Life Advice

Tejfölös bableves aszalt szilvával

2015.10.01. 06:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tejfölös bableves aszalt szilvával Tovább

A szeptemberi Good Food magazinban volt egy cikk Németh Jucival, aki a hazai zenei élet egyik, szerintem évek óta meghatározó tagja és nem az unalmas "popszakmából". Mivel egy városból származunk, érdeklődve olvastam a vele készült riportot, és felcsillant a szemem, amikor az aszalt szilvás bableves receptjét megláttam. Azon nyomban bevillant gyerekkorom, amikor Kapuváron nagymamámnál a szeptemberi napsütésben az udvaron ültünk bátyámmal és unokatestvéreimmel, ölünkben egy-egy tányér tele ezzel a csodával. Miközben írom a sorokat is nagyokat nyelek, és mosolyogva gondolok vissza azokra a régi szép időkre :)

Nálam ez egy nosztalgia leves tele kellemes emlékkel és szenzációs ízvilággal. Egyszerűen muszáj kipróbálni!

 

dsc_0442.jpg

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg szárazbab
  • 1 csomag magozott aszalt szilva (15-20 dkg)
  • cukor
  • 15 dkg tejföl
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. ecet

 

Elkészítés:

  • A szárazbabot előző nap beáztatjuk. 
  • Másnap leszűrjük, majd felengedjük vízzel és majdnem puhára főzzük. Ami kb. 40-60 perc, nagyban befolyásolja a bab milyensége. ( Én a 30 dkg-hoz kb másfél liter vizet szoktam önteni.)
  • Úgy fél óra főzés után lehet sózni, cukrozni, én 2 tk. sóval és 3 ek. cukorral szoktam indítani, aztán jöhet a kóstolgatás, és az ebből még egy kicsit, abból még egy csipetet. 
  • Amikor a bab már szinte teljesen puha, beleszórjuk az aszalt szilvákat, elkeverjük.
  • Hagyjuk, hogy a szilva egy picit megszívja magát.
  • A tejföllel kikeverjük csomómentesre a lisztet, majd egy kevés levessel hígítjuk és az egész mehet a bablevesbe. Véglegesítjük az ízeket egy kevés ecettel. Ilyenkor már ne forraljuk túl, csak egyet melegítsünk rajta.

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr187873090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.