Végre vége a vizsgaidőszaknak, jöhetnek ismét az önfeledt konyhai tevékenységek, és kísérletezgetések. Az eperszezon javában tombol és nagyon szép epret sikerült vennem egy helyi "epres emberkétől", és valamelyik gasztro újságot lapozgatva bukkantam erre a receptre. Megtetszett, hát elkészítettem. Szenzációsan finom. Ki ne hagyja senki :)
Hozzávalók:
tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
töltelékhez:
- 75 dkg eper megtisztítva
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- 6 dkg étkezési keményítő
+ tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a porcukorral és a vajjal, majd az egész tojással tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva hűtőben 1 órát pihentetjük.
- Kb. 1/4-ed részét félretesszük a rácsozáshoz, a többit lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy piteformát. A túlnyúló részeket lecsipkedjük.
- Az alját megszurkáljuk, majd 190 fokos előmelegített sütőben világosra sütjük.
- Az epret szeleteljük, egy lábasban 2 ek. vízzel és a cukorral megpároljuk (maradjon darabos), majd a maradék vízzel elkevert keményítőt az eperre öntjük, hogy jól besűrűsödjön.
- Az epertölteléket a kisült tésztára halmozzuk.
- A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, tojással megkenjük, és a tölteléket berácsozzuk vele.
- 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. (Amíg a rácsok is szép pirosak lesznek.)