Life Advice

Utolsó kommentek:

N.di 2018.03.01. 10:15:09

@villám.ló.láng.nyelv:

Mivel Sport táplálkozást tant (is) tanulok - igaz egyenlőre saját magamat okosítom könyvekből, mert a tanfolyam áprilisban fog kezdődni.- ezért én ilyen szempontból vizsgálom a táplálkozást és az alapanyagokat. Nem minden a GI érték :) Fontos!!! hogy lassan felszívódó szénhidrát.

Köles élettani hatásai:
A köles számos pozitív hatással lehet szervezetünkre, íme néhány ezek közül, ami minket közvetlenül érint:
visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt diéta vagy magas húsfogyasztás miatt, valamint rendszeres dohányzás következtében bomlik fel – már persze aki foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert máig vitatott, hogy mekkora valós jelentőséggel bír
segít helyreállítani az emésztést
gyulladáscsökkentő a magas mangántartalomnak köszönhetően
mikrotápanyag tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.

Általános egészségi állapotra gyakorolt további hatásai:
candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatos betegségek kockázata
csökkenti a vér koleszterinszintjét
Felhasználása

A köles tápanyagtartalma
100g köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz. A benne található fehérjék biológiai értéke közepes, mint minden gabonáé.
Nyilvánvalóan elsősorban szénhidrátforrásként tekinthetünk rá.
A megfőzött köles glikémiás indexe közel azonos a fehér rizsével. Azonban nem elhanyagolható tény a kölesnek a szervezet sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatása. A kölest hagyományosan lúgosító hatású ételként ismerik, ami egy olyan húsevő közösségben, mint a miénk, nem utolsó tényező.

Bejegyzés: Narancsos kölestorta

villám.ló.láng.nyelv 2018.03.01. 09:52:09

Nagyon ügyes vagy, szép is a mű, de ez messze van az egészségestől. Pl. megnézted mennyi a köles GI értéke?

Rámondani valamire, hogy egészséges, az nagy felelősség. Ez a süti inkább trendi...

Bejegyzés: Narancsos kölestorta

N.di 2017.11.29. 21:57:33

@Willkommenskultur: 172 centi vagyok 60 kilóval :) Nincs gond az alakkal, heti 3szor sportolok :) (nyáron 5ször) De szeretek odafigyelni a táplálkozásra, és mindenkinek ezt javaslom :);)

Bejegyzés: Kíméletes Hamburger

Willkommenskultur 2017.11.29. 16:47:38

taplalo es alakbarat

baratod a tornaterem, akkor ehecc amit akarsz

Bejegyzés: Kíméletes Hamburger

N.di 2017.09.26. 10:35:03

@Mitzi von Küche: Igen,így van, frissen a perfekt, de én másnap is ezt vittem munkába. Úgy sem volt rossz :) ;)

Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti

N.di 2017.09.26. 10:34:11

@kilgore.trout: Hmmm... köszönöm az infót. Bevallom ezt még nem hallottam. legközelebb kihagyom ezt a lépést! :)

Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.09.23. 10:47:11

Talán érdemes megemlíteni, hogy frissen kell fogyasztani, melegítve nem jó.

Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti

kilgore.trout 2017.09.23. 09:55:16

Nagyon jól hangzik,de kimondottan nem szabad olajat tenni a tészta főzővízébe. Mostanában elég sok gasztro cikkben ez ő is került egyébként.

Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti

Kivlov 2017.07.20. 13:10:01

Tojás után kis tejföllel krémesíteni a végén.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 14:45:00

@N.di: Látom bejött a szabály: akármilyen lecsót posztolsz is, legalább kétharmada az olvasóknak háborogni fog. Mi ezért eleve úgy indítjuk a lecsószezont, hogy "kezdődhet a harc" :)
Pirospaprika lecsóba szerintem nem illik, de aki tesz bele, az úgy szereti. Van aki ronggyá főzi a paprikát, és csak megmutatja a paradicsomot a lecsónak, mások meg a paradicsomot főzik előre, és roppanósra hagyják a paprikát. Tojással sokunk készíti, de tojást lecsóval azért kevesen. Szóval jó lehet ez a lecsó is, meg a másik, meg a harmadik. Azt nem tudom, miből van több: lecsóféléből, vagy halászléből (a káposztáskocka is hasonlóan sokrétű eledel) :)
További jó étvágyat hozzá!

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

N.di 2017.07.13. 11:36:45

@hillman.: Köszönöm szépen az észrevételeket.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

hillman. 2017.07.13. 11:06:21

Tojás a lecso megpocsikolása; gyerekként csak tojásosat ettem és amiota megkostoltam a tojás nélkülit eszembe se jutott többé a tojás. Csak pislogok miket neveznek lecsonak.
A lecso felénk csak paradicsomot, paprikát, hagymát, szalonnát tartalmaz(meg néha kolbászt és cukkinit).
Az ütemezés egy fontos tényezö. Elöször a szalonna kezdi, amig a szalonna jo lesz mosom pucolom a többit. mire a hagymát felvágom már mehet is rá, utána a paprika(pirosra érett is és erös van közte, de nem száraz piros.) és az is egyböl mehet.a paradicsomot akkor kell rárakni amikor összetakaritottuk a lecsokészités után a konyhát. Még 5 perc és jo.
Vizet erre még önteni? Inkább leönteni.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

N.di 2017.07.13. 08:25:01

Sziasztok!

