Imádok a tésztákkal kísérletezni. Mindig is tésztamániában szenvedtem. De amióta megvettem a tésztanyújtó gépemet meg főleg :) Nem lehet összehasonlítani a bolti tésztával, legyen az bármilyen jó márka.
Amikor készítek tésztát, mindig többet gyártok, mert magamnak egy picit meg szoktam extrázni, páromnak pedig natúran hagyom, és minden nap mással fogyasztja. Persze Ő inkább az édesebb ízeket szereti, én viszont a különlegesebb tésztafogásokkal kísérletezgetem. Így született meg ez a tészta recept is. Ami azzal a mondattal kezdődött, hogy "nézzük mi van a hűtőben." :)
A végeredmény: A csirke omlós és tejszínes, a tejszín izgalmasan citromos, és benne az olvadt brie sajt, majd a legvégén a friss bébispenót. Brutál finom :)
Hozzávalók:
A házi tésztához:
- 250 g liszt
- 2 db tojás
- 1 tk só
- kevés víz (amit felvesz)
Ebből több tészta lesz. Közel egy kiló főtt állapotban, ebből nekünk most kb. 400 g-ra lesz szükségünk főtt állapotban.)
A csirkés tésztához:
- 1 db csirke mell filé (szimpla)
- fél citrom
- 1 dl tejszín
- kb. 70 g Brie sajt
- 1 marék friss bébi spenót
- diónyi vaj a csirke lepirításához.
- só, bors, kakukkfű
- 400 g tészta (főzött állapotban)
Elkészítés:
- Először a tésztát készítjük el.
- A lisztbe beletesszük a sót, beleütjük a két tojást, és elkezdjük összekeverni. Amikor már nagyjából összevegyült, lassan adagolunk hozzá vizet. Kis adagokban. Arra kell figyelni, hogy ne legyen túl ragacsos a tészta. Amikor már jónak érezzük, lisztezett deszkán át gyúrjuk, és hagyjuk pihenni kb. fél órát. (Én ilyenkor 3 részre szoktam osztani, ki gömböcöket készítek, és így szoktam pihentetni.)
- Pihentetés után picit lisztezett tenyérrel, lisztezett felületen lelapítom, és mehet a tésztanyújtó gépbe. Akinek van, annak írom, hogy a végső vastagság a 7-es, 8-as között szokott lenni. És kb 1 centis szélességben szoktam felvágni. Akinek nincs, az minél vékonyabbra nyújtsa, ne legyen vastagabb 1 - max. 2 mm-nél.
- Majd a kinyújtott, feldarabolt tésztát, sós, kicsit olajos lobogó vízben pár perc alatt puhára főzzük. (Sokkal kevesebb idő kell neki, mint száraz társainak.)
- Amíg a tészta fől, lepirítjuk a felkockázott csirkét diónyi vajon, közben fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Belereszelem fél citrom héját. (Mossuk meg előtte.)
- A megfőtt tésztából kb. 400 grammnyit a csirkére teszünk, összeforgatjuk, ráfacsarjuk a fél citrom levét, hozzáöntjük a tejszínt.
- Alaposan összeforgatjuk, hagyjuk 1-2 percet rotyogni. (Ha túl sűrűnek érezzük, keveset tehetünk bele a tészta főzővizéből is.)
- Majd belecsipkedjük a brie sajtot. Ismét alaposan összekeverjük, várjuk meg míg a brie sajt teljesen felolvad, majd tegyük takarékra a lángot, fedjük le, és 30 percig főzzük.
- Közben nézzünk rá, keverjük át, nehogy lepiruljon.
- A fél óra leteltével keverjük hozzá a bébi spenótot. A nagyobb darabokat széttépkedtem.
- Azonnal tálaljuk.
Szenzációsan finom kaja. :)