Life Advice

Házi hamburger-tál

2015.08.07. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Házi hamburger-tál Tovább

Bevallom futó létemre nagyon szeretem a gyorskajákat. Legyen az pizza, hamburger, hot-dog. Mindegy. Viszont mostanában bárhonnan rendeltem, gyakran csalódnom kellett. Így úgy döntöttem elkészítem saját hamburger-tálam. A saját szájízem szerint. Az elejétől a végéig. Hááát... Végre nem csalódtam. Nyilván egyszerűbb és gyorsabb megrendelni, de ha igazán finomat akarsz enni, akkor a csináld magad verzió a nyerő.

Ez most egy kissé összetett recept lesz, sok-sok finomsággal :)

 

dsc_0262.jpg

 

Kezdjük a zsemlével. Azt én előző nap készítettem el, mert a kelesztések miatt, azért az egy picit huzamosabb időt vesz igénybe.

 

Házi hamburgerzsemle

 

dsc_0233.jpg

 

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 20 g élesztő
  • 600 g liszt
  • 40 ml étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 100 ml natúr joghurt
  • + 1 db tojás
  • szezámmag

 

Elkészítés:

  • A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
  • A dagasztó tálba mérjük bele a lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.

 

hambizsemle.jpg

 

  • Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet és dagasszuk alatt sima tésztává.
  • Vegyük ki a munkalapra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza bele a tésztát, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal.
  • 1-1,5 órát hagyjuk kelni a tésztát.
  • Miután megkelt 8 egyenlő részre osszuk szét. Egyenként gömbölyítsük ki.

 

hambizsemle2.jpg

 

  • Enyhén lisztes kézzel kicsit lapítsuk el őket, kb. 1,5-2 cm vastagra, Majd tegyük át sütőpapíros tepsire, kb. fél órát hagyjuk még kelni. 
  • Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük légkeverés nélkül. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük.
  • Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

 

Következő lépés az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw (ami igazából holland :) - Észak-Amerikában a 17. században letelepedő holland telepesek ültettek és termesztettek káposztát, majd, mint ahogy azt otthon is tették, lereszelték és salátának ették. Koolsla (holland) = káposztasaláta = coleslaw. A (leginkább) majonézes öntet viszont későbbi adalék, csak a XVIII. század szüleménye. ) 

Én a receptet urban-eve lapjáról kölcsönöztem, aki viszont Martha Stewart-ot hívta segítségül :) Íme:

 

coleslaw saláta

 

dsc_0235.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál (dijoni) mustár
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 dl majonéz
  • 0,5 dl tejföl
  • 1/2 káposzta vékonyra szelve
  • 1 közepes répa lereszelve
  • 1 szál újhagyma apróra vágva (elhagyható)

 

Elkészítés:

  • Lereszeljük a káposztát és a répát.
  • Apróra vágjuk a hagymát
  • Összekeverjük a többi alkatrészt és beleforgatjuk a zöldségeket.
  • Hűtőben legalább 1 órát hagyjuk összeérni. (Magában, köretnek is isteni.)

 

Jöhet a burgonya, hisz annak is állni kell egy picikét. Ha ezt a sütési módot kipróbáljátok, örökre elfelejthetitek a bolti hasábburgonyát :)

 

Roppanós hasábburgonya házilag

 

dsc_0254_masolata.jpg

 

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb darab burgonya
  • olaj a sütéshez
  • egy tál hideg víz
  • konyharuha

 

Elkészítés:

  • A burgonyát vágjuk nagyobb darabokra, nekem kb. 0,5 centi x 1 centis darabok lettek, persze itt-ott eltérnek ettől a sémától.
  • Tegyük fél órára egy tál hideg vízbe.

 

hasab.jpg

 

  • Az idő leteltével alaposan itassuk le róla a vizet.
  • Az olajat hevítsük fel. Az én olajsütőm 190 fokot tud, így első körben 170 fokig melegítettem fel. Süssük benn 7 percig a burgonyát. Fontos, ne tömjük tele. Nekem 2 részletben siketült megoldanom. Amikor az első sütésből kivesszük, eléggé lötyögős valamiket kapunk. Pár perc pihentetés után (amíg a 2. részlet kisül, + amíg felmelegszik az olaj 190 fokra - ebből következik, az első sütés után fel kell tekerni az olajsütő "hangerejét" 190 fokra- ) mehet vissza a forró olajba a burgonya, és még 5 percig sütjük 190 fokon.
  • És ha letelt az 5 perc, kivesszük a csodásan ropogós, belül mégis lágy és krémes burgonyát. Isteni. :)

