Mivel Sport táplálkozást tant (is) tanulok - igaz egyenlőre saját magamat okosítom könyvekből, mert a tanfolyam áprilisban fog kezdődni.- ezért én ilyen szempontból vizsgálom a táplálkozást és az alapanyagokat. Nem minden a GI érték :) Fontos!!! hogy lassan felszívódó szénhidrát.
Köles élettani hatásai:
A köles számos pozitív hatással lehet szervezetünkre, íme néhány ezek közül, ami minket közvetlenül érint:
visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt diéta vagy magas húsfogyasztás miatt, valamint rendszeres dohányzás következtében bomlik fel – már persze aki foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert máig vitatott, hogy mekkora valós jelentőséggel bír
segít helyreállítani az emésztést
gyulladáscsökkentő a magas mangántartalomnak köszönhetően
mikrotápanyag tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.
Általános egészségi állapotra gyakorolt további hatásai:
candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatos betegségek kockázata
csökkenti a vér koleszterinszintjét
Felhasználása
A köles tápanyagtartalma
100g köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz. A benne található fehérjék biológiai értéke közepes, mint minden gabonáé.
Nyilvánvalóan elsősorban szénhidrátforrásként tekinthetünk rá.
A megfőzött köles glikémiás indexe közel azonos a fehér rizsével. Azonban nem elhanyagolható tény a kölesnek a szervezet sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatása. A kölest hagyományosan lúgosító hatású ételként ismerik, ami egy olyan húsevő közösségben, mint a miénk, nem utolsó tényező.
@Willkommenskultur: 172 centi vagyok 60 kilóval :) Nincs gond az alakkal, heti 3szor sportolok :) (nyáron 5ször) De szeretek odafigyelni a táplálkozásra, és mindenkinek ezt javaslom :);)
@N.di: Látom bejött a szabály: akármilyen lecsót posztolsz is, legalább kétharmada az olvasóknak háborogni fog. Mi ezért eleve úgy indítjuk a lecsószezont, hogy "kezdődhet a harc" :)
Pirospaprika lecsóba szerintem nem illik, de aki tesz bele, az úgy szereti. Van aki ronggyá főzi a paprikát, és csak megmutatja a paradicsomot a lecsónak, mások meg a paradicsomot főzik előre, és roppanósra hagyják a paprikát. Tojással sokunk készíti, de tojást lecsóval azért kevesen. Szóval jó lehet ez a lecsó is, meg a másik, meg a harmadik. Azt nem tudom, miből van több: lecsóféléből, vagy halászléből (a káposztáskocka is hasonlóan sokrétű eledel) :)
További jó étvágyat hozzá!
Tojás a lecso megpocsikolása; gyerekként csak tojásosat ettem és amiota megkostoltam a tojás nélkülit eszembe se jutott többé a tojás. Csak pislogok miket neveznek lecsonak.
A lecso felénk csak paradicsomot, paprikát, hagymát, szalonnát tartalmaz(meg néha kolbászt és cukkinit).
Az ütemezés egy fontos tényezö. Elöször a szalonna kezdi, amig a szalonna jo lesz mosom pucolom a többit. mire a hagymát felvágom már mehet is rá, utána a paprika(pirosra érett is és erös van közte, de nem száraz piros.) és az is egyböl mehet.a paradicsomot akkor kell rárakni amikor összetakaritottuk a lecsokészités után a konyhát. Még 5 perc és jo.
Vizet erre még önteni? Inkább leönteni.
Először is nagyon szépen köszönöm mndenkinek az észrevételeket, és, hogy ezt meg is osztottátok velem.
Másodszor, szokták mondani, ahány ház, annyi szokás.
Harmadszor pedig a válaszaim :)
Régebben én sem öntöttem fel vízzel, mert én is a roppanósabb változatot szerettem. Viszont párom puhára párolva szereti. És a ugye, ha főzünk, arra is gondolunk akinek csináljuk :) Így átszoktam erre a verzióra (Ő egyébként nagyon sok évig a környék legjobb vendéglátója volt)
A fokhagyma és a csípős paprika valóban hiányzik belőle. Az előbbi azért, mert kifelejtettem belőle, a második azért, mert még nem érett be :)
Az, hogy tojással készítem? Nálunk tojással szokták.
Az arányokról. Tudom, hogy a paprikának kellene benne nagyobb mértékben szerepelni, azonban irgalmatlanul paradicsomosak vagyunk, így mi ezt a verziót preferáljuk.
