Life Advice

Ostoros Kalács

2018.02.07. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Ostoros Kalács Tovább

Karácsonykor a szomszédok meghívtak minket egy kávéra/teára, és mellé kínálták ezt a kalácsot. Szoktam csinálni kakaós csigát, és kakaós kalácsot is, mert párom nagyon szereti, de ez sokkal finomabb volt az enyémnél. Így azonnal nyúltam a receptet. Majd jött a kísérletezés, mert a megadott mennyiségekkel nekem nem akart összeállni. Így háromszor csináltam meg 2 héten belül kedvesem legnagyobb "bánatára" :D, amíg aztán összeállt a számomra perfekt minőség. Viszont a töltelékben nem tudtunk igazságot tenni, így mind a kettő fel kerül. Amíg a krémes verzió egy lágyabb belsőt kínál, viszont nem annyira szép külalakot, addig a kakaóporos változat számomra egy kakaósabb ízt adott, egy szép külsővel. Párom az első verzióra szavazott, én a másodikra, így ide mind a kettőt felteszem. 

De teljesen mindegy melyik töltelék típust favorizálod. A lényegen nem változtat, vagyis az Isteni, lágy kalács íz mindenhogyan garantált! :)

 

img_0171.jpg

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 650 g liszt
  • 3,5 - 4 dl tej (ez liszt függő mennyit vesz fel. Fokozatosan kell hozzáönteni) 
  • 2 ek étolaj
  • 3 tojás sárgája
  • 60 g cukor
  • 1 kk só
  • 1 kocka friss élesztő (Én volt, hogy az Aldis 42 grammosat használtam, volt, hogy a budafoki 50 grammosat. Mindkettővel jó lett a végeredmény :) )

1. kakaó "feltét" (krém):

  • 200 g olvasztott margarin
  • 3 csomag vaníliás cukor ( a 12 g-os)
  • 150 g porcukor
  • 3 ek kakaópor (a holland a legjobb)

2. kakaós "feltét" (nem krém):

  • 50 g kakaópor
  • 100 g kristálycukor
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 100 g olvasztott margarin

+ tojás a kenéshez

 

Elkészítés:

  • 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 kk cukor segítségével. 
  • Amíg az élesztő fut :) addig a többi hozzávalót egy keverő tálba öntjük, majd mehet hozzá az élesztős tej is, mehet a keverés-dagasztás és végül fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet. (Amennyit felvesz a tészta) Kicsit ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.

 

 

  • Mehet az egész egy lisztezett deszkára, ahol átgyúrjuk. 
  • Majd 30 percet kelesztjük. (Én 25 fokos sütőbe tettem be egy kelesztő tálban.)
  • Ha megkelt, 6 részre osztjuk, és mindegyiket tepsi méretűvé nyújtjuk. 

 

 

  • Ha a krémes változatot választjuk, akkor a felolvasztott margarinban feloldjuk a többi alkatrészt, majd ezzel kenjük meg mindegyik tésztát, és mint egy palacsintát feltekerjük.

 

 

  • Ha a poros változatot választjuk, akkor megkenjük a lapokat vajjal, és megszórjuk a cukrokkal összekevert kakaóporral, és szintén palacsinta módjára tekerjük fel. 
  • 6 "palacsintát" kell, hogy kapjunk, és ebből 2 db hármas fonatot készítünk. 
  • 15 percet kelesztjük.
  • Majd megkenjük felvert tojással, és amíg a sütő felmelegszik addig tovább pihentetjük még.
  • 175 fokos sütőben 15 perc alatt megsül hőlégkeverésen.

 

Mehet mellé a forró kakaó, vagy tea, esetleg langyos tej. Tökéletes reggeli!

 

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr3413637594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.