Life Advice

Rigó Jancsi torta

2015.03.18. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Rigó Jancsi torta Tovább

Apukámnak készültem a szülinapjára. Anyut felhívtam, hogy szerinte mit süssek. A válasz: Semmit kislányom, de ha már neki állsz akkor rigó jancsi tortát... :)

Oké, azt még úgy sem csináltam, csak régebben muffin formájában.

Nem bántam meg, szenzációsan finom. Nincs bent se margarin, se vaj. (egyedül a forma oldalának kikenéséhez használtam minimálisat.) Ez egy könnyed, habos sütemény, ami nem terheli meg a gyomrot. Nagyon finom! Be került a receptfüzetbe.

 

dsc_0777_2_masolata.jpg

 

Hozzávalók:

 

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 3 g sütőpor
  • csipet só

 

A krémhez:

  • 5 dl tejszin (cukrászhab)
  • 4 ek kakaópor (még mindig cukrozatlan)
  • 1+3 ek porcukor

 

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 2 ek olaj

 

( A forma oldalának kikenéséhez egy ek. vaj, valamint 1-2 ek. kakaópor)

 

Elkészítés:

  • A piskótatésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a sütőporos, kakaós lisztet. A fehérjét a csipet sóval habosra verjük. A kemény habból kb. negyedrészt beleteszünk a tojásos krémbe, és habverővel összekeverjük, majd a maradék fehérjét részletekben óvatosan forgatjuk bele.
  • Egy tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát pedig kikenjük vajjal, valamint megszórjuk a kakaóporral.
  • Beleöntjük a tésztát, és hőlégkeveréssel, 160-170 fokon, kb. 25 perc alatt megsütjük. (tűpróba!)
  • A piskótát a sütőből kivéve kivesszük a formából, a papírt lehúzzuk róla, és hagyjuk hűlni.
  • A habot félkeményre verjük fel, majd kiszedünk belőle 6 evőkanállal, amit 1 ek. porcukorral keményre verünk. A hab másik felébe pedig beletesszük a maradék 3 ek. porcukrot és a kakaóport, és azt is keményre verjük.
  • A mázhoz a csokit 2 ek. olajjal gőz fölött felolvasztjuk. 
  • A kihűlt tésztát félbevágjuk. Az alsó felére simítjuk a kakaós habot, arra a fehér habot. Arra jön a tészta teteje, majd a máz. 
  • Érdemes itt csíkokat húzni a tetejére a könnyebb szeletelés végett, és akkor nem küzdötök, mint én. :) Bár vékony, mégis jó masszív a felső csokiréteg. :) A forró víz sem nagyon segített :)

 

Mindenki kedve szerint díszítse. :)

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr827276109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.