Január-február egyértelműen a bálok, a farsangok, és persze a fánkok időszaka. Diéta ide vagy oda, ilyenkor én sem bírok ellenállni neki, de azért igyekszem kordában tartani magam, így próbálkozom csak reggel enni belőle. Azonban ez a fánk - nem azért mert anyukám receptje alapján készül - szerintem világbajnok! Nem szívja be az olajat, innentől kezdve nem nehéz. Istenien puha, ízletes, szenzációs! Csak latívuszokban tudok beszélni róla.
Ennek a fánknak az elkészítése kötelező!!!
Hozzávalók:
- 550 g liszt
- 2,5 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 élesztő fele (A friss, 50g-os élesztőről van szó. Én soha nem szoktam kimilizni. Ahogy éppen ketté jön. )
- diónyi ráma
- 3 tojássárgája
- 50 ml rum (ez lényeges, mert ha nincs bent beszívja az olajat)
Elkészítés:
- A meleg tej kb. felébe beletesszük a cukrot, valamint az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A meleg tej másik felébe pedig beletesszük a vajat, és a rumot.
- Összekeverjük a hozzávalókat, míg egy egynemű tésztát kapunk. Nekem picit még ragacsos volt, így lisztezett deszkán átgyúrtam egykét gyors mozdulattal.
- 15-20 percet meleg helyen pihentetjük.
- Majd kinyújtjuk. Másfél centi vastag minimum legyen.
- Kiszaggatjuk (minimum 8 cm átmérőjű szaggatóval. Vagy ami kéznél van)
- Egy órát pihentetjük.
- Utána bő forró olajban kisütjük. (Ne lobogjon az olaj, mert akkor meg fog égni.)
- Először az a fele legyen az olajban ami a deszkán felül volt. Kb. 1,5 - 2 percig sütjük fedő alatt, majd megfordítjuk, és úgy másfél percig sütjük a másik felét is, de azt már fedő nélkül.
- Következő adagnál ugyan így.
Porcukorral megszórjuk, és házi baracklekvárral tálaljuk. Vagy ki mivel szereti. :) Jó étvágyat! :) (Vigyázat! Nem lehet abbahagyni! :D )