Life Advice

Anyukám szalagos fánkja

2016.01.18. 06:30 | N.di | Szólj hozzá!
Anyukám szalagos fánkja Tovább

Január-február egyértelműen a bálok, a farsangok, és persze a fánkok időszaka. Diéta ide vagy oda, ilyenkor én sem bírok ellenállni neki, de azért igyekszem kordában tartani magam, így próbálkozom csak reggel enni belőle. Azonban ez a fánk - nem azért mert anyukám receptje alapján készül - szerintem világbajnok! Nem szívja be az olajat, innentől kezdve nem nehéz. Istenien puha, ízletes, szenzációs! Csak latívuszokban tudok beszélni róla. 

Ennek a fánknak az elkészítése kötelező!!!

 

dsc_0066.JPG

 

Hozzávalók:

  • 550 g liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 élesztő fele (A friss, 50g-os élesztőről van szó. Én soha nem szoktam kimilizni. Ahogy éppen ketté jön.  )
  • diónyi ráma
  • 3 tojássárgája  
  • 50 ml rum (ez lényeges, mert ha nincs bent beszívja az olajat)

 

Elkészítés:

  • A meleg tej kb. felébe beletesszük a cukrot, valamint az élesztőt, és felfuttatjuk.
  • A meleg tej másik felébe pedig beletesszük a vajat, és a rumot.
  • Összekeverjük a hozzávalókat, míg egy egynemű tésztát kapunk. Nekem picit még ragacsos volt, így lisztezett deszkán átgyúrtam egykét gyors mozdulattal.

 

fank_1.jpg

 

  • 15-20 percet meleg helyen pihentetjük.
  • Majd kinyújtjuk. Másfél centi vastag minimum legyen.
  • Kiszaggatjuk (minimum 8 cm átmérőjű szaggatóval. Vagy ami kéznél van)
  • Egy órát pihentetjük.
  • Utána bő forró olajban kisütjük. (Ne lobogjon az olaj, mert akkor meg fog égni.)

 

fank_2.jpg

 

  • Először az a fele legyen az olajban ami a deszkán felül volt. Kb. 1,5 - 2 percig sütjük fedő alatt, majd megfordítjuk, és úgy másfél percig sütjük a másik felét is, de azt már fedő nélkül. 
  • Következő adagnál ugyan így.

 

Porcukorral megszórjuk, és házi baracklekvárral tálaljuk. Vagy ki mivel szereti. :) Jó étvágyat! :) (Vigyázat! Nem lehet abbahagyni! :D )

 

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr528281522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.01.19. 11:38:12

Melyik élesztő feléről van szó? Mert ugye manapság van 42 és 50 grammos is...avagy mindegy?

Advanced Flight 2016.01.19. 12:01:03

Szinte soha nem olvasok korrekt receptet a neten. Vagy nem képesek az emberek egy ilyen gyagya feladatot megugrani, vagy direkt rontják el, ami ilyen ősi háziasszonyi reflex, hogy nehogy már a másiknak is jól sikerüljön :-)

N.di 2016.01.19. 12:26:45

@Krutzifix: Köszönöm, hogy szóltál. Átírtam. ( de azon a pár gramm élesztőn nem fog múlni a siker :) nekem soha nem ugyanannyi van a tésztában. Ahogy sikerül ketté szedni :) )

nagyondurva 2016.01.19. 16:18:58

A diónyi ráma az kókuszdiót jelent méretben (a kép alapján)?

N.di 2016.01.19. 16:24:31

@nagyondurva: nem. Normál dióban gondolkozz. Csak több darabba vágtam, hogy könnyebben feloldódjon a tejben.