Ritkán szoktam fehér kenyeret enni. De ez az a kenyér aminek nem lehet ellen állni... és tudom, hogy nem egészséges, de amikor kivesszük a sütőből, és elárasztja a lakást a friss kenyér illat.... na akkor kell egy jó nagyot csípni a ropogós bürkéjéből.... Egyszerűen muszáj! Kis vajat rákenni... Isteni.
Ez a recept tényleg baromi egyszerű. Örülök, hogy rátaláltam. A boltban ilyet nem kapni. Még a legszenzációsabb pékségekben sem!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (én mindig sima búza lisztet szoktam használni)
- 4 dl langyos víz
- 2.5 dkg élesztő
- 0.5 teáskanál cukor
- 2 tk só
- 4 ek. napraforgó olaj
Elkészítés:
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
- Egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat és összedolgozzuk. Nem kell dagasztani. A tészta egy sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
- Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- Ha megkelt a tészta, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy és ragadós, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten. Majd megformázzuk a cipót.
- A tésztát kinyújtjuk nagyjából 30x15 cm-es fekvő téglalappá. A két szélét középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. (alul-felül sütés) Alulra egy edénybe vizet teszünk.
- Amíg melegszik sütő, addig pihentetjük a tésztát. Majd mehet is a sütőbe.
- 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
És kész! :)