Life Advice

Csíráztassunk otthon

2015.04.24. 11:00 | N.di | Szólj hozzá!
Csíráztassunk otthon Tovább

Állítólag ezek a kis bébinövények koncentráltan tartalmazzák mindazokat a jótékony tápanyagokat, amelyek később majd a teljes növényben oszlanak szét. Egyszerre esszük meg a növény szárát, fejét és gyökerét, mégpedig nagy mennyiségben. Jonny Bowden, egy különösen népszerű amerikai táplálkozástudományi szakember tanulmánya szerint egy bolti műanyagdobozban kb. 4000 csíra van, azaz 4000 teljes növénynek megfelelő fitotápanyag.

Külön kiemeli például a brokkolicsírát, amiben rengeteg nyomelem és aminosav van, többek között néhány rákellenes hatással bíró is. Boltban többnyire ezt szoktam venni készen.

Azonban én most a retekmag csírát választottam. Jó döntés volt, nagyon finom. 

Vehetünk csíráztató készletet is, de egy sima befőttesüveg is megteszi.

 

dsc_0728.jpg

 

  • A csíráztatáshoz két evőkanál csíráztatni való apró magot tegyünk egy befőttesüvegbe, öntsünk rá langyos vizet, hogy jól ellepje és gézzel fedjük le az üveget, majd néhány befőttes gumival rögzítsük jól a gézt.
  • Kb. 8 óra áztatási idő szükséges, mondjuk estétől reggelig. Azután öntsük le az áztatóvizet a magokról a gézen keresztül és öblítsük át legalább 3x langyos vízzel. A gézen keresztül befolyatjuk a vizet, és azon keresztül leöntjük. Ezután helyezzük el az edényszárítón, vagy tálban úgy, hogy döntve legyen a szájával lefele. Én konyharuhát tettem alá támasztékként. Az üveg szája ne legyen takarva, hogy tudjon szellőzni, és a felesleges víz lecsöpöghessen róla.
  • Naponta legalább 3x öblítsük át a fenti módon.
  • A pici magoknak 5 nap csíráztatás elég, és tele is lesz az üveg :) (de a zacskókon is rajt van, hogy melyik magnak mennyi idő kell)
  • Az első két napon, amíg a csírák ki nem bújnak, jó ha sötétben vannak, én egy konyharuhával takartam le az üveget.

 

csira_montazs.jpg

 

 

  • Amikor a csírák kibújtak, kerülhet világos helyre, egy kicsit sütheti a nap is, hogy szép zöld legyen.
  • Amikor kész, levesszük a gézt és egy tálban jól átmosva el tudjuk távolítani a pici maghéjakat. A maghéj, mivel könnyebb, a víz felszínére feljön, és könnyen leszedhetjük róla.
  • Az sem baj, ha marad benne héj, semmi baj nem lesz, ha megesszük, csak esztétikusabb a héjmaradék nélkül.

 

Kész is vannak a vitamindús csirák. Mehet salátába, szendvicsbe, köretnek, pirítósra, ésatöbbi....

 

csiras_kajak.jpg

 

Nagyon finom, és tényleg ajánlatos a fogyasztása.

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr827394322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása