Jelenleg a bodzának ezerrel tart a szezonja. Bár lassan a hirtelen jött hőség miatt sajnos elvirágoznak. Nálunk a minden évben elkészülő klasszikus bodzaszörp mellé természetesen a bodzavirágos palacsinta sem maradhat el. Ízben igazán különleges, megéri az a kevés macera is, amíg a kis virágokat kiválogatjuk.
Hozzávalók: (kezdve az alap palacsinta hozzávalóival)
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szódavíz v. ásványvíz
- 1 csipet só
- 50 ml napraforgó olaj
- 6-8 fel bodzavirág
Ízesítéshez:
- fahéjas porcukor
- csokiöntet
Elkészítés:
- A tojásokat egy csipet sóval felverjük. (Bár szeretem a kényelmet, mégis a palacsintatészta is azon kevés dolgok között van, amihez nem használok gépi segítséget, mert nekem - bár lehet csak bebeszélem magamnak - jobban tetszik a kézzel összeállított tészta állaga)
- Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a szódát.
- Egy órát pihentetjük.
- Belekeverjük a megtisztított bodzavirágokat:
- A bodzavirágot gyengén lezuhanyozzuk.
- Egy ollóval lenyírjuk az apró virágokat, a pici zöld szárak maradhatnak, csak a nagyobb szárakat távolítsuk el.
- A levágott virágocskákat beleszórjuk a palacsintatésztába.
- Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk.
- A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.
- Szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A kisült palacsintákat megszórjuk fahéjas porcukorral, negyedekbe hajtjuk, meglocsoljuk csokiöntettel, és tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Irány a bodzabokor!!! :)