 

És akkor ami még hiányzik az a húspogácsa. Nem túl bonyolult dolog. Keverd ki az alapanyagokat és süsd ki :) Nyilván azon van a hangsúly, hogy mit keversz bele. Ez ügyben ki máshoz fordulhattam volna, ha nem Jamie-hez :)

 

Húspogácsa

 

dsc_0251_2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 500 g darált marhahús
  • 1 ek akácméz
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 db tojás
  • 1 hagyma
  • bors
  • kevés olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

  • A hagymát felaprítjuk.
  • Egy tálba belepakolunk minden hozzávalót.

huspogacsa.jpg

  • Alaposan összedolgozzuk.
  • Pogácsákat formálunk.
  • Kisütjük :)

 

Lassan meg van minden. Ami még hibádzik a hamburgerünkből, az a szósz, egy kis sült bacon, saláta, uborka paradicsom, sajt.

Íme a sült bacon szalonna :)

 

dsc_0252.jpg

 

A szósz sem nagy ördöngösség:

1 fej vöröshagymát lehetőleg nagyon kicsire kockázzunk fel, és kevés vízben egy gyorsforraló lábosban nagyjából 30 másodperc alatt pároljuk meg. Leszűrjük, és belekeverjük a 100g majonéz, a 25g mustár, és egy kevés ételízesítő egyvelegébe.

 

Nagyjából megvagyunk. Jöhet az összeállítás:

  • A zsemléket vágjuk félbe, és picit pirítsuk meg a vágási felületet száraz serpenyőn, így nem fog szétázni a belepakolt cuccoktól. 
  • Az alsó részre tegyünk egy keveset a szószból. 
  • Mehet rá a saláta (ki mit szeret, nekem jégsaláta volt itthon, azt csíkoztam fel)
  • Erre tesszük a húspogácsákat.
  • Majd a húsira kanalazzunk ízlésünk szerint a szószt (nem írok mennyiséget, ki hogyan szereti. Nem kell félni, otthon esszük, nem baj, ha fülig maszatosak leszünk.)
  • Jöhet a reszelt sajt.
  • Az uborka.
  • A paradicsom.
  • A pirított bacon.
  • Ismét saláta.
  • És a végén lezárjuk a zsemle másik felével.
  • Összetűzzük, különben még asztalra tevés előtt szétcsúszik.

 

dsc_0262.jpg

 

Szépen elrendezzük tálon az egészet. Az Isteni és brutál nagy hambit, mellé a ropogós burgonya, a hollandoktól kölcsönzött amerikai saláta, és még egy kevés paradicsom.

 

Jó étvágyat e gigantikus hamburger-tálhoz :)

 

(Bár átolvastam, itt-ott lehetnek elírások, amiért előre is elnézést kérek. Nem kevés idő volt ezt begépelni :) )

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr617678394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RS 2015.08.08. 18:07:00

Olajsütőben sütni bármit is nagy butaság. Amúgy jó a recept!

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2015.08.09. 10:15:45

A husba tett hagymat elotte keves olajon atpiritva (szerintem) sokkal finomabb lesz.

aurri 2015.08.09. 15:36:18

Praktikusabb lenne, ha a hamburgerzsemle receptjénél az olaj és a joghurt mennyiségét inkább evőkanálban adnád meg. Mégis mivel mérjen ki az ember 40 ml olajat? Nincs otthon osztott mérőhengerem. :)

A joghurtot is felesleges a saját dobozából egy mérőedénybe pakolni majd onnan a tésztába. Egyből mehet a tésztába.

N.di 2015.08.21. 22:22:20

@dpeti: Jogos, tényleg ellustálkodtam ezt a részét :) de legközelebb kevés sajtot is teszek bele :)

N.di 2015.08.21. 22:30:09

@aurri:
Vannak ilyen mérőpoharak is vannak. És bocsi, de nekem van ilyenem. Sőt van, egy tök egyszerű mérlegem is.

webaruhaz.lombik.hu/N%C3%A9met-term%C3%A9k-M%C3%A9r%C5%91poh%C3%A1r-m%C5%B1anyag-1000ml-p-447.html

Illetve van egy ilyen tökalap mérlegem is, ami láss csodát, mér grammot is, meg ml-et is.

www.sencor.hu/konyhai-merleg/sks-5027tq

Szóval nekem egyszerűbb a ml-es kimérés, mert az egy evőkanál nálam nem mindig ugyan azt a mennyiséget tartalmazza. De ez az én bénaságom :)