Egyik nap nem tudtam kitalálni milyen levest készítsek, így elővettem a folyamatosan bővülő receptgyűjteményem. És találtam ezt. Valamilyen újságból vágtam ki régebben. Elkészítettem. Bevált. Pedig egy két hozzávalótól tartottam. Igaz ezt-azt ki is hagytam belőle. De szerintem tökéletes lett :)
A mustár szenzációs plusz ízt ad neki.
Hozzávalók:
- 35 dkg burgonya,
- 10 dkg húsos szalonna,
- egy fej vöröshagyma,
- 2 ek margarin, vagy 1 ek sertés zsír
- 2 közepes sárgarépa
- 1 nagyobb fehérrépa
- 1 ek sűrített paradicsom,
- 1 ek mustár,
- két zöldségleveskocka,
- 20 dkg főtt fehér bab (konzerv),
- 20 dkg főtt vörös bab (konzerv)
- só, bors
Ami nálam kimaradt, de az eredeti receptben van:
- 2 ek méz
- 1 konzerv hámozott paradicsom
Elkészítés:
- A szalonnát kis kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
- Egy edényben a zsiradékot felforrósítjuk, megpirítjuk benne a szalonnát és a hagymát.
- Beletesszük a felkarikázott répákat, és azt is futtatjuk pár percig.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot, kis lángra kapcsolunk és hozzáadjuk a mustárt (és aki bátrabb, mint én a mézet is.)
- Felengedjük 1,5-2 l vízzel. Beletesszük a felkockázott, vagy felkarikázott burgonyát.
- Feloldjuk benne a leveskockát, valamint sózzuk borsozzuk. Én egy késhegynyinél valamivel több Erős Pistát is. Mert az kell bele és kész! (és itt menne bele a másik általam kihagyott hozzávaló, a paradicsom konzerv)
- Felforraljuk és kis lángon, lefedve főzzük.
- Ha megpuhultak a zöldségek, a babokat leszűrjük, lecsepegtetjük és a lébe keverjük.
- További tíz percig főzzük. Sóval, borssal még ha kell ízesítjük és pirított bagettel tálaljuk.