És a végére az, amivel nem értek egyet. Az a pirospaprika. Szerintem nem kell mindenbe beleerőltetni. Kíváncsiságból egyébként az első szakácskönyv ami a kezem ügyébe került felcsaptam munka előtt. És az sem írta.
De még egyszer nagyon szépen köszönöm az üzeneteket.
Nem tudom mi ez, de a lecsóhoz alig van köze. A lecsóban van pirospaprika, itt nem volt említve. A lecsóban nincs sem bors, sem petrezselyem, sem hozzáadott víz. A paprika és paradicsom aránya is más:100 egység paprikához 40, max. 50 súlyegység paradicsom kell, nem pedig fordítva. A készítési mód is teljesen téves. A felhevített zsírban, illetve a szalonna kisült zsírjában a félfőre vágott hagymát meg kell fonnyasztani, pirospaprikával megszórni, majd hozzáadni az összevágott zöldpaprikát, erős tűzön 5 percig fedő alatt párolni, majd hozzáadni a paprika max. fele súlyának megfelelő paradicsomot, és fedő nélkül még 8 percig főzni.
Ez a lecsó.Legalább öt kiváló szakácskönyvben ez a leírása a receptnek, és miután vagy százszor csináltam vagy 100 embernek, soha semmilyen észrevétel nem volt azonkívül, hogy ez a lecsó, és baromi jó.
Ennek a leírt receptnek nem túl sok köze van a lecsóhoz, inkább egy paprikás paradicsomos rántotta.Sokkal több paprika kell bele (3 paradicsomhoz min. 6-8 paprika) és 3 tojás is lég ehhez a mennyiséghez. 4 tojáshoz már kb. 12 paprika és min. 4 paradicsom kell. Vizet tenni a lecsóba szentségtörés. Előbb a paradicsomot teszem a megpiritott hagymára, hogy levet engedjen. Én a felpöndörödött paradicsomhéjat is kidobálom. Lefedni a lecsót nem szabad, legfeljebb félig.
Nagyjából én is így készítem - esetleg hangyányi fokhagymával -, de a paprika több, mint a paradicsom (súlyra 2:1), és szintén nem vizezek...valamint nem is tojásozok, mert a lecsó, az lecsó, és nálam nem egyenlő a tojásos lecsóval. Egyébként biztos finom úgy is, sokan szeretik, az tény. Ja, és a csípős paprika elmaradhatatlan hozzávaló. Nálam.
Nagyjából így készítem én is. A vizes fázis, meg a fedő kivételével. Inkább süljön a paprika, paradicsom, mint főjön.
Az se baj, ha kicsit roppanós marad, de a szerkezete ne essen szét!
Próbáld meg így is!
@éhezőtehervonatfékező: igen. Biztos. Elképesztően finom, és omlós lesz. Ezzel most lehet hogy hülyeséget mondok, de gondolom a tejszín miatt nem. De szerintem 20 perc főzés is elég lenne neki. Mivel én mást is csináltam mellette, én fél órát főztem. De tényleg alaphangon.
Csaba121 2020.03.11. 20:40:49
Bejegyzés: Céklás Brownie (#mindenmentes)
N.di 2018.03.01. 10:15:09
Mivel Sport táplálkozást tant (is) tanulok - igaz egyenlőre saját magamat okosítom könyvekből, mert a tanfolyam áprilisban fog kezdődni.- ezért én ilyen szempontból vizsgálom a táplálkozást és az alapanyagokat. Nem minden a GI érték :) Fontos!!! hogy lassan felszívódó szénhidrát.
Köles élettani hatásai:
A köles számos pozitív hatással lehet szervezetünkre, íme néhány ezek közül, ami minket közvetlenül érint:
visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt diéta vagy magas húsfogyasztás miatt, valamint rendszeres dohányzás következtében bomlik fel – már persze aki foglalkozik ezzel a kérdéssel, mert máig vitatott, hogy mekkora valós jelentőséggel bír
segít helyreállítani az emésztést
gyulladáscsökkentő a magas mangántartalomnak köszönhetően
mikrotápanyag tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert.
Általános egészségi állapotra gyakorolt további hatásai:
candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
rendszeres fogyasztásával csökkenthető a daganatos betegségek kockázata
csökkenti a vér koleszterinszintjét
Felhasználása
A köles tápanyagtartalma
100g köles 73g szénhidrátot, 11g fehérjét, és 4g zsírt tartalmaz. A benne található fehérjék biológiai értéke közepes, mint minden gabonáé.
Nyilvánvalóan elsősorban szénhidrátforrásként tekinthetünk rá.
