • Egy kb. 25*15 cm-es magasabb jénait kivajazunk, és előmelegítjük a sütőt 175 fokra.
  • A kalácsot felszeljük, nagyobb darabokra tépdeljük, és egy nagy tálba tesszük.
  • A narancslekvárt egy edénybe tesszük, elkezdjük melegíteni, és amikor már folyik, hozzáöntjük a tejet, amibe beletesszük a darabolt vajat és a vaníliarúd kikapart belsejét, héját is, valamint a mézet és felforraljuk.
  • Ha felforrt, kivesszük belőle a vaníliarudat, majd leforrázzuk vele a kalácsot, jól átforgatjuk, de azért viszonylag óvatosan, hogy egyenletesen szívja be.
  • Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukort, és az őrölt szegfűszeget.
  • Ezután a keveréket a kalácsra szórjuk, és jól átkeverjük vele. Óvatosan persze.
  • A legvégén keményre felverjük a tojásfehérjét és lazán elvegyítjük a mákos gubával.
  • A kész gubát a tepsibe tesszük, és megpirítjuk a tetejét (hőlégkeverés nélkül kb. 15 perc) .
  • Majd ekkor még egyszer átforgatjuk, és még tovább sütjük 5-7 percig.

Sodó:

  • Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral.
  • Ha már kicsit habos, adjuk hozzá a lisztet. Ismét alaposan keverjük el, majd folyamatosan öntsük hozzá a tejet, nehogy csomós legyen.
  • Gőz fölött, kevergetve sűrítsük be.

 

A kész gubát melegen tálaljuk a sodóval.

Tovább a poszthoz

Focaccia gesztenyével es aszalt paradicsommal

2016.09.15. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Focaccia gesztenyével es aszalt paradicsommal Tovább

Ismét egy Bede Anna recept. És ismét valami olaszos. Mert szeretem. Azt nem mondom, hogy nem kell gyakorolnom még az elkészítését, hogy jobban látszódjanak a gödröcskék, de ízre szenzációs volt. Bár azt elhatároztam, hogy legközelebb a sima rozmaringos változatot késztem el. De az elkésztés óta az egyik kedvenc kenyérfélém.

image.jpg

 

Hozzávalók:

  • 300 g teljeskiőrlésű liszt
  • 50 g rétesliszt + a tészta gyúrásához
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 200 ml langyos víz
  • 100 g főtt gesztenye, negyedekre vágva
  • pár darab aszalt paradicsom kisebb darabokra vágva
  • 1-2 ek. rozmaring
  • olívaolaj

 

Elkészítés:

  • Egy nagy tálba tesszük a lisztet, mehet hozzá az élesztő, a só, a cukor, és egy ek. olívaolaj. Majd az aszalt paradicsom, a gesztenye és a rozmaring levelek. Összekeverjük a kezünkkel, hogy nagyjából elvegyüljenek egymással.
  • Ezután lassan adagolom hozzá a vizet, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor mehet hozzá még pici liszt, de fontos hogy lágy tésztát kapjunk. 
  • Ha kész a gyúrás, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát rétesliszttel megszórt deszkára tesszük, és átgyúrjuk. 
  • Kettéválasztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kézzel szétlapítjuk, és ismét pihentetjük konyharuha alatt 15 percet. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 
  • Sütés előtt ismét szétlapítjuk. Ujjal mélyedéseket nyomunk a tésztába. (Ne nyomjuk át.)
  • A tetejüket megkenjük olívaolajjal, és alul-felül sütéssel 20-25 perc alatt megsütjük. (Szép aranybarnára.)
  • És kész is a csoda. :)

 

(Az elírásokért elnézést kérek, vonaton írogattam. És nem ment túl gördülékenyen... :) )

