Újdonsült kertünk elkezdte önteni magából a friss zöldségeket. A nyár szépségei. Imádom! Nekem a nyár szépségei közé tartozik az első leszedett, finom, zsenge tökből készített főzelék. Friss kaporral. Mennyei! Gyerekkoromban anyukám az asztal körül kergetve próbálta belém tukmálni. Ma már dupla adagot készítek kettő frissen gyalult, zsenge tökből.
Pillanatok alatt elkészül. A nyár egyik slágere nálunk.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű tök
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 kk őrült pirospaprika
- fél csokor friss kapor
- 1 ek sertészsír vagy étolaj
- só
Elkészítés:
- A tököt megtisztítjuk, kettévágjuk, a magot kikaparjuk belőle, majd legyaluljuk. Én a vékonyabb változatot kedvelem.
- Sózzuk, összekeverjük, és hagyjuk állni fél órát.
- Az apróra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, összekeverjük, rátesszük a tököt, amit előtte kinyomkodunk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már puha, belekeverjük az aprított kaprot.
- A tejfölt a liszttel simára keverjük, behabarjuk a főzeléket, még kb. 5 percig főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük sóval.
Fasírozottal tálaljuk. Nyami :)