Life Advice

Házi kenyér

2015.03.26. 06:30 | N.di | Szólj hozzá!
Házi kenyér Tovább

Ritkán szoktam fehér kenyeret enni. De ez az a kenyér aminek nem lehet ellen állni... és tudom, hogy nem egészséges, de amikor kivesszük a sütőből, és elárasztja a lakást a friss kenyér illat.... na akkor kell egy jó nagyot csípni a ropogós bürkéjéből.... Egyszerűen muszáj! Kis vajat rákenni... Isteni. 

Ez a recept tényleg baromi egyszerű. Örülök, hogy rátaláltam. A boltban ilyet nem kapni. Még a legszenzációsabb pékségekben sem!

 

dsc_0843.jpg

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (én mindig sima búza lisztet szoktam használni)
  • 4 dl langyos víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 0.5 teáskanál cukor
  • 2 tk só
  • 4 ek. napraforgó olaj

 

Elkészítés:

  • Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  • Egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat és összedolgozzuk. Nem kell dagasztani. A tészta egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
  • Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
  • Ha megkelt a tészta, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy és ragadós, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten. Majd megformázzuk a cipót.

 

kenyer.jpg

 

  • A tésztát kinyújtjuk nagyjából 30x15 cm-es fekvő téglalappá. A két szélét középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük.
  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. (alul-felül sütés) Alulra egy edénybe vizet teszünk.
  • Amíg melegszik  sütő, addig pihentetjük a tésztát. Majd mehet is a sütőbe.
  • 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

És kész! :)

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr77304478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hannamontanna 2015.03.26. 15:29:50

Öt perc? Tényleg öt perc, vagy ez csak olyan szóvirág a gyorsaság jelölésére?

N.di 2015.03.26. 15:37:30

Jaj.... az 45 perc :D Köszi :) javítom :)

krferi 2015.03.26. 17:26:12

Boltban, nem boltba. Figyeljünk már magunkra.

Kyria 2015.03.26. 17:36:58

Azon az 5 percen - ami mint látom 45 perc - kívül minden OK.? Nem ártana leírás után egyszer elolvasni, a hibák mindjárt kiszűrhetőek lennének. (Csak azért, mert tömegével vannak mindenhol a hibás receptek, a legutóbbi "élmény" a máglyarakásnál ért (jó, nem ezen a blogon), amikor nemes egyszerűséggel a süti tetejére készítendő tojásfehérje-hab elkészítéséről feledkezett meg a posztoló. Imádom ám ezeket...)

N.di 2015.03.27. 13:20:41

@krferi: Elnézést, javítva. Köszönöm, hogy szóltál.

N.di 2015.03.27. 13:22:23

@Kyria: Teljesen jogos. Eskü átolvastam.... és mindig át szoktam, itt most valamiért maradtak bent hibák. Igyekszem figyelni....

élhetetlen 2015.03.27. 13:51:46

Egyetlen módszer van, ami működik, elolvastatni valakivel, mielőtt publikálod az anyagot. Az embernek van agya, tudja, mit akart írni, és utána azt is olvassa, korrigálva a hibákat. (ez a kommenteknél kivitelezhetetlen).