Először is nagyon szépen köszönöm mndenkinek az észrevételeket, és, hogy ezt meg is osztottátok velem.
Másodszor, szokták mondani, ahány ház, annyi szokás.
Harmadszor pedig a válaszaim :)
Régebben én sem öntöttem fel vízzel, mert én is a roppanósabb változatot szerettem. Viszont párom puhára párolva szereti. És a ugye, ha főzünk, arra is gondolunk akinek csináljuk :) Így átszoktam erre a verzióra (Ő egyébként nagyon sok évig a környék legjobb vendéglátója volt)
A fokhagyma és a csípős paprika valóban hiányzik belőle. Az előbbi azért, mert kifelejtettem belőle, a második azért, mert még nem érett be :)
Az, hogy tojással készítem? Nálunk tojással szokták.
Az arányokról. Tudom, hogy a paprikának kellene benne nagyobb mértékben szerepelni, azonban irgalmatlanul paradicsomosak vagyunk, így mi ezt a verziót preferáljuk.
És a végére az, amivel nem értek egyet. Az a pirospaprika. Szerintem nem kell mindenbe beleerőltetni. Kíváncsiságból egyébként az első szakácskönyv ami a kezem ügyébe került felcsaptam munka előtt. És az sem írta.

De még egyszer nagyon szépen köszönöm az üzeneteket.

Szép napot kívánok :)

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

ontologist 2017.07.13. 06:50:17

Nem tudom mi ez, de a lecsóhoz alig van köze. A lecsóban van pirospaprika, itt nem volt említve. A lecsóban nincs sem bors, sem petrezselyem, sem hozzáadott víz. A paprika és paradicsom aránya is más:100 egység paprikához 40, max. 50 súlyegység paradicsom kell, nem pedig fordítva. A készítési mód is teljesen téves. A felhevített zsírban, illetve a szalonna kisült zsírjában a félfőre vágott hagymát meg kell fonnyasztani, pirospaprikával megszórni, majd hozzáadni az összevágott zöldpaprikát, erős tűzön 5 percig fedő alatt párolni, majd hozzáadni a paprika max. fele súlyának megfelelő paradicsomot, és fedő nélkül még 8 percig főzni.
Ez a lecsó.Legalább öt kiváló szakácskönyvben ez a leírása a receptnek, és miután vagy százszor csináltam vagy 100 embernek, soha semmilyen észrevétel nem volt azonkívül, hogy ez a lecsó, és baromi jó.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

19540511 2017.07.12. 21:22:27

Ennek a leírt receptnek nem túl sok köze van a lecsóhoz, inkább egy paprikás paradicsomos rántotta.Sokkal több paprika kell bele (3 paradicsomhoz min. 6-8 paprika) és 3 tojás is lég ehhez a mennyiséghez. 4 tojáshoz már kb. 12 paprika és min. 4 paradicsom kell. Vizet tenni a lecsóba szentségtörés. Előbb a paradicsomot teszem a megpiritott hagymára, hogy levet engedjen. Én a felpöndörödött paradicsomhéjat is kidobálom. Lefedni a lecsót nem szabad, legfeljebb félig.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

Krutzifix 2017.07.12. 16:27:47

Nagyjából én is így készítem - esetleg hangyányi fokhagymával -, de a paprika több, mint a paradicsom (súlyra 2:1), és szintén nem vizezek...valamint nem is tojásozok, mert a lecsó, az lecsó, és nálam nem egyenlő a tojásos lecsóval. Egyébként biztos finom úgy is, sokan szeretik, az tény. Ja, és a csípős paprika elmaradhatatlan hozzávaló. Nálam.

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

Janossz 2017.07.12. 15:14:27

Nagyjából így készítem én is. A vizes fázis, meg a fedő kivételével. Inkább süljön a paprika, paradicsom, mint főjön.
Az se baj, ha kicsit roppanós marad, de a szerkezete ne essen szét!
Próbáld meg így is!

Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere

N.di 2017.02.25. 07:55:26

@éhezőtehervonatfékező: igen. Biztos. Elképesztően finom, és omlós lesz. Ezzel most lehet hogy hülyeséget mondok, de gondolom a tejszín miatt nem. De szerintem 20 perc főzés is elég lenne neki. Mivel én mást is csináltam mellette, én fél órát főztem. De tényleg alaphangon.

Bejegyzés: Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta

éhezőtehervonatfékező 2017.02.25. 06:33:08

Biztos, h a felkockázott és lepiritott csirkét a már kifőzött tésztával még 30 percig jell főzni? Nem szárad ki?

Bejegyzés: Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta

Fotóim az Instagramon