Nem túlzottan vagyok nyár párti, a tavasz az én igazi évszakom. Azonban, ha már nyár, akkor használjuk ki a lehetőségeket. Minden évben magról nevelgetem a kis paradicsom palántáimat, amik aztán, ha az idő kegyes hozzájuk és persze hozzám, akkor szép nagyra megnőnek, és gyönyörű terméssel kápráztatnak el. Szerencsére az idei nyár kedvez a "paradicsomültetvényemnek". Az az illat, amit áraszt a sok piros és sárga szépség.... hm.... na és az ízük....
Múlt héten sikerült annyi termést szüretelnem, amiből maradt 1 kilónyi a folyamatos nassolás ellenére is. Már mentettem is el a konyha mélyére, hogy egy igazi, olaszos levest gyártsak belőlük. Az íze úgy gondolom felülmúlhatatlan. Ezt a paradicsomlevest nyár közepén nem elkészíteni vétek :)
Hozzávalók:
- 1 kg friss paradicsom
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szelet kenyér
- olívaolaj
- 1.5 l alaplé
- 1 csokor bazsalikom
- cukor (én 3-4 evőkanállal tettem bele, elég édes szájú vagyok, és szerintem ezzel az enyhén savanykás-édes ízzel a tökéletes :) )
- só
- bors
- mozzarella golyók
Elkészítés:
- A paradicsomokat öntsük le forró vízzel, picit hagyjuk bent állni, majd szűrjük le, és így könnyen lejön róla a héja. A forró víz előtt be is lehet picit vágni, és úgy még könnyebb eltávolítani a külső réteget. Igen, az eleje picit macerásan indul, de az eredményért megéri.
- Az olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd tegyük rá a paradicsomot.
- Amikor a paradicsom pépesedik, adjuk hozzá az alaplevet, tegyük bele a darabokra tépkedett kenyeret és a szintén darabokra tépkedett bazsalikom háromnegyedét. Sózzuk, picit borsozzuk, és mehet bele a cukor is. Eredetileg az egy teáskanál, mint említettem nálam minimum 3. :) Hagyjuk rotyogni kb 15-20 percet.
- Kóstoljuk meg, és szükség esetén tegyünk bele még cukrot és sót.
- Ha már a kenyér kellőképpen széjjelfőtt, tépkedjük hozzá a maradék bazsalikomot, és alaposan turmixoljuk össze. Ha túl sűrű lesz, akkor vízzel még hígítsuk fel.
- Aki akarja átszűrheti az apró magok miatt, de szerintem abszolút nem zavaró ha benne van. A paradicsomot is úgy esszük :)
Még melegen mozzarella golyókkal tálaljuk.