Life Advice

Szilvásgombóc

2015.02.24. 07:30 | N.di | Szólj hozzá!
Szilvásgombóc Tovább

A palacsinta mellett a szilvás gombóc is nagy kedvenc nálunk. Annyira nem szeretem készíteni, akkor már inkább a palacsinta :D De ugye a szeretett férfiért.... :) (ha már egyszer neki állok, mindig több adagot készítek, és mehet a fagyasztóba. Arra kell figyelni, hogy akkor több liszt kerüljön bele.)

 

dsc_0584.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • kb 20-30 dkg liszt
  • 1 ek. búzadara
  • 2 ek. olaj, vagy 3 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 12-18 szem szilva
  • porcukor
  • fahéj
  • a forgatáshoz még kevés zsiradék, és zsemlemorzsa

 

Elkészítés:

  • Megfőzzük a krumplit sós vízben (én nem egészben szoktam. Megpucolom, felkockázom, hogy minél előbb megfőljön).
  • A szilvát kimagozzuk, és a mag helyére egy-egy kiskanál fahéjas porcukrot teszünk.
  • Ha megfőtt a krumpli leszűrjük, áttörjük, és elkeverjük a liszttel, darával, megsózzuk és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
  • A tésztából egy kígyó szerű valamit formázunk, majd kb. 12-14 részre osztjuk. (persze ez függ attól, hogy ki mekkora szilvából csinálja, illetve, hogy a kisebb vagy a nagyobb gombócokat szereti. Az enyémek majdnem dupla akkorák, mint amiket párom édesanyja szokott csinálni :) )
  • A kis bumszlikat kilapogatjuk, mehet a közepére a szilva, majd gombócot formálunk belőle. Lisztezett deszkára félretesszük.
  • Amíg a gombócok létrehozásával fáradozunk, felforraljuk a megsózott vizet. Amikor már lobog, akkor mehetnek bele a gombócok. Arra figyeljünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. 
  • Közben zsiradékon aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát (itt adagot nem nagyon tudok mondani, de ha nagyon muszáj akkor kb 250-350 g-ot használhattam fel. )
  • Ha a gombóckáink feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percet hagyni kell, utána szűrő segítségével kiemeljük, lecsöpögtetjük, és mehet a pirított zsemlemorzsához. Alaposan összerázzuk az edényben.

 

  • Egyszerre csak 6-7 gombócot főzzünk. Nem jó ha túl zsúfolt a csapat!

 

Porcukorral meghintve fogyasztjuk.

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr427209721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.