Amikor valamilyen tartalmas levest készítek, nem szoktam mellé különösebb második fogást tálalni, mert úgy sem férne belénk :). Inkább pogácsát szoktam sütni mellé. Van egy nagyon finom sajtos pogácsa receptem, ami pillanatok alatt összedobható, hiszen nem kell keleszteni.
Azonban kevés munka hozzáadásával még az előzőnél is finomabb pogácsát készíthetünk. Hihetetlenül finom!!! Puha. (Még másnap is) Tökéletes kísérője egy tartalmas gulyásnak, de vendégváró nasinak is első osztályú!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 ek zsír
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- fél kocka élesztő (50g-os Budafok élesztőt használok)
- 1 db tojás
- 3 dl joghurt
- 2 tk só
- 25 dkg kenhető állagú vaj
- + 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tejet megmelegítjük kéz melegre, és a cukor segítségével felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztben alaposan elmorzsoljuk a zsírt.
- Hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a tojást és a joghurtot.
- Mehet bele a só. Alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragacsosnak érezzük, adhatunk hozzá még kevés lisztet. Ha véletlenül nem akarna összeállni, minimális tejet. Ezt azért írom le, mert minden liszt máshogy viselkedik, de nem kell megijedni, apró dolgokkal orvosolható minden.
- Jól meglisztezett deszkán fél centisre kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a vaj kicsivel több, mint felét.
- Jöhet a tészta hajtogatása. Szemmel harmadoljuk, majd a két szélét középre hajtjuk, ezután annyiszor hajtjuk félbe!, ahányszor csak engedi. Kicsit kézzel lapíthatjuk, hogy könnyebb legyen.
- Ezután kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal. Lehet hogy nem fér rá az egész, ez attól függ, mennyire sikerül kinyújtani. Majd megismételjük a hajtogatós mozdulatsort.
- Fóliába csomagoljuk, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- Mikor kivesszük a hűtőből egy vicces kinézetű tésztalabdát kapunk :) Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét rácsozzuk, megkenjük tojással, és mehet az előmelegített sütőbe.
- 20-25 perc alatt 200 fokon (hőlégkeveréssel) megsütjük.