Life Advice

Lecsó - a nyár slágere

2017.07.12. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Lecsó - a nyár slágere Tovább

A paradicsom és paprika palántáim irtózatosan megnőttek és roskadoznak a nagy mennyiségű termés alatt. Így már előre örülök, hisz bőven tudok eltenni paradicsompürét. De mielőtt eljutnánk oda, a legelső leszedett termésekből kötelező elkészíteni a nyár alap ételét: A lecsót! Tyúkjaink is jól produkálnak, így tojásunk is van mindig frissen. A zöldfűszer pedig nálam alapvető, hogy friss. 

Üdítő, könnyed, tényleg nem nyár a nyár nélküle!

 

img-6326.JPG

 

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb méretű paradicsom
  • 2 db paprika
  • 4 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 2 szelet kenyérszalonna
  • só, bors, majoranna
  • zsiradék
  • petrezselyem

 

Elkészítés:

  • A hagymát felkockázom, a szalonnát felcsíkozom. Együtt teszem kevés zsiradékkal együtt egy serpenyőbe. (Nem kell sok zsiradék, mert a szalonna is fog engedni magából.)
  • Ha már a szalonna amit lehetett kiengedett magából, és a hagyma is üveges, belerakom a felcsíkozott paprikát, sózom, borsozom, fűszerezem és 1-2 percig pirítom. Majd kb. 30-40 ml vízzel felöntöm, és lefedve kb. 15-20 percig nem nagy lángom párolom.
  • Ha a víz elfőtt, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot is. (Érdemes figyelni arra, hogy a paradicsom jócskán enged magából levet).
  • A 4 tojást felverem kevés sóval, és ráöntöm a zöldségekre. Az elején gyakran megkevergetem, aztán hagyom picit rotyogni fedő alatt. (1-2 perc) Fedő le, még egy-kétszer átkeverem, míg egy egynemű anyagot nem kapok. 
  • Kóstolom, ha kell még fűszerezem. 
  • A legvégén megszórom friss, aprított petrezselyemmel.

 

Már csak a friss kenyér kell, meg a szabad levegő. 

Jó étvágyat :) 

 

Éljen a nyár és az Ő csodás terményei :)

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr7612653891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2017.07.12. 15:14:27

Nagyjából így készítem én is. A vizes fázis, meg a fedő kivételével. Inkább süljön a paprika, paradicsom, mint főjön.
Az se baj, ha kicsit roppanós marad, de a szerkezete ne essen szét!
Próbáld meg így is!

Krutzifix 2017.07.12. 16:27:47

Nagyjából én is így készítem - esetleg hangyányi fokhagymával -, de a paprika több, mint a paradicsom (súlyra 2:1), és szintén nem vizezek...valamint nem is tojásozok, mert a lecsó, az lecsó, és nálam nem egyenlő a tojásos lecsóval. Egyébként biztos finom úgy is, sokan szeretik, az tény. Ja, és a csípős paprika elmaradhatatlan hozzávaló. Nálam.

19540511 2017.07.12. 21:22:27

Ennek a leírt receptnek nem túl sok köze van a lecsóhoz, inkább egy paprikás paradicsomos rántotta.Sokkal több paprika kell bele (3 paradicsomhoz min. 6-8 paprika) és 3 tojás is lég ehhez a mennyiséghez. 4 tojáshoz már kb. 12 paprika és min. 4 paradicsom kell. Vizet tenni a lecsóba szentségtörés. Előbb a paradicsomot teszem a megpiritott hagymára, hogy levet engedjen. Én a felpöndörödött paradicsomhéjat is kidobálom. Lefedni a lecsót nem szabad, legfeljebb félig.

