Life Advice

Házi granola

2016.01.25. 17:53 | N.di | Szólj hozzá!
Házi granola Tovább

Ismét egy Bede Anna által készített recepttel érkezem, igaz, itt-ott én változtattam rajt, és most az én verziómat teszem közzé :) Az alap koncepció természetesen maradt. Vagyis, hogy hő hatására a granola ropogós, isteni illatú és ízvilágú lesz. Csodásan indul vele a reggel! 

Aki egyszer elkészíti, rá sem fog nézni többet a boltban kapható változatokra.

dsc_0089_2.jpg

 

Azért szerepel majdnem mindenhol a körülbelül, mert sok helyen nem méregettem, csak öntöttem. Ennél a receptnél felesleges a méregetés. Hagyatkozzunk az érzéseinkre :)

Hozzávalók:

  • kb. 300 g zabpehely
  • kb. 100 g kesudió
  • kb. 100 g mandula (fehér, vagyis a külső, barna résztől megtisztított fajta :) )
  • kb. 100 g fenyőmag
  • kb. 50 g napraforgómag
  • 5 ek. agávészirup (mézzel helyettesíthető)
  • 4 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj is lehet
  • 1 kk. só
  • ízlés szerint fahéj
  • 100 g aszalt vörösáfonya
  • kb. 100 aszalt szilva kis darabokra vágva
  • 100 g kandírozott narancshéj
  • kb. 50 g banánchips
  • 1-2 ek. kókuszreszelék
  • 100-125 g 70%-os étcsoki apró darabokra vágva (már nem emlékszem mekkora tábla volt :) )

Tálaláshoz:

  • natúr joghurt
  • gyümölcs

 

Elkészítés:

  • A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
  • A zabpelyhet a magokkal együtt egy tálba öntjük, mehet hozzá az agávészirup (vagy méz), aztán az olívaolaj (vagy kókuszolaj), sózzuk, majd jó alaposan összekeverjük.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, meghintjük kevés fahéjjal, ismét összekever, szétterít, kis hintés, kever, szétterít :) Azért így csináltam, hogy alaposan járja körbe a fahéj is az anyagot.
  • Mehet a meleg sütőbe kb. 7 percre. Majd vegyük ki, alaposan keverjük át, ismét mehet be a sütőbe 7 perce, utána megint vegyük ki, keverjük át, majd jöhet az utolsó 7 perc.
  • Amikor elkészült, hagyjuk az egészet kihűlni.
  • Majd jön az utolsó lépés a falatozás előtt. Ha kihűlt, mehet az egész ismét egy keverőtálba, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, a narancshéjat, a banánchipset, a kókuszreszeléket, és a csokit. Összekeverjük, és egy légmentesen zárható akármibe tesszük.

 

granola.jpg

 

Állítólag 2 hétig tárolható szobahőmérsékleten. Nem tudom, addig még sosem volt meg :D

 

Fogyasztása: Én görög natúr joghurtot kanalazok rá, és vagy friss gyümölcsöt, vagy a fagyasztóból elővett, majd kiolvasztott erdei gyümölcskeveréket szoktam a tetejére halmozni.

Csodás csemege. És tényleg kenterbe veri az össze bolti vackot :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr648312450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2016.01.26. 15:58:06

Miért nem jó a magokat serpenyőben rázogatva fedő alatt pirítani és utána mézes/sós fahéjjal keverni és rásütni a szmötyit?
Az aszalt gyümit pedig közvetlenül fogyasztás előtt bele lehet tenni.

Nem kekeckedek, csak szeretek spórolni az idővel és az energiával.

A birsalmát sem főzöm vízben, hogy aztán sok idővel/energiával elforraljam róla a vizet, hanem beteszem a mikróba és pár perc alatt megfő a saját levében, botmixer, cukor, kiöntés a formába.

N.di 2016.01.27. 22:08:32

@Krumpli Bogart: Serpenyőbe kevés mag fér bele, tehát több részletben kell akkor sütni. Nem mondom, hogy nem lehet, de nekem így jóval egyszerűbb. Nem kell figyelnem se, a sütő vagy a konyhai óra jelez 7 percenként, amikor kiveszem és megkevergetem, addig meg tudok mellette mást is csinálni :) (Szerintem ha egybe sütöd a "szmötyivel" meg mézzel, fahéjjal, sokkal jobban átadják egymásnak az ízeket. Nem mondom, hogy így van, de jó ebben a hitben élni :) )
És azért teszem el együtt az aszalt gyümölcsökkel, mert így nem kell minden egyes evés előtt aszalt dolgokkal, a csokival és a banánchipssel törődnöm. Csak kitöltöm egy tálba a kész cuccot, rá a joghurt, a gyümölcs (ami ha fagyasztott előző este előveszem, reggelre kiolvad), aztán már lehet is enni :) Én reggelente szeretek spórolni az idővel. Rossz kelő vagyok :)