Tovább a poszthoz

Paleo málnás csokimousse torta

2016.09.01. 09:19 | N.di | Szólj hozzá!
Paleo málnás csokimousse torta Tovább

Eljött az szeptember. Ilyenkor az ember hangulata..., hát...., hogy is mondjam...., nem szárnyal épp az egekben. Vége a nyár gondtalan pillanatainak. Kezdődik az iskola, a bicikliút ismét járhatatlan Sopronban, korán sötétedik, hullanak a levelek, (ami azért fotózás szempontjából csodaszép tud lenni,) jönnek a hűvös reggelek. Szóval ilyenkor az ember kedve azért az idő komorságával egyenes arányosan picit romlik. Így szükségünk van desszertre. Valamire, ami imádni valóan csokis, és tökéletesen kényeztet miközben odakint az őszi eső szemerkél. Viszont nő lévén igyekszem azért az alakomra is odafigyelni :). Ez a desszert tökéletes. Annyira selymes benne a csokimousse, a málna enyhe savanyúsága pedig remek harmóniába hozza az ízeket, és ami a legjobb, lelkiismeret furdalás nélkül ehetjük :)

Gyere szeptember, gyere ősz nyugodtan. Az én ellenszerem már meg van.

 

paleo_malnas.jpg

 

Hozzávalók

A piskótához:

  • 4 egész tojás
  • 4 ek. eritrit 
  • 3 ek. pucolt mandula (aprítóban megpörgetve, de ne legyen teljesen por állagú, abszolút jók benne a picit ropogós madula darabok)
  • 2 ek. gesztenyeliszt
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek. kókuszzsír olvasztva
  • +kevés kókuszzsír és kakaó a forma kenéséhez, és szórásához.

A mousse-hoz:

  • 20 dkg olvasztott paleo csoki
  • 2 tojás (szétválasztva)
  • 1 ek eritrit
  • 4 dl cocomas (kókusztejszín, ami habbá verhető, hűtve)
  • 2 ek. paleo pektin (én az Éden Prémium Pketint használom)
  • 25 dkg málna

Díszítés:

  •  reszelt paleo csoki 

 

Elkészítése: 

  • A piskótához a tojásokat egy keverő tálba ütjük, mehet bele az eritrit is, majd habverővel magas fokozaton addig keverjük, míg sűrű krém lesz belőle. (8-10 perc).
  • A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tojáshabba óvatosan beleforgatjuk.
  • A végén belecsurgatjuk a kókuszolajat, (ne legyen forró) elkeverjük. Beleöntjük egy alul sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába, amit körbe kikentünk egy kevés kókuszzsírral, és megszórtunk kakaóporral, hogy ne tapadjon rá.
  • Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. (tűpróba) Ha kész, kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
  • A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat az eritrittel habosra keverjük.
  • A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
  • A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
  • Majd a hideg cocomast is kemény habbá verjük. "Félúton" belevegyítjük a pektint is.
  • A tojássárgájához hozzákeverjük az olvasztott csokit, majd óvatosan beleforgatjuk a cocomashabot és a felvert tojásfehérjét.
  • A málnát egy villa segítségével összetörjük, ízlés szerint édesíthető is.
  • A csatos tortaformát kibéleljük folpackkal, beletesszük a kihűlt tortalapot, megkenjük a pürésített málnával, majd a csokimousset is rásimítjuk. Majd megszórjuk a csokiforgáccsal. 
  • Hűtőben pihentetjük egy éjszakát.

 

Másnap tálaljuk. Rendkívül selymes állaga eteti magát. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá.

 

Tovább a poszthoz

A tökéletes HEKK receptje :)

2016.08.09. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
A tökéletes HEKK receptje :) Tovább

Sajnos már nincs sok idő hátra az idei nyárból, és ami eddig eltelt belőle sem volt teljesen az igazi. Szerintem legalább is... A Balatoni helyeket majdnem minden héten eláztatta egy jó kis vihar. Sajnos a vendéglátósok panaszkodnak is, hogy ez most nem kimondottan az Ő időszakuk. Pedig ha nyár, akkor ugye Balaton, ha Balaton akkor főtt kukorica, lángos, velős pirítós, keszeg, éééés HEKK!!!! Nincs mása a balatoni hekknek! :)

Most egy olyan recept következik, amit gyakorlatilag volt kollégáim segítségével hoztam össze. Egyik hozta a halat, (jóóó sokat :) ) másik adta az ötletet az elkészítésre. 

