Life Advice

Vacsora japán stílusban - azaz csináljunk otthon Sushit

2015.01.23. 22:00 | N.di | Szólj hozzá!
Vacsora japán stílusban - azaz csináljunk otthon Sushit Tovább

A tegnapi plusz műszak után, mára kaptam pihenőnapot. Ami lazulással, olvasással, és némi házimunkával telt. Napközben jött a gondolat, ha már ennyi időm van ma, legyen a vacsora sushi. Minden alapanyag van itthon, nem tart vissza semmi. Rengeted receptet végig böngésztem. Mindenből tetszett valami. Így összegyúrtam ezekből a saját receptem.

 

sushi.jpg

 

Hozzávalók:

  • 300 g sushi rizs
  • 4 dl víz
  • 20 ml mirin (akinek ez nincs, ahogy nekem sem volt, annak 3 ek. rizsecet, 2 tk. cukor, 1 kk.só)
  • wasabi
  • 3 db nori lap
  • lazac filé (én füstölt lazacfilét használtam)
  • uborka
  • (egyéb opcionális, mint paprika, gyömbér, stb. nekem ezek nem voltak itthon)
  • tekeréshez babmuszlap
  • tálaláshoz szójaszósz

 

Elkészítés:

  • A rizst mossuk át. (olvastam, hogy ha ezt is tradícionálisan akarjuk csinálni, akkor minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.)
  • Tegyük fel főni a vízzel. Kis lángon, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon. Ha a levét elfőtte, vegyük le a gázról, tartsuk továbbra is lefedve, úgy, hogy a fedő alá egy konyharuhát teszünk. Hagyjuk így állni 30 percig, de ha lehet még tovább, hogy tovább puhuljon. Akkor kész, ha már nem gőzölög, amikor leemeljük róla a fedőt - vagyis kihűlt. 
  • Egy tálban keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval, adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez, hűtsük ki!
  • Az uborkát hosszában nyolcadoljuk, vágjuk ki a magházat, és csináljunk olyan hosszú egyenes rudacskákat, amilyen a nori lap hossza.
  • Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre.
  • Tartsuk kezünket benedvesítve, és tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell).
  • Tegyük a sushi rizsre a zöldség és a halszeleteket alatta wasabival is meg lehet kenni, de azzal azért csak óvatosan, mert elég erős... (én azért picit tettem rá)
  • Ezután kezdjük el feltekerni óvatosan a bambuszlap segítségével a norit.
  • Miközben feltekerjük, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét.
  • A két végét vágjuk le egy éles késsel, majd vágjuk hat részre (nem fűrészelve mert akkor szét esik).

Kifordított sushi összeállítása:

  • Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre.
  • Tartsuk kezünket benedvesítve, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére, és terítsük szét rajta egyenletesen. 
  • EDDIG UGYAN AZ VOLT, MOST JÖN A CSAVAR :)
  • Egy frissen tartó fóliát vágjunk a rizs tetejére. Majd óvatosan fordítsuk meg, és úgy tegyük vissza a bambuszra. (tehát úgy fognak elhelyezkedni, hogy bambusz-rizs-algalap)
  • A nori tetejére tegyünk még egy adag rizst. 1-1 centit elhagyva a végénél. 
  • Jöhet a belevalók elhelyezése.
  • Ezután kezdjük el feltekerni óvatosan a bambuszlap segítségével a norit, és közben óvatosan szedjük le ról a fóliát. 
  • Amikor már henger alakú, akkor visszacsavarjuk a fóliába, és úgy hempergetjük a bambusz segítségével. Így nem esik szét, nem esik le róla a ragadós sushi rizs. 
  • Ha teljesen összeállt, a fóliát leszedjük, és mint az előzőt, ezt is feldaraboljuk!

 

Szójaszósszal tálaljuk.

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr797102747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.