Bevallom futó létemre nagyon szeretem a gyorskajákat. Legyen az pizza, hamburger, hot-dog. Mindegy. Viszont mostanában bárhonnan rendeltem, gyakran csalódnom kellett. Így úgy döntöttem elkészítem saját hamburger-tálam. A saját szájízem szerint. Az elejétől a végéig. Hááát... Végre nem csalódtam. Nyilván egyszerűbb és gyorsabb megrendelni, de ha igazán finomat akarsz enni, akkor a csináld magad verzió a nyerő.
Ez most egy kissé összetett recept lesz, sok-sok finomsággal :)
Kezdjük a zsemlével. Azt én előző nap készítettem el, mert a kelesztések miatt, azért az egy picit huzamosabb időt vesz igénybe.
Házi hamburgerzsemle
Hozzávalók:
- 200 ml tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 20 g élesztő
- 600 g liszt
- 40 ml étolaj
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás
- 100 ml natúr joghurt
- + 1 db tojás
- szezámmag
Elkészítés:
- A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
- A dagasztó tálba mérjük bele a lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.
- Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet és dagasszuk alatt sima tésztává.
- Vegyük ki a munkalapra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza bele a tésztát, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal.
- 1-1,5 órát hagyjuk kelni a tésztát.
- Miután megkelt 8 egyenlő részre osszuk szét. Egyenként gömbölyítsük ki.
- Enyhén lisztes kézzel kicsit lapítsuk el őket, kb. 1,5-2 cm vastagra, Majd tegyük át sütőpapíros tepsire, kb. fél órát hagyjuk még kelni.
- Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
- 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük légkeverés nélkül. Akkor jók, mikor már szép barna a tetejük.
- Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.
Következő lépés az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw (ami igazából holland :) - Észak-Amerikában a 17. században letelepedő holland telepesek ültettek és termesztettek káposztát, majd, mint ahogy azt otthon is tették, lereszelték és salátának ették. Koolsla (holland) = káposztasaláta = coleslaw. A (leginkább) majonézes öntet viszont későbbi adalék, csak a XVIII. század szüleménye. )
Én a receptet urban-eve lapjáról kölcsönöztem, aki viszont Martha Stewart-ot hívta segítségül :) Íme:
coleslaw saláta
Hozzávalók:
- 1 teáskanál (dijoni) mustár
- 1 teáskanál ecet
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 dl majonéz
- 0,5 dl tejföl
- 1/2 káposzta vékonyra szelve
- 1 közepes répa lereszelve
- 1 szál újhagyma apróra vágva (elhagyható)
Elkészítés:
- Lereszeljük a káposztát és a répát.
- Apróra vágjuk a hagymát
- Összekeverjük a többi alkatrészt és beleforgatjuk a zöldségeket.
- Hűtőben legalább 1 órát hagyjuk összeérni. (Magában, köretnek is isteni.)
Jöhet a burgonya, hisz annak is állni kell egy picikét. Ha ezt a sütési módot kipróbáljátok, örökre elfelejthetitek a bolti hasábburgonyát :)
Roppanós hasábburgonya házilag
Hozzávalók:
- 2 nagyobb darab burgonya
- olaj a sütéshez
- egy tál hideg víz
- konyharuha
Elkészítés:
- A burgonyát vágjuk nagyobb darabokra, nekem kb. 0,5 centi x 1 centis darabok lettek, persze itt-ott eltérnek ettől a sémától.
- Tegyük fél órára egy tál hideg vízbe.
- Az idő leteltével alaposan itassuk le róla a vizet.
- Az olajat hevítsük fel. Az én olajsütőm 190 fokot tud, így első körben 170 fokig melegítettem fel. Süssük benn 7 percig a burgonyát. Fontos, ne tömjük tele. Nekem 2 részletben siketült megoldanom. Amikor az első sütésből kivesszük, eléggé lötyögős valamiket kapunk. Pár perc pihentetés után (amíg a 2. részlet kisül, + amíg felmelegszik az olaj 190 fokra - ebből következik, az első sütés után fel kell tekerni az olajsütő "hangerejét" 190 fokra- ) mehet vissza a forró olajba a burgonya, és még 5 percig sütjük 190 fokon.
- És ha letelt az 5 perc, kivesszük a csodásan ropogós, belül mégis lágy és krémes burgonyát. Isteni. :)
És akkor ami még hiányzik az a húspogácsa. Nem túl bonyolult dolog. Keverd ki az alapanyagokat és süsd ki :) Nyilván azon van a hangsúly, hogy mit keversz bele. Ez ügyben ki máshoz fordulhattam volna, ha nem Jamie-hez :)
Húspogácsa
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 ek akácméz
- 2 ek dijoni mustár
- 1 db tojás
- 1 hagyma
- só
- bors
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A hagymát felaprítjuk.
- Egy tálba belepakolunk minden hozzávalót.
- Alaposan összedolgozzuk.
- Pogácsákat formálunk.
- Kisütjük :)
Lassan meg van minden. Ami még hibádzik a hamburgerünkből, az a szósz, egy kis sült bacon, saláta, uborka paradicsom, sajt.
Íme a sült bacon szalonna :)
A szósz sem nagy ördöngösség:
1 fej vöröshagymát lehetőleg nagyon kicsire kockázzunk fel, és kevés vízben egy gyorsforraló lábosban nagyjából 30 másodperc alatt pároljuk meg. Leszűrjük, és belekeverjük a 100g majonéz, a 25g mustár, és egy kevés ételízesítő egyvelegébe.
Nagyjából megvagyunk. Jöhet az összeállítás:
- A zsemléket vágjuk félbe, és picit pirítsuk meg a vágási felületet száraz serpenyőn, így nem fog szétázni a belepakolt cuccoktól.
- Az alsó részre tegyünk egy keveset a szószból.
- Mehet rá a saláta (ki mit szeret, nekem jégsaláta volt itthon, azt csíkoztam fel)
- Erre tesszük a húspogácsákat.
- Majd a húsira kanalazzunk ízlésünk szerint a szószt (nem írok mennyiséget, ki hogyan szereti. Nem kell félni, otthon esszük, nem baj, ha fülig maszatosak leszünk.)
- Jöhet a reszelt sajt.
- Az uborka.
- A paradicsom.
- A pirított bacon.
- Ismét saláta.
- És a végén lezárjuk a zsemle másik felével.
- Összetűzzük, különben még asztalra tevés előtt szétcsúszik.
Szépen elrendezzük tálon az egészet. Az Isteni és brutál nagy hambit, mellé a ropogós burgonya, a hollandoktól kölcsönzött amerikai saláta, és még egy kevés paradicsom.
Jó étvágyat e gigantikus hamburger-tálhoz :)
(Bár átolvastam, itt-ott lehetnek elírások, amiért előre is elnézést kérek. Nem kevés idő volt ezt begépelni :) )