Mikor először készítettem el, és kóstoltam meg, valóban a balatoni hekk ízorgia terített le. Azóta csak így készítem. Nyár van! Ki ne hagyjátok!

 

img_0197_2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 2 db hekk
  • 2 db tojás
  • liszt
  • pirospaprika
  • fokhagyma 
  • zsiradék a sütéshez

 

Elkészítés:

  • A halat alaposan megmossuk, leitatjuk róla a vizet.
  • Megsózzuk, bedörzsöljük 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, hagyjuk állni fél órát.
  • A lisztet összekeverjük a piros paprikával. (Direkt nem írok mennyiséget. A hal méretétől függő, de nyilván nincs szükség hatalmas mennyiségre. 2 evőkanál lisztenként kb. 1 púpos teáskanál paprikával számoljunk.)
  • A két tojást felverjük, sózzuk és egy gerezd fokhagymát belenyomunk. Még egyszer jól felverjük. 
  • A zsiradékot sütési hőmérsékletre hevítjük.
  • Közben jöhet a hal hempergetése. 
  • Először alaposan megforgatjuk a tojásban, majd gyors mozdulattal, villa segítségével átsegítjük a paprikás-lisztes keverékbe. Ebbe is jó alaposan megforgatjuk. Mindenhol szépen fedje be. Akár duplán is elvégezhetjük a műveletet. 
  • Ha készen vagyunk, mehet is a zsiradékba. 
  • Gyönyörű aranyszínűre sütjük.
  • Végül picit megkenegetjük citrommal. (Tudom, a Balatonon ezt nem szokták, ez már csak itthoni extra :) )

 

Jó étvágyat hozzá! :)

 

Tovább a poszthoz

Mini Vármegye Makettpark, Sopron

2016.07.29. 13:13 | N.di | Szólj hozzá!
Mini Vármegye Makettpark, Sopron Tovább

 

A hétvégére kiváló időt mondanak az ország közkedvelt meteorológiai oldalai. Ezen belül is, Sopronban ragyogó napsütés, így ha már megmártóztunk a Sopron környéki tavak, fürdők egyikében, tökéletes sétálgatós, nézelődős programot tudok ajánlani kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

 

 

Másfél évig a Sopronban élők, vagy a határ felé áthaladók figyelhették, ahogy a város egyik közkedvelt benzinkútja melletti területen hatalmas munka folyik. Ott, ahol egykoron a régi vasúti fordító üzemelt. Az idősebb korosztállyal beszélgetve sokat meséltek az akkori időkről, és mindig szomorúság tükröződött szemükben, hogy az egykori emlékeket mennyire elhanyagolták. Az építtető és egyben az építésben szorgosan résztvevő tulajdonos ezekbe a szemekbe csalt mosolyt, amikor (akkor még titokzatosan,) ígéretet tett, hogy valamilyen úton-módon visszavarázsolják a régi szép időket. De akkor még senki nem sejtette, hogy ezt ilyen gyönyörű módon fogják megvalósítani.

 

Telt-múlt az idő, szépült a terület, de akkor még mindig csak azt lehetett látni, hogy kisebb-nagyobb dombok emelkednek ki a sík részből. Javában folytak a földmunkák, és a vasúti fordító helye is kitisztulni látszott. Majd 2016 elején gyönyörű épületalkatrészeket emeltek ki egy furgonból, és helyezték el az egyik előkészített területre. Ahogy kezdték összeállítani a darabokat, a szemfülesek kiszúrhatták, hogy ez bizony a Fertődi Eszterházy-kastély kicsinyített mása. Majd egy hét elteltével az egyik dombnak kialakított részen egy csodaszép vár kezdett testet ölteni. Akkor már mentek a sugdolózások, találgatások, hogy itt mi készül. A tulajdonos még akkor sem fedte fel teljesen a titkokat. Lázasan dolgozott, minden energiáját, és minden létező barátját megmozgatva rohamtempóban szorgoskodtak. Bolondgomba módjára kezdtek el „kinőni” a szebbnél szebb makettok a földből. Minden nap reggeltől-estig, időjárási viszonyokat abszolút kizárva dolgoztak a baráti vállalkozók a tulajdonossal karöltve, aki bizony maga is jó pár makett építését bevállalta.

