Mivel tegnap délután 4-ig dolgoztam, este pedig mentem vissza leltározni, nem nagyon volt időn főzőcskézni. Ezért reggel, ébredés után dobtam össze egy gyors ebédet, hiszen délelőtt ismét mentem vissza a céghez.
Gyors, finom, laktató étel... hmmm.... carbonara volt múlt héten hát akkor legyen most rizottó. Bevált.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 10 dkg borsó
- 10 dkg kukorica
- 1 csokor medvehagyma
- 30 dkg csirke
- 1,5 l csirke alaplé (kb)
- 15 dkg vaj
- 20 dkg rizottó rizs
- 3 ek sürített paradicsom (én az egyik áruházban vettem ricottás paradicsompürét. Isteni)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg sajt (parmezán a legjobb)
elkészítés:
- A zöldborsót forrásban lévő sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
- A csirkét felkockázzuk, 5 dkg vajon lepirítjuk egy kicsit megsózzuk, borsozzuk, ha szeretjük nyomhatunk rá egy-két gerezd fokhagymát.
- Az alaplét felforraljuk. (én egy kockából csinálom. Tudom nem túl egészséges, de gyors és kéznél van)
- 5 dkg vajat egy magasabb falú lábasban felolvasztunk, hozzáadjuk az apró kockára felvágott hagymát megdinszteljük.
- A rizst beletesszük, összekeverjük, és ha a rizs felmelegedett, beletesszük a paradicsompürét.
- Az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs. (Ez kb. 20 perc.) 10-12 perc elteltével beletesszük a zöldborsót, a kukoricát és a csirkét. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl maszatos legyen
- Ha kész, a tűzről lehúzzuk. Pár perc pihentetés után 5 dkg felkockázott hideg vajat, a medvehagymát és a reszelt sajtot fakanállal lendületes mozdulatokkal belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.
Jó étvágyat!