Az Amikor az ember úgy dönt, hogy vesz egy irányváltást, és eloldalaz az egészséges táplálkozás felé, azt hisszük, hogy akkor innentől kezdve minden földi jóról le kell mondanunk. Pedig ez koránt sincs így. Csak más alapanyaghoz kell nyúlnunk. Ami visszaadja ugyan azt az élményt, mint bármelyik más étel, jelen esetben desszert, csak az összetétele miatt, nem kell, hogy bűntudatunk legyen, valamint a gyomrunkat sem terheljük meg felesleges anyagokkal.
Ez a desszert könnyen elkészíthető, és egy igazán fenomenális ízorgiát okoz a szánkban :)
Hozzávalók:
- 100 g köles
- 250 ml frissen facsart narancslé (nekem 3 nagyobb narancsból lett meg a mennyiség)
- 5 ek eritrit
- 1 tojás
- 1 púpozott ek kölesliszt vagy zabliszt, vagy rizsliszt vagy.... ami van otthon ami ezeknek a kategóriájába belefér. Én pl. Szafi CH csökkentett süteménylisztet használtam.
- fél tk sütőport. (A Szafi liszthez nem kell.)
- csipet só
- 1 marék mandula a dísztítéshez
- + 1 narancs vékonyan felszelve, majd félbevágva.
- 18 centis tortaforma kókuszolajjal kikenve
Elkészítés:
- A kölest puhára főzöm a narancslével és a 2 ek. eritrittel. Kb. fél óra. A 250 ml narancslé nem lesz elég, mert azt fokozatosan fel fogja venni. 3*50 ml vízzel öntöttem fel még a fél óra főzés alatt. Nekem még ennyit vett fel. Gyakorlatilag úgy járunk el, mintha rizottót készítenénk.
- Ha puha, félretesszük kihűlni.
- A tojást habosra verem 3 ek. eritrittel és a csipet sóval. Jó levegős, laza állagot kell, hogy kapjunk. Szinben már szinte fehéret.
- Majd óvatosan beleforgattam a lisztet, és végül alaposan összedolgoztam a kihűlt narancsos kölessel.
- Az egészet egy 18 centis, kókuszolajjal kikent tortaformába öntöttem, a tetejét narancsszeletekkel díszítettem, és megszórtam mandulával.
- Kb. 160 fokos sütőben 50 perc alatt megsütöttem.
Díszítésként meglocsoltam kevés kakaó öntettel.
Már kész is a bántudat nélküli, nagyon finom desszert. :)
Az alapvető ötletért ezer köszönet @Barbillanak :) Kövessétek Instán. És engem is :D