A paradicsom és paprika palántáim irtózatosan megnőttek és roskadoznak a nagy mennyiségű termés alatt. Így már előre örülök, hisz bőven tudok eltenni paradicsompürét. De mielőtt eljutnánk oda, a legelső leszedett termésekből kötelező elkészíteni a nyár alap ételét: A lecsót! Tyúkjaink is jól produkálnak, így tojásunk is van mindig frissen. A zöldfűszer pedig nálam alapvető, hogy friss.
Üdítő, könnyed, tényleg nem nyár a nyár nélküle!
Hozzávalók:
- 3 db nagyobb méretű paradicsom
- 2 db paprika
- 4 tojás
- 1 fej hagyma
- 2 szelet kenyérszalonna
- só, bors, majoranna
- zsiradék
- petrezselyem
Elkészítés:
- A hagymát felkockázom, a szalonnát felcsíkozom. Együtt teszem kevés zsiradékkal együtt egy serpenyőbe. (Nem kell sok zsiradék, mert a szalonna is fog engedni magából.)
- Ha már a szalonna amit lehetett kiengedett magából, és a hagyma is üveges, belerakom a felcsíkozott paprikát, sózom, borsozom, fűszerezem és 1-2 percig pirítom. Majd kb. 30-40 ml vízzel felöntöm, és lefedve kb. 15-20 percig nem nagy lángom párolom.
- Ha a víz elfőtt, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot is. (Érdemes figyelni arra, hogy a paradicsom jócskán enged magából levet).
- A 4 tojást felverem kevés sóval, és ráöntöm a zöldségekre. Az elején gyakran megkevergetem, aztán hagyom picit rotyogni fedő alatt. (1-2 perc) Fedő le, még egy-kétszer átkeverem, míg egy egynemű anyagot nem kapok.
- Kóstolom, ha kell még fűszerezem.
- A legvégén megszórom friss, aprított petrezselyemmel.
Már csak a friss kenyér kell, meg a szabad levegő.
Jó étvágyat :)
Éljen a nyár és az Ő csodás terményei :)