 

Elérkezett március. Újságírók, riporterek tömkelege kezdte a területet megközelíteni. Mindenki érdeklődését felkeltette az akkor már szinte teljesen készen levő, csodálatos Makett-park, ami a régi Sopron-Vármegyét eleveníti fel nem is oly aprócska makettek formájában, melyek között korhű vonat zakatol.

 

Április. Ünnepi öltözetet kapott az elkészült terület. Lufik, nemzeti színű szalag, és egy fáradt, de mellette nagyon boldog tulajdonos baráti körben, végre munkás ruha helyett ünneplőben. Igen, megnyitott a már annyira várt csoda. Immáron lehetőségünk van nekünk, kívülállóknak is megnézni közelebbről az épületeket. Precízen kidolgozott, látszódik a sok belefektetett munka. És ami nagy öröm, hogy a makettok melletti terület is csodásan lett kialakítva. A vonat pedig zakatol. Füstöl. Hangot ad. Lenyűgöző. Hogy egy-két dolgot kiemeljek, a soproni Tűztorony, a fertődi és a nagycenki kastély, továbbá az Ausztriához csatolt Fraknó és Kabold vára is megtekinthető.

 

Szívesen áldoztam erre a pénzemet és az időmet, tisztelegve az elődök előtt, akik ezeket az építményeket ránk hagyták – csíptem el a mondatot, miközben a Magyar Időknek adott interjút Bognár Csaba vállalkozó, ötletgazda.

 

Szóval, ha éppen Sopronban jár valaki a jónak ígérkező hétvégén, vagy akár október 15-ig bármikor, mindenképpen látogasson el ide. Nem fogja megbánni.

 

makett_09.jpg

 

Az Erzsébet-kert és a volt Déli pályaudvar közötti területen az egykori Sopron vármegye makettparkja április 2-ától látogatható, a következő nyitvatartási rend szerint: Április 2-től: 10-19 óráig. Június 1-től: 10-20 óráig. Szeptember 1-től október 15-ig: 10-19 óráig.

 

http://makettpark.hu/

 

Tovább a poszthoz

Csirkés quasadilla

2016.07.25. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Csirkés quasadilla Tovább

Ismét egy gyors vacsora ötlet. 15 perc. És már fogyaszthatod is. Sok féle képen variálható, én ezt a csirkés változatot készítem a leggyakrabban. A szójaszósz pedig nagyon izgalmas ízt kölcsönöz, ahogy a húst átjárja, majd keveredik az olvadt gouda sajttal. Szóval: gyors, finom, és laktatató.

 

dsc_0177_2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 db csirkemellfilé (szimpla)
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. szezámmag
  • gouda sajt (amennyit szeretnétek, és persze mehet más sajttal is)
  • kevés zsiradék
  • 1 db teljes kiőrlésű tortilla 

tálaláshoz: joghurt (Természetesen nálam minden laktózmentes) és fél szál újhagyma vékonyan felszelve. 

 

Elkészítés:

  • A csirkét kockázzuk fel, a zsiradékot (én kókuszolajat) forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd mehet is bele a csirke. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel.

 

qu_1.jpg

 

  • Ha már kapott egy kis színt, mehet hozzá a szójaszósz és a szezámmag. Ezzel is 1-2 percig pirítsuk.
  • Addig reszeljük le a sajtot. (ki mennyit szeretne bele....) 

 

qu_2.jpg

 

  • Vegyünk elő egy másik serpenyőt. Közepes lángon melegítsük fel. Rakjunk bele egy tortilla lapot. Mehet rá a felére a sajt, terítsük szét. Mehet rá a csirke is, azt is terítsük szét. Hajtsuk rá a tortilla másik felét, picit nyomkodjuk le, majd fordítsuk meg, hogy a másik fele is megpiruljon kicsit. Ismét nyomkodjuk le picit. 
  • Éééés kész is. Mehet egy tálra, vágjuk 3 fele, locsoljuk meg joghurttal, és szórjunk rá újhagymát.

 

Szép estét :)

Tovább a poszthoz

Fotóim az Instagramon