Először is. Nem nehéz! Én is azt gondoltam, hogy az, de mégsem :) Csak időigényes! De megéri!!!
Sikerült egy szabadnapot kiadnom magamnak :) Szigorúan a tanulás érdekében!!! Na de közben kell ugye egy kis pihenés, hogy meg tudjam emészteni az eddig megtanult anyagot! Ezt meg ugye mindig pihentetni kell pár órát, addig lehet folytatni a félbehagyott tevékenységeket!
Szóval jöjjön a recept! :)
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej (hideg)
- 2 dkg kristálycukor
- 1 ek. méz
- 2 kk. só
- 1 fél citrom leve
Belsejébe:
- bármit lehet tenni bele. Én felét üresen hagytam, felébe nutellát (hamis nutellát, lidlben vett :) ) tettem.
Tetejére:
- tojás
Találtam olyan receptet is, amiben nem volt élesztő, de nekem ez volt a legszimpatikusabb. Jól választottam :)
Elkészítés:
- 6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal alaposan összegyúrunk, majd ha már kellően kézmeleg, egy kb. 15 x 20-as téglalapot formázunk belőle. Majd ezt hűtőbe tesszük, míg elkészül a tésztánk.
- Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a maradék liszthez hozzáadva, és elvegyítve benne a sót, sima tésztává gyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a vajas téglát a közepére helyezve mindkét oldalról rá tudjuk hajtani a tésztát.
- Tehát a vajas téglát a tészta közepére helyezzük, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát. ( 2-2 centi másik irányban is maradjon, így nyújtás közben lesz helye a vajnak, és nem fog kinyomódni a tésztából. - itt nem fényképeztem, mert lusta voltam kezet mosni :) )
- Ezután kinyújtjuk a tésztát, a hosszabbik oldala legyen felénk és szemmel 3 részre osztjuk, a két szélső tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk. Ismét a hosszabbik oldala legyen felénk.
- Most szemmel 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat, mint egy könyvet, egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás.
- Ezután fél órára visszatesszük a hűtőbe, majd megismételjük először a szimpla, majd utána a dupla hajtogatást, és 3 órára nedves konyharuhával letakarva ismét visszatesszük a hűtőbe pihenni. (Valaki 3* csinálja meg a hajtogatást, én beértem a 2-vel is.)
- Az idő leteltével, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, ismét a hosszabbik fele legyen felénk, ketté vágjuk, majd képen látható módon feldaraboljuk.
- Az így kapott háromszögeken még kicsit átmegyünk a sodrófával, majd a szélesebb irányból feltekerjük. (Ha töltjük, akkor a tekerés előtt ki mit szeretne, egy evőkanállal tegyen bele :) )
- Sütőpapíros tepsire tesszük, tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük. (Én a 30 fokra melegített sütőbe tettem.) 190 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ehetjük magában, ehetjük szendvicsként, minden hogyan szenzációsan finom!!!