Nagyon kevés gyümölcsöt eszem mostanában, és jó átvágni saját magam azzal, hogy egy szenzációs pitébe gyömöszölök be pár almát. Mert az alma egészséges ugyebár. Tehát a pite is :) Az a kevéske cukor nem lényeg. :)
Mindenki koncentráljon a szinte szirupos állagú kicsorgó almalére és a puha, omlós almára :D
Hozzávalók:
A pite tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 2 ek porcukor
- 1 csipetnyi só
- 30 ml víz
A töltelékhez:
- 80 dkg édes alma
- 13 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 kk fahéj
- fél kávéskanál szerecsendió
- 1 ek citromlé
- 4 dkg vaj
- 2 ek. zsemlemorzsa
+ porcukor és víz
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15 percre betesszük a fagyasztóba.
- A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, kisebb cikkekre vágjuk.
- A cukorral, fahéjjal, szerecsendióval, és a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.
- A tészta valamivel több mint felét lisztezett deszkán 0,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és egy 24 cm átmérőjű pite formát kibélelünk vele. Az aljára 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát szórunk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat rászórjuk.
- A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a széleket összenyomkodjuk. A forma szélén lelógó részt visszahajtjuk a tetejére és kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget egy két helyen bevágjuk, hogy a sülés közben keletkező gőz távozhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral szórjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vanília fagyival vagy csak úgy önmagában fogyasszuk.