Valamilyen egytálételre vágytunk, hogy ne legyen vele túl sok munka. Ez azon kívül, hogy nagyon finom, és laktató, sok munkát tényleg nem igényel. El van magában. Néha kell ellenőrizni, nehogy rosszalkodjon.
Hozzávalók:
A csülök főzéséhez:
- 1 nagyobb füstölt sertéscsülök (hátsó)
- só
- 10-15 szem egész bors
- 1 fej vöröshagyma (cikkekre vágva)
- 1 fej fokhagyma (megtisztítva, gerezdekre szedve)
- pár db babérlevél
A sütéshez:
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg burgonya
- majoranna
- bors (itt most őrölt)
- só
- zsír
- petrezselyem (FRISS!!!)
Elkészítés:
- A csülköt beletesszük egy edénybe, a főzéshez való hozzávalókkal együtt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és 2-3 óra alatt megfőzzük. ( Közben ellenőrizzük, és ha kell a vizet pótoljuk.)
- Ha megfőtt, kiemeljük a vízből, és azonnal kicsontozzuk. (vigyázat, nem hideg!)
- Fűszerezzük, és bekenjük zúzott fokhagymával. (a sót nem itt használjuk)
- A burgonyát és a vöröshagymát cikkekre vágjuk, a krumplit egy tepsibe vagy hőálló tálba elhelyezzük.
- A tál tartalmát ennél a lépésnél megsózzuk (a sózással azért vigyázzunk, mert a csülök önmagában is sós), majd a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát, valamint a darabolt csülköt is mellérakosgatjuk, és az egészre zsírdarabokat teszünk.
- 15 percig alufóliával lefedve sütjük, majd a fóliát leszedjük, és ropogósra sütjük. (én átszoktam kevergetni, hogy mindenhol alaposan átsüljön. Olvastam már olyat, hogy sörrel is lehet locsolgatni. Biztos nem árt neki. Nálunk az ritkán van itthon, így ez a lépés kimarad :) ) A sütési idő kb. 1 óra.
- Kivesszük a sütőből, és friss petrezselyemmel megszórjuk.
Jó étvágyat!
(Ital legyen a közelben :) )