Szeretem a pitéket (mint ezt már párszor szerintem említettem is :) ). Könnyen elkészíthetőek, és isteni finomak. Nem lehet velük mellé lőni. Rengeteg féle képen lehet variálni. Tényleg főnyeremény.
Mivel az influenza engem is betalált, így hétvégén pihenés volt, de ha a test beteg, a lélek sincs a toppon. Azt pedig finom sütivel lehet gyógyítani :) Ezért nyúltam ehhez a pite recepthez.
Esküszöm jobban lettem az első falat után :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin vagy vaj
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás + 1 db a kenéshez
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 2 ek. tejföl
- kb. fél kg magozott meggy
- 2 ek. zsemlemorzsa
- fahéj
Elkészítés:
- Ha meggybefőttet használunk, akkor lecsöpögtetjük. Ha a nyáron lefagyasztottat, akkor kiolvasztjuk, és lecsöpögtetjük :).
- A lisztet, az olvasztott margarint vagy vajat, a cukrot, a tojást, egy csipet sót, a sütőport, a tejföllel jól összedolgozzuk.
- A tésztát harmadoljuk, 2/3 részét kinyújtjuk.
- Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. (Nem kicsinyeskedek pite formával, abba szinte nem fér semmi :D. De ha valaki mégis azt választaná, akkor felezze meg az adagokat :). )
- A kinyújtott tésztát elhelyezzük a tepsiben.
- Megszórjuk zsemlemorzsával. Rászórjuk a lecsöpögtetett meggyet, megszórjuk fahéjjal.
- 1/3 rész tésztát is kinyújtjuk, vékony csíkokra vágjuk, és rácsként elhelyezzük a süti tetején. A "találkozásoknál" megszurkáljuk.
- A tetejét tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, kb. 170-175 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kész, porcukorral meghintjük. Nyami :)