Life Advice

Pincepörkölt bográcsban

2015.05.29. 10:30 | N.di | Szólj hozzá!
Pincepörkölt bográcsban Tovább

Végre itt a jó idő, és jót tesz a szabadban való felüdülés. A bográcsban készített étel pedig sokszoros élvezet. Hisz össze lehet csődíteni a családtagokat, a friss levegő gyereknek, felnőttnek, sokadik hónapos kismamának egyaránt jót tesz, és a jó hangulatban egy remek ízvilágú ételt kapunk, amit nem lehet utánozni a konyhában készült étellel.

Ezt a pörköltet már rengetegszer elkészítettem családi eseményeken és céges közös laza megmozdulásokon egyaránt. De párom focista és teniszes barátait is elkápráztattam már. Legalább is eddig minden évben visszakövetelték. :)

Szóval most megosztom itt is, hogy én hogyan készítem a pincepörköltet. Lehet, hogy nem úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, de amíg ízre egy tökéletes ételt kapunk, szívesen elrugaszkodom a "nagykönyves" verziótól :) Én nem szoktam vegyíteni, csak sertésből csinálom. 

 pincepori.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 1,5 kg sertéscomb
  • 20-30 dkg füstölt szalonna
  • 3 ek zsír (nem kell szerénykedni vele)
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 darab tv paprika
  • 4-5 db paradicsom
  • pirospaprika
  • só, bors, őrölt kömény, csipet majoranna
  • Erős Pista (csak az íze kedvéért)
  • 2 kg burgonya
  • bor (opcionális. Én pl. nem szoktam tenni bele)

 

Elkészítés:

  • Először is rakjunk tüzet. Aztán mehet föléje a bogrács :)
  • A bográcsban felhevítjük a zsiradékot és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, és a felcsíkozott füstölt szalonnát.
  • Amikor megdinsztelődött, ne spóroljunk az idővel, beletesszük a kockákra vágott húst, addig kavargatjuk, amíg a hús minden oldala kicsit kifehéredik, én közben szoktam sózni is, és a felaprított fokhagyma is itt megy bele.
  • Majd amikor kifehéredett a hús, a felaprított paradicsomot és paprikát belekeverjük, azzal is kicsit hagyjuk dinsztelődni.
  • Majd a pirospaprikát is beletesszük, kevés vízzel felöntjük (elfedje) és így megpároljuk. (Mindig csak kevés vizet töltünk utána). Közben még ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majorannával, az Erős Pistánkkal.
  • Kb. 2 órán át rotyogtatjuk, közben kevergetjük, kóstolgatjuk, figyelünk a tűzre, nehogy alább hagyjon a lendület, bár olyan túl erősnek sem szabad lennie, mert akkor könnyen leég.
  • Amikor a hús már majdnem készre puhult, hozzákeverjük a megtisztított, felkockázott burgonyát és együtt készre főzzük.
  • Itt is folyamatosan kóstolni kell, illetve vizet tölteni utána, mert a burgonya sokat felszív még. Mi levesebbre szoktuk hagyni, mint az átlagos pörkölt, mégis csak egy egytálétel, na meg ki nem szeret tunkolgatni a végén :)

 

Ha magunknak csinálom, kenyeret szoktam sütni mellé. Ha vendégek is vannak, akkor két fajta pogácsát :) ( a focistáknak úgy ízlett :) )

 

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr727500276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.