A történet úgy kezdődött, hogy a Jézuska hozott karácsonyra egy VEGA! szakácskönyvet... Nem, nem lettem időközben hús ellenes, viszont, a családba beszivárgott egy vegetáriánus, és megtérített egy eddig húspártit. Így mikor vendégségbe jöttek, eléggé meg voltam lőve, hogy akkor mit is készítsek. De szerencsére kaptam tőlük némi útmutatást. Viszont, hogy a későbbiekben ne legyen gond ezzel, kedvesem meglepett ezzel a csodás könyvvel. Elképesztően jó receptek vannak benne. Továbbra sem pártolok el a hústól, de eddig is csináltam hús mentes étkeket, hisz a szervezet kívánja a változatosságot, és olykor-olykor biztosan készíteni fogok belőle finomságokat, amit itt is közzé fogok tenni.
A sort a mandulatejjel kezdeném. Ami ha önmagában fogyasztjuk nekem picit íztelen, viszont a reggeli müzlihez, vagy kávéhoz tökéletesen megteszi.
Hozzávalók:
- 150 g hántolt mandula
- 1 kk agavészirup vagy méz (Én mézet használtam. Tudom, attól nem lesz már vegán, de az engem nem különösebben érdekelt. :) )
- 1 csipet só
- 500 ml víz
- + víz amiben előző este beáztatod
Elkészítés:
- Mint már említettem, előző este beáztatjuk a mandulát.
- Másnap lecsepegtetjük, egy késes aprítóba (turmixba) tesszük az 500 ml tiszta víz, a só és a méz kíséretében, és alaposan összeturmixoljuk.
- Majd egy finom szövésű anyagon, vagy tiszta konyharuhán keresztül átszűrjük. A végén alaposan kinyomkodjuk a konyharuhában lévő mandulaőrleményt, hogy lehetőleg egy csepp se maradjon benne.
- Sterilizált üvegbe töltjük. Fogyasztás előtt rázzuk fel.
(Lezárt állapotban 4 napig eláll hűtőben.)
Egészségetekre! :)
A mandulaőrleményt se dobjuk ki, tökéletesen felhasználható a reggeli müzlinkbe, de én pl. ebbe a sütibe tettem bele. :)