A hét teljen Bede Anna bűvöletében, készítsük el ismét egyik csodás receptjét. (Kisebb változtatás itt is volt. :) )
Sajnos egyre gyakoribb minden féle ételintolarencia, így az én ismerősi körömben is van aki küzd valamelyik változatával. Ő speciel gluténérzékenységgel. Régóta keresgéltem olyan pizza recepteket, (mert azt nagyon szereti), ami nem árt a gyomrának. Azonban a legtöbbjüket túlbonyolították. De akkor jött Anna, és én azonnal gyűrtem össze az összes eddig talált receptet. Mivel az Ő általa kreált pizza maga a csoda. Én alapból nem rajongok a karfiolért. Meg-meg eszem, de húzom a szám. De ezt a pizzát imádtam. Pedig érezni bent a karfiolt. Nagyon is. Mégsem zavaró. Elkészítése egyszerű, mosogatni sem kell sokat, a diétába is belefér, mi kell még :)
Hozzávalók:
- 250 – 350g karfiol (kisebb darab)
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g mozzarella
- 1 kk. só
- 1 kk oregánó
- 1 tojás
- 1 ek. kukoricaliszt
Feltét:
- 100 ml paradicsompüré (én pestot használtam)
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- fél fej lilahagyma vékonyra szelve
- 5 – 6 db mini mozzarella félbe vágva
- olajbogyó (aki szereti, én nem, így nálam kimaradt)
- tabasco ízlés szerint
- 10 – 15 levél friss bazsalikom
- pár darab koktélparadicsom félbe vágva
- egy maréknyi bármilyen sajt lereszelve
- frissen őrölt bors
- só
- oregánó
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
- A karfiolt robotgépben aprítsuk fel a fokhagymával együtt, amennyire csak lehet. Majd mehet hozzá a mozzarella, azzal is aprítsuk, végül mehet a tojás, a só és az oregánó. Azzal is pörgessük át párszor a robotgépben.
- Majd öntsük ki egy tálba, és keverjük össze alaposan.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá a kukoricalisztet, majd mehet rá a massza. Egy evőkanál segítségével formázzuk kör alakká. Nagyjából 20-25 cm átmérőjűre.
- Süssük 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz.
- Közben a paradicsompürét keverjük össze a fokhagymával, az oregánóval, a tabascoval, a sóval és a borssal.
- A megsütött alapra kenjük rá a paradicsomos szószt, majd mehetnek fel rá a feltétek.
- Rászórjuk a sajtot, ami a meleg hatására azonnal rá is olvad. Mehet a lilahagyma, a paradicsom, és a mozzarella is. (És az olajbogyó annál, aki szereti.) Valamint ne felejtsük el a bazsalikom levelet sem. (Tegyünk félre pár darabot díszítéshez.)
- Majd süssük további 5-8 percig, amíg a mozzarella szépen ráolvad.
Azt nem mondom, hogy baromi egyszerűen emeltem át sütés után tálra, de meg lehet oldani :)