ontologist 2017.07.13. 06:50:17

Nem tudom mi ez, de a lecsóhoz alig van köze. A lecsóban van pirospaprika, itt nem volt említve. A lecsóban nincs sem bors, sem petrezselyem, sem hozzáadott víz. A paprika és paradicsom aránya is más:100 egység paprikához 40, max. 50 súlyegység paradicsom kell, nem pedig fordítva. A készítési mód is teljesen téves. A felhevített zsírban, illetve a szalonna kisült zsírjában a félfőre vágott hagymát meg kell fonnyasztani, pirospaprikával megszórni, majd hozzáadni az összevágott zöldpaprikát, erős tűzön 5 percig fedő alatt párolni, majd hozzáadni a paprika max. fele súlyának megfelelő paradicsomot, és fedő nélkül még 8 percig főzni.
Ez a lecsó.Legalább öt kiváló szakácskönyvben ez a leírása a receptnek, és miután vagy százszor csináltam vagy 100 embernek, soha semmilyen észrevétel nem volt azonkívül, hogy ez a lecsó, és baromi jó.

N.di 2017.07.13. 08:25:01

Sziasztok!

Először is nagyon szépen köszönöm mndenkinek az észrevételeket, és, hogy ezt meg is osztottátok velem.
Másodszor, szokták mondani, ahány ház, annyi szokás.
Harmadszor pedig a válaszaim :)
Régebben én sem öntöttem fel vízzel, mert én is a roppanósabb változatot szerettem. Viszont párom puhára párolva szereti. És a ugye, ha főzünk, arra is gondolunk akinek csináljuk :) Így átszoktam erre a verzióra (Ő egyébként nagyon sok évig a környék legjobb vendéglátója volt)
A fokhagyma és a csípős paprika valóban hiányzik belőle. Az előbbi azért, mert kifelejtettem belőle, a második azért, mert még nem érett be :)
Az, hogy tojással készítem? Nálunk tojással szokták.
Az arányokról. Tudom, hogy a paprikának kellene benne nagyobb mértékben szerepelni, azonban irgalmatlanul paradicsomosak vagyunk, így mi ezt a verziót preferáljuk.
És a végére az, amivel nem értek egyet. Az a pirospaprika. Szerintem nem kell mindenbe beleerőltetni. Kíváncsiságból egyébként az első szakácskönyv ami a kezem ügyébe került felcsaptam munka előtt. És az sem írta.

De még egyszer nagyon szépen köszönöm az üzeneteket.

Szép napot kívánok :)

hillman. 2017.07.13. 11:06:21

Tojás a lecso megpocsikolása; gyerekként csak tojásosat ettem és amiota megkostoltam a tojás nélkülit eszembe se jutott többé a tojás. Csak pislogok miket neveznek lecsonak.
A lecso felénk csak paradicsomot, paprikát, hagymát, szalonnát tartalmaz(meg néha kolbászt és cukkinit).
Az ütemezés egy fontos tényezö. Elöször a szalonna kezdi, amig a szalonna jo lesz mosom pucolom a többit. mire a hagymát felvágom már mehet is rá, utána a paprika(pirosra érett is és erös van közte, de nem száraz piros.) és az is egyböl mehet.a paradicsomot akkor kell rárakni amikor összetakaritottuk a lecsokészités után a konyhát. Még 5 perc és jo.
Vizet erre még önteni? Inkább leönteni.

N.di 2017.07.13. 11:36:45

@hillman.: Köszönöm szépen az észrevételeket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.13. 14:45:00

@N.di: Látom bejött a szabály: akármilyen lecsót posztolsz is, legalább kétharmada az olvasóknak háborogni fog. Mi ezért eleve úgy indítjuk a lecsószezont, hogy "kezdődhet a harc" :)
Pirospaprika lecsóba szerintem nem illik, de aki tesz bele, az úgy szereti. Van aki ronggyá főzi a paprikát, és csak megmutatja a paradicsomot a lecsónak, mások meg a paradicsomot főzik előre, és roppanósra hagyják a paprikát. Tojással sokunk készíti, de tojást lecsóval azért kevesen. Szóval jó lehet ez a lecsó is, meg a másik, meg a harmadik. Azt nem tudom, miből van több: lecsóféléből, vagy halászléből (a káposztáskocka is hasonlóan sokrétű eledel) :)
További jó étvágyat hozzá!

Kivlov 2017.07.20. 13:10:01

Tojás után kis tejföllel krémesíteni a végén.
süti beállítások módosítása