Life Advice

Tepertős pogácsa

2018.01.31. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Tepertős pogácsa Tovább

Bár én most életmód váltás közepén tartok, azért páromra nem erőltetem rá a saját terveimet :) Így neki továbbra is készítek minden finomságot, és ezeket nyilván meg is fogom osztani. 

Most a pogácsa van soron. Méghozzá a tepertős vagy töpörtyűs pogácsa. Mivel a 2 coca levágása után nagyon finom cocaságok készültek :D Szóval. Ez a pogácsa rendkívül finom, puha a tésztája, a pikáns tepertő benne pedig nagyon kellemes összhatást nyújt :) Nyami

 

img_9914_2.jpg

 

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 1 ek zsír
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor 
  • fél kocka élesztő (50g-os Budafok élesztőt használok)
  • 1 db tojás
  • 3 dl joghurt
  • 2 tk só
  • 200 g kenhető állagú vaj

Tepertős krémhez:

  • 400 g tepertő
  • 30 g vaj
  • 30 g tejföl
  • 1 tk mustár
  • őrölt kömény
  • só, bors
  • + 1 db tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

  • A tejet megmelegítjük kéz melegre, és a cukor segítségével felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztben alaposan elmorzsoljuk a zsírt.
  • Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojást és a joghurtot.
  • Mehet bele a só. Alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá még kevés lisztet. Ha véletlenül nem akarna összeállni, minimális tejet. Ezt azért írom le, mert minden liszt máshogy viselkedik, de nem kell megijedni, apró dolgokkal orvosolható minden.
  • A krémhez ledaráljuk a tepertőt, majd összekeverjük a többi alkatrésszel.
  • Jól meglisztezett deszkán fél centisre kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a vaj kicsivel több, mint felét, és a krém felét rámorzsoljuk.
  • Jöhet a tészta hajtogatása. Szemmel harmadoljuk, majd a két szélét középre hajtjuk, ezután annyiszor hajtjuk félbe, ahányszor csak engedi. Kicsit kézzel lapíthatjuk, hogy könnyebb legyen.

 nevtelen-1.jpg

  • Ezután kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal. Majd mehet rá a maradék krém. És megismételjük a hajtogatós mozdulatsort. 
  • Fóliába csomagoljuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. 

 

nevtelen-2.jpg

 

  • Kivesszük a hűtőből. Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét rácsozzuk és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojással, és mehet az előmelegített sütőbe.
  • 20-25 perc alatt 200 fokon (hőlégkeveréssel) megsütjük.

 

Imádom :) Még melegen. Vagy forrón. Vagy bárhogy...

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr7913618060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.