Idén valóságos paradicsomültetvénnyel rendelkezem. Mini kertem van, de sikerült baromi jó és sok termést hozó palántákat nevelgetnem. Olyannyira, hogy bár rajongok a paradicsomért, már nem bírok annyit enni, hogy elfogyjon, mert ahogy kezelhető mértékre lefogy, jön a következő adag :) Persze ez nem panasz :) ilyenkor kell befőzni.
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 db sárgarépa
- só, bors, (esetleg cukor, nálam mindenképp)
- 1 maréknyi friss bazsalikom
(Nyilván, ha növekszik a paradicsom mennyisége, arányosan növeljük a többit is :) )
Elkészítés:
- A paradicsomok tetején kereszt alakú vágást ejtünk, majd 30 másodpercre forró vízbe tesszük őket, majd eltávolítjuk a héjukat.
- A felaprított hagymát és fokhagymát forró olajban puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot és a karikára vágott répát, lassú tűzön 45 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Átszűrhetjük, de én nem tettem. Így is tökéletes. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint.
- Hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomot, sterilizált üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
- Száraz dunsztban (A megtöltött és légmentesen lezárt, forró üvegeket pléddel, takaróval, minden féle meleg dologgal bélelt ládába szorosan egymás mellé rakjuk.) hagyjuk állni 2-3 napot, majd mehet a kamra polcára.