Karácsonykor a szomszédok meghívtak minket egy kávéra/teára, és mellé kínálták ezt a kalácsot. Szoktam csinálni kakaós csigát, és kakaós kalácsot is, mert párom nagyon szereti, de ez sokkal finomabb volt az enyémnél. Így azonnal nyúltam a receptet. Majd jött a kísérletezés, mert a megadott mennyiségekkel nekem nem akart összeállni. Így háromszor csináltam meg 2 héten belül kedvesem legnagyobb "bánatára" :D, amíg aztán összeállt a számomra perfekt minőség. Viszont a töltelékben nem tudtunk igazságot tenni, így mind a kettő fel kerül. Amíg a krémes verzió egy lágyabb belsőt kínál, viszont nem annyira szép külalakot, addig a kakaóporos változat számomra egy kakaósabb ízt adott, egy szép külsővel. Párom az első verzióra szavazott, én a másodikra, így ide mind a kettőt felteszem.
De teljesen mindegy melyik töltelék típust favorizálod. A lényegen nem változtat, vagyis az Isteni, lágy kalács íz mindenhogyan garantált! :)

Hozzávalók:
Tészta:
- 650 g liszt
- 3,5 - 4 dl tej (ez liszt függő mennyit vesz fel. Fokozatosan kell hozzáönteni)
- 2 ek étolaj
- 3 tojás sárgája
- 60 g cukor
- 1 kk só
- 1 kocka friss élesztő (Én volt, hogy az Aldis 42 grammosat használtam, volt, hogy a budafoki 50 grammosat. Mindkettővel jó lett a végeredmény :) )
1. kakaó "feltét" (krém):
- 200 g olvasztott margarin
- 3 csomag vaníliás cukor ( a 12 g-os)
- 150 g porcukor
- 3 ek kakaópor (a holland a legjobb)
2. kakaós "feltét" (nem krém):
- 50 g kakaópor
- 100 g kristálycukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 100 g olvasztott margarin
+ tojás a kenéshez
Elkészítés:
- 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 kk cukor segítségével.
- Amíg az élesztő fut :) addig a többi hozzávalót egy keverő tálba öntjük, majd mehet hozzá az élesztős tej is, mehet a keverés-dagasztás és végül fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet. (Amennyit felvesz a tészta) Kicsit ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.
- Mehet az egész egy lisztezett deszkára, ahol átgyúrjuk.
- Majd 30 percet kelesztjük. (Én 25 fokos sütőbe tettem be egy kelesztő tálban.)
- Ha megkelt, 6 részre osztjuk, és mindegyiket tepsi méretűvé nyújtjuk.
- Ha a krémes változatot választjuk, akkor a felolvasztott margarinban feloldjuk a többi alkatrészt, majd ezzel kenjük meg mindegyik tésztát, és mint egy palacsintát feltekerjük.
- Ha a poros változatot választjuk, akkor megkenjük a lapokat vajjal, és megszórjuk a cukrokkal összekevert kakaóporral, és szintén palacsinta módjára tekerjük fel.
- 6 "palacsintát" kell, hogy kapjunk, és ebből 2 db hármas fonatot készítünk.
- 15 percet kelesztjük.
- Majd megkenjük felvert tojással, és amíg a sütő felmelegszik addig tovább pihentetjük még.
- 175 fokos sütőben 15 perc alatt megsül hőlégkeverésen.
Mehet mellé a forró kakaó, vagy tea, esetleg langyos tej. Tökéletes reggeli!