Nagyon szeretem a halakat, főleg nyáron, amikor 1: nem akarok órákat a konyhában lenni. 2: Csak könnyen emészthető, egészséges ételekre vágyom. A hal ilyen. Minden mennyiségben.
Nem főlök meg a konyhában, nem terheli meg a pocit, és még bűntudatom sem lesz, mert egészséges :)
Hozzávalók (2 személyre)
- 2 db egész pisztráng
- 6 db koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom felszelve + kell majd fél citrom leve a mártásba
- só, bors, friss kakukkfű, borsikafű
- 2 ek. olívaolaj
- fél marék friss petrezselyem (mártásba)
- 100 g szeletelt mandula
- 100 g vaj
Elkészítés:
- A pisztrángokról egy papírtörlő segítségével leitatjuk a felesleges nedvességet. Kívül-belül.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Jöhet a fűszerezés. Szintén kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
- A halak belsejében 1-1 db fokhagymát elhelyezünk, valamint a citromkarikákat is sorba rendezzük.
- Meglocsoljuk 1-1 ek. olívaolajjal a pisztrángok tetejét, rátesszük a félbevágott paradicsomokat, és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.
- Közben elkészítjük a mártást.
- A vajat megolvasztjuk, de ne teljes lángon, mert pillanatok alatt megbarnul. Nekünk csak egy enyhe barnaságra lesz szükségünk. Szóval mikor megolvadt a vaj, mehet be mandula, kevés só. Egy kicsit hagyjuk együtt őket a láng felett, belecsavarjuk fél citrom levét, a felaprított petrezselymet, összekeverjük és kész is a mártás. (Érdemes úgy időzíteni, hogy a hallal együtt készüljön el. Ennek a mártásnak max. 5 perc szükségeltetik)
- A halat kivesszük a sütőből, óvatosan átfordítjuk a másik felére, és így tovább sütjük még kb. 5 percig grill fokozaton, hogy a másik fele is szép színt kapjon.
- Mikor ismételten kivesszük a sütőből meglocsoljuk a mandulás mártással, és jóízűen elfogyasztjuk. :)