Nem igazán rajongok a karfiolért, viszont párom nagyon szereti a karfiollevest. Én pedig bármilyen krémlevest. Így utána olvastam egy-két receptnek, hogy hogyan is tudnám megszeretni ezt a zöldséget (hiszen ha pizza alapként megszerettem, biztos van mód a levesre is :) )
Az alapötletet Mautner Zsófi receptje adta, azonban átformáltam úgy, hogy a mi ízlésünknek megfeleljen. Az eredmény, egy nagyon könnyen elkészíthető, elképesztően finom ízbomba a szánkban. Jelentem: Karfiolleves megszeretve :)
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 2 sárgarépa
- kb 0,5 dl olívaolaj
- só, bors
- 1 vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 1 kisebb krumpli
- 1,5 liter alaplé
- 1 dl növényi alapú tejszín (én alpro rizstejszínt használok)
- 1 ek liszt
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 220C fokra (alul/felül üzemmódban).
- A karfiolból a torzsát kivágjuk, rózsákra szedjük, amiket félbe vágunk. A répát megpucoljuk, és szintén félbe vágjuk.
- Egy zacsiba beletesszük a karfiolt, a répát, az olívaolajat, sót, borsot, és alaposan összeforgatjuk bent az alapanyagokat, hogy minden mindent bevonjon.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és szépen elegyengetjük rajt az olajos zöldségeket.
- 25 percig sütjük az előmelegített sütőben.
- Az alaplevet elkészítjük (ezt nem gondoltam túl, másfél liter forróvízben feloldottam egy zöldség- és egy csirkekockát.)
- Vajon lepirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzá tesszük a megsült karfiolt és répát, az apróra kockázott krumplit. Alaposan összeforgatunk mindent. Majd felöntjük az alaplével. Kb 15 percig közepes lángon főzzük, hogy minden zöldség jó puha legyen.
- Utána egy botmixer (vagy turmixgép) segítségével egyneművé varázsoljuk.
- Az 1 dl tejszínben elkeverjük a lisztet. Hozzáadunk a levesből is 2 merítőkanállal, majd hőkiegyenlítés után mehet az egész a levesbe. 1-2 perc alatt összeforraljuk.
- Mehet bele friss apróra vágott petrezselyem is.
ISTENI! :)