Life Advice

Eperlekvár

2015.07.06. 06:30 | N.di | Szólj hozzá!
Eperlekvár Tovább

Nagyon szeretem az epret, bármilyen formában is van az elkészítve. Mivel a tavalyi lekvár eléggé megcsappant év közben idén is mindenképp szerettem volna eltenni. A munkahelyem parkolójában egy helyi eperföld tulajdonosa egy hónapig árulta, tőle érdeklődtem, hogy esetleg vehetnék-e kb. 10 kiló epret, mert szeretném lekvárnak eltenni. Másnap házhoz szállítva kaptam 10 kilót. Ajándékba. Amellett, hogy nagyon meglepődtem, örültem is neki. Nem kicsit :)

dsc_0350.jpg

 

Hozzávalók:

  • 10 kg eper (aminek a nettó megtisztított súlya kb. 7 kiló lett)
  • 2,2 kg befőzőcukor ( kilónként eredetileg 40 dkg-t kell számolni. De mivel ez nagyon édes eper volt, az első 4 kilónál hozzátettem a kg/40dkg-t, a maradék 3 kg eperhez pedig csak 60dkg-t raktam. )

 

Elkészítés:

  • Az epreket megtisztítjuk, és alaposan átmossuk.
  • Egy nagyobb, 6-7 literes fazékba a cukorral rétegezve beleteszünk 4 kg-t. Jól szellőző konyharuhával letakarva min. 24 órát állni hagyjuk.
  • Ezután feltesszük a tűzhelyre, botmixerrel egy nagyon kicsit törünk rajta majd felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, így sűrűbb a lekvár is, meg az eperszörp isteni tud lenni).
  • Forrástól számított kb. 50 percig közepes hőfokon főzzük, keverjük. (Ez attól függ, mennyire akarjuk, hogy elpárologjon belőle a víz, mennyire akarjuk sűrűre. Mi jó sűrűn szeretjük.) Közben többször lehabozzuk. 
  • Amíg rotyog a lekvár, a maradék epret negyedeljük. (közben figyeljük, nehogy megégjen a lekvár)

eperlekvar.jpg

  • Amikor már úgy érezzük, hogy kész a lekvár, akkor belekeverjük a maradék 3 kg negyedelt epret, és a maradék cukrot. Még 10-15 percig főzzük.
  • Előre kimosott és kiszárított üvegekbe majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni. (Én kb. 3 napot szoktam úgy hagyni.)

 

Az idei lekvárt finom házi kaláccsal próbáltam ki. Elképesztően finom lett. Bátyámék szerint is :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr57603214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.