Mivel múlt héten 2 cocát vágtunk, ezért töménytelen mennyiségű sertés hússal rendelkezünk. A fagyasztónkba gyakorlatilag egy tűt nem lehetne leejteni.
Cocáinkról tudni kell, hogy nem tápon nevelkedtek, nem 2 hónap alatt lettek 200, hanem majdnem fél év alatt lettek 130 kilósak. Minden nap kétszer, háromszor szedtünk nekik zöldet, rengeteg csalánt. Nagy területük volt a futkározásra. A kezünkből ettek, és mind a kutyák, úgy követtek minket. Mondanom sem kell, hogy mennyire fájt a szívünk. Így annak ellenére, hogy olyan gyönyörű húsunk lett, amilyet még nem láttam, nem tartunk többé állatot, mert lelkileg nem bírjuk el :D
Ez azaz étel, ami tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon. Ezzel az elkészítési móddal, a hús rendkívül omlós és szaftos lesz. Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, aki valami extrát és finomat szeretne villantani.
Hozzávalók:
- 1 db sertésszűz
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- mustár
- kolbászhús a töltéshez (nyers sütőkolbász tökéletes)
- 70 dkg csiperkegomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- só, bors
- 10-11 szelet prosciutto sonka
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csipet só
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A húst szúrjuk fel, majd töltsük meg a kolbászhússal.
- A külsejét sózzuk, borsozzuk.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. A húst beletéve képezzünk kérget rá. 3-4 perc oldalanként tökéletes.
- Most jön az a lépés, amit nagyon sokan nem csinálnak, pedig nagyon jót tesz a húsnak. Egy tepsibe helyezzük el a kérges húst, öntsünk alá vizet, és 170 fokos sütőben, fólia alatt pároljuk 1 órán át. Tényleg nagyon jót tesz vele, sokkal porhanyósabb, szaftosabb lesz így.
- Kivesszük a húst, és vékonyan bekenjük angol mustárral és hagyjuk pihenni.
- Amíg pihen a hús, elkészítjük a gombát. A gombát a hagymával, fokhagymával aprítógépbe tesszük, és jól összeaprítjuk. Tényleg nagyon apró legyen.
- Egy serpenyőt felforrósítunk, és beletesszük a majdnem péppé aprított gombát. Addig pirítjuk/szárítjuk amíg minden benne lévő víz elpárolog. Ez nagyon fontos, így nem fogja szétáztatni a tésztát. Amikor már teljesen száraz,akkor adjuk hozzá a sót, borsot és a kakukkfüvet. Összekeverjük, hűlni hagyjuk.
- Következik az összeállítás! Ehhez szükség lesz folpackra. Kitekerünk belőle egy darabot, majd erre fektetjük a sonkaszeleteket, átfedéssel.
- Erre jön a kihűlt gomba. Kb. 0,5-1 cm vastagon ráhalmozzuk a sonkára. Tenyerünkkel elegyengetjük. Jöhet a hús! Az alsó harmadára fektetjük.
- A folpack segítségével szorosan feltekerjük a húsra a gombás, sonkás külső részt. A fólia két végét fogva összecsavarjuk, mintha egy szaloncukrot készítenénk. Minél szorosabbra csavarjuk, annál inkább szép hengerformája lesz. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- A tésztát szintén folpackra rakjuk, ugyanúgy mint a húsnál. Akkora darab kell, hogy szélességben 3-4 centit túlnyúljon a húson, és pontosan körbeérje.
- A hűtőből kivett húst fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, és a fóliával itt is szaloncukrot készítünk. Jó szorosan feltekerjük henger alakúvá. Ismét jöhet egy óra pihi.
- A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd tojással bekenjük. Egy villa fogazatával mintát húzunk a tésztára. Ha maradt még tésztánk különböző módon díszíthetjük is. Egy kicsit megsózzuk a tetejét. 190 fokos sütőben, alul-felül módban, 30 percig sütjük.
- Kivéve 5-10 percet pihentessük a szeletelés előtt.
Ha valaki saját maga szeretné elkészíteni a tésztát is, a receptet itt találja :)