Sajnos már nincs sok idő hátra az idei nyárból, és ami eddig eltelt belőle sem volt teljesen az igazi. Szerintem legalább is... A Balatoni helyeket majdnem minden héten eláztatta egy jó kis vihar. Sajnos a vendéglátósok panaszkodnak is, hogy ez most nem kimondottan az Ő időszakuk. Pedig ha nyár, akkor ugye Balaton, ha Balaton akkor főtt kukorica, lángos, velős pirítós, keszeg, éééés HEKK!!!! Nincs mása a balatoni hekknek! :)
Most egy olyan recept következik, amit gyakorlatilag volt kollégáim segítségével hoztam össze. Egyik hozta a halat, (jóóó sokat :) ) másik adta az ötletet az elkészítésre.
Mikor először készítettem el, és kóstoltam meg, valóban a balatoni hekk ízorgia terített le. Azóta csak így készítem. Nyár van! Ki ne hagyjátok!
Hozzávalók:
- 2 db hekk
- 2 db tojás
- liszt
- pirospaprika
- só
- fokhagyma
- zsiradék a sütéshez
Elkészítés:
- A halat alaposan megmossuk, leitatjuk róla a vizet.
- Megsózzuk, bedörzsöljük 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, hagyjuk állni fél órát.
- A lisztet összekeverjük a piros paprikával. (Direkt nem írok mennyiséget. A hal méretétől függő, de nyilván nincs szükség hatalmas mennyiségre. 2 evőkanál lisztenként kb. 1 púpos teáskanál paprikával számoljunk.)
- A két tojást felverjük, sózzuk és egy gerezd fokhagymát belenyomunk. Még egyszer jól felverjük.
- A zsiradékot sütési hőmérsékletre hevítjük.
- Közben jöhet a hal hempergetése.
- Először alaposan megforgatjuk a tojásban, majd gyors mozdulattal, villa segítségével átsegítjük a paprikás-lisztes keverékbe. Ebbe is jó alaposan megforgatjuk. Mindenhol szépen fedje be. Akár duplán is elvégezhetjük a műveletet.
- Ha készen vagyunk, mehet is a zsiradékba.
- Gyönyörű aranyszínűre sütjük.
- Végül picit megkenegetjük citrommal. (Tudom, a Balatonon ezt nem szokták, ez már csak itthoni extra :) )
Jó étvágyat hozzá! :)