A megfőzött köles glikémiás indexe közel azonos a fehér rizsével. Azonban nem elhanyagolható tény a kölesnek a szervezet sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatása. A kölest hagyományosan lúgosító hatású ételként ismerik, ami egy olyan húsevő közösségben, mint a miénk, nem utolsó tényező.
Bejegyzés: Narancsos kölestorta
villám.ló.láng.nyelv 2018.03.01. 09:52:09
Rámondani valamire, hogy egészséges, az nagy felelősség. Ez a süti inkább trendi...
Bejegyzés: Narancsos kölestorta
N.di 2017.11.29. 21:57:33
Bejegyzés: Kíméletes Hamburger
Willkommenskultur 2017.11.29. 16:47:38
baratod a tornaterem, akkor ehecc amit akarsz
Bejegyzés: Kíméletes Hamburger
N.di 2017.09.26. 10:35:03
Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti
N.di 2017.09.26. 10:34:11
Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti
Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.09.23. 10:47:11
Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti
kilgore.trout 2017.09.23. 09:55:16
Bejegyzés: Garnélás-cukkinis spagetti
Kivlov 2017.07.20. 13:10:01
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
N.di 2017.07.19. 08:12:12
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 14:45:00
Pirospaprika lecsóba szerintem nem illik, de aki tesz bele, az úgy szereti. Van aki ronggyá főzi a paprikát, és csak megmutatja a paradicsomot a lecsónak, mások meg a paradicsomot főzik előre, és roppanósra hagyják a paprikát. Tojással sokunk készíti, de tojást lecsóval azért kevesen. Szóval jó lehet ez a lecsó is, meg a másik, meg a harmadik. Azt nem tudom, miből van több: lecsóféléből, vagy halászléből (a káposztáskocka is hasonlóan sokrétű eledel) :)
További jó étvágyat hozzá!
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
N.di 2017.07.13. 11:36:45
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
hillman. 2017.07.13. 11:06:21
A lecso felénk csak paradicsomot, paprikát, hagymát, szalonnát tartalmaz(meg néha kolbászt és cukkinit).
Az ütemezés egy fontos tényezö. Elöször a szalonna kezdi, amig a szalonna jo lesz mosom pucolom a többit. mire a hagymát felvágom már mehet is rá, utána a paprika(pirosra érett is és erös van közte, de nem száraz piros.) és az is egyböl mehet.a paradicsomot akkor kell rárakni amikor összetakaritottuk a lecsokészités után a konyhát. Még 5 perc és jo.
Vizet erre még önteni? Inkább leönteni.
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
N.di 2017.07.13. 08:25:01
Először is nagyon szépen köszönöm mndenkinek az észrevételeket, és, hogy ezt meg is osztottátok velem.
Másodszor, szokták mondani, ahány ház, annyi szokás.
Harmadszor pedig a válaszaim :)
Régebben én sem öntöttem fel vízzel, mert én is a roppanósabb változatot szerettem. Viszont párom puhára párolva szereti. És a ugye, ha főzünk, arra is gondolunk akinek csináljuk :) Így átszoktam erre a verzióra (Ő egyébként nagyon sok évig a környék legjobb vendéglátója volt)
A fokhagyma és a csípős paprika valóban hiányzik belőle. Az előbbi azért, mert kifelejtettem belőle, a második azért, mert még nem érett be :)
Az, hogy tojással készítem? Nálunk tojással szokták.
Az arányokról. Tudom, hogy a paprikának kellene benne nagyobb mértékben szerepelni, azonban irgalmatlanul paradicsomosak vagyunk, így mi ezt a verziót preferáljuk.
És a végére az, amivel nem értek egyet. Az a pirospaprika. Szerintem nem kell mindenbe beleerőltetni. Kíváncsiságból egyébként az első szakácskönyv ami a kezem ügyébe került felcsaptam munka előtt. És az sem írta.
De még egyszer nagyon szépen köszönöm az üzeneteket.
Szép napot kívánok :)
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
ontologist 2017.07.13. 06:50:17
Ez a lecsó.Legalább öt kiváló szakácskönyvben ez a leírása a receptnek, és miután vagy százszor csináltam vagy 100 embernek, soha semmilyen észrevétel nem volt azonkívül, hogy ez a lecsó, és baromi jó.
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
19540511 2017.07.12. 21:22:27
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
Krutzifix 2017.07.12. 16:27:47
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
Janossz 2017.07.12. 15:14:27
Az se baj, ha kicsit roppanós marad, de a szerkezete ne essen szét!
Próbáld meg így is!
Bejegyzés: Lecsó - a nyár slágere
N.di 2017.02.25. 07:55:26
Bejegyzés: Tejszínes-briesajtos-